Bursa Construcţiilor
Revista Bursa Construcţiilor nr. 8 / 2024

Centrale termice pe combustibil solid

F.A. Consilier /

Centrale termice pe combustibil solid

Programul "Casa Verde" a sporit vânzările de centrale termice pe combustibil solid

La începutul lunii iulie Guvernul a aprobat programul "Casa Verde" care oferă posibilitatea persoanelor fizice să beneficieze de până la 6.000 lei pentru o instalaţie de producere a energiei termice pe bază de peleţi, brichete, tocătură lemnoasă, precum şi orice fel de resturi şi deşeuri vegetale, agricole, forestiere, silvice. O dată cu demararea acestui program oamenii au devenit mai interesaţi iar vânzările societăţilor de profil au început să crească. "Începând cu data de 1 iulie 2010 a fost aprobat programul Casa Verde destinat persoanelor fizice ce doresc să-şi instaleze sisteme de încălzire ecologice pe bază de biomasă, ceea ce a determinat o creştere a vânzărilor centralelor Kalorina comercializate de societatea noas­tră. Am observat o creştere a vânzărilor acestor centrale ecologice în acest an şi la persoanele juridice care şi-au montat aceste sisteme la sedii de firmă, pensiuni, sere, biserici, etc", ne-a declarat domnul Liviu Ciubotariu din partea societăţii Gamma-Total Instal din Botoşani.

Societatea Gamma-Total Instal importă, în ţara noastră, centralele ecologice pe bază de peleţi, lemn, cereale, rumeguş, coji mărunţite, etc. Tatano Kalorina, fabricate în Italia de compania F.lli Tatano. "Fiind în faza de început, totuşi aceste cazane ecologice sunt solicitate din ce în ce mai mult de acele persoane care într-adevăr au înţeles utilitatea, precum şi calităţile lor superioare", menţionează domnul Liviu Ciubotariu.

Majoritatea utilizatorilor de astfel de centrale sunt convinşi că utilizându-le respectă, în primul rând, normele de mediu privind poluarea, care în unele zone ale ţării a devenit chiar o problemă, iar în al doilea rând datorită scumpirii semnificative a gazelor naturale fiecare doreşte o sursă de încălzire cât mai economică, eficientă dar şi cu randament ridicat. Aceste cazane fiind policombustibile s-au adaptat foarte bine pe piaţa de profil din ţara noastră şi corespund cerinţelor românilor în această perioadă de criză.

Produsul finit este peletul, o mică bucăţică de material lemnos, care înmagazinează o cantitate standard de energie. Vorbim despre cantitate standard deoarece nu se mai pune problema ca atunci când ardeţi lemne sau chiar gaze, lemnele să fie mai ude iar gazele să aibă mai mult aer. Peleţii au cel mult 10% umiditate şi suntem siguri de acest lucru pentru că, dacă au mai mult, nu se vor presa şi ca atare nu vor ajunge niciodată peleţi. Asta înseamnă că, dacă dumneavoastră veţi cumpăra un sac de 15 kg de peleţi, veţi obţine cel puţin 4500 Kcal/kg. Deci, un sac de peleţi, va conţine minimum 67500 Kcal, adică aproximativ echivalentul a 8 mc de gaz natural sau 35 kg lemne la 25% umiditate. "Centralele care funcţionează cu peleţi sunt automatizate, programabile şi nu aveţi altceva de făcut decât să alimentaţi tancul de combustibil şi, din când în când, să curăţaţi cenuşa, care reprezintă sub 1,5% şi este un excelent îngrăşământ natural", ne-a declarat reprezentantul societăţii Gamma-Total Instal.

Dacă aţi folosi peleţi, costurile dumneavoastră cu încălzirea ar fi mai mici cu cel puţin 20%. În plus, arderea peleţilor este un proces neutru, în atmosferă fiind degajată aceeaşi cantitate de dioxid de carbon ca cea folosită de copac pentru a ajunge la maturitate.

Societatea M.A.K. Industrie 2003 SRL din Reşiţa, judeţul Caraş Severin, comercializează centrale pe lemne. Cazanul MAK Confort este destinat producerii de apă caldă fiind conceput în vederea încălzirii locuinţelor individuale, sediilor de instituţii precum şi altor imobile al căror necesar termic se situează în intervalul 5-80 kw.

Centrala pe lemne constituie un ansamblu având ca element central cazanul pe lemne. Cazanul MAK Confort este destinat arderii combustibililor solizi pe bază de biomasă: lemn sub formă de buşteni sau buşteni în amestec cu res­turi din lemn, cu încărcarea manuală a combustibilului. Corpul cazanului este confecţionat din pereţi dubli de oţel, având grosimea de 6mm la interior pe partea de foc, respectiv 4mm la exterior.

Pe lângă cazan în componenţa unei centrale termice pe lemne mai intră: pompe de circulaţie, vas de expansiune, echipamente de măsură, control şi securitate (supape de siguranţă, vană de descărcare termică de securitate, termometre, manometre, termostate), precum şi robineţi, fitinguri, ţevi etc care se dimensionează în funcţie de aplicaţie.

Specialiştii societăţii ne sfătuiesc ca centrala termică să fie amplasată într-o încăpere special destinată şi cu respectarea normativelor legale: aceasta trebuie prevăzută cu o priză de aspiraţie aer şi una de ventilaţie, o uşă metalică cu deschidere spre exterior, precum şi cu un coş de fum la care se racordează cazanul pe lemne.

Cazanul este destinat montării pe o pardoseală incombustibilă. El se va aşeza, spre exemplu, pe un suport din beton (sau alt material neinflamabil) situat deasupra nivelului solului.

De asemenea, se va asigura în jurul cazanului un spaţiu de manipulare de circa 500 mm în lateral, 800 mm în spatele cazanului, iar în faţa cazanului un spaţiu cu cel puţin 500 mm mai mare decât lungimea combustibilului pentru încărcare.

Cazan Granola 115 automatică pe peleţi + rezervor peleţi

- Preţ 46.900 lei;

- Pmin-max =90-110 Kw;

- Vol cazan=276 L;

- Rezervor extern separat,;

- Gr=560 Kg;

- Funcţionare pe peleţi;

- Modul electronic digital;

- Ardere cu aer aspirat;

- Aprindere electronică cu supraveghere automată a flăcării;

- Autonomie şi automatizare totală a funcţionării;

- Alimentare automată cu com­bustibil;

- Microprocesor dotat cu memorie EEPROM (toate setările rămân neschimbate în caz de lipsă a tensiunii;

- Display cu cristale lichide cu patru rânduri de afişare;

- Program de auto-diagnosticare pentru relevarea defecţiunilor interne sau a erorilor de instalare a sondelor.

Sursa: Casitherm Timişoara

Cazan Lamborghini WBL6 + arzător peleţi

- Preţ 10.840 lei;

- Cazan fontă pentru lemne Plemn = 19,1kw; Ppelet = 24kw;

- Arzător peleţi + kit conveior putere reglabilă în 5 trepte 13,7 - 34,1 kw;

- Kit transformare uşă adaptoare pentru arzător;

- Buncăr peleţi 140 kg;

- Regulator tiraj;

- Kit serpentină + vană termostatat.

Sursa: Casitherm Timişoara

Creşterea preţurilor la produsele importate şi comercializate de firma Gamma-Total Instal a fost cauzată de creşterea TVA-ului la 24%, ceea ce a constituit în primă fază un impact negativ asupra populaţiei. "Dar acordând discounturi substanţiale clienţilor noştri, încercăm ca aceştia să fie cât mai puţin afectaţi de acest lucru", ne-a declarat domnul Liviu Ciubotariu din partea societăţii Gamma-Total Instal din Botoşani.

Cererea pentru centralele cu combustibil solid a crescut în detrimentul celor pe gaz

"Criza economică a lovit profund şi segmentul instalaţiilor, acest lucru fiind un rezultat direct al căderii pieţei de construcţii. Atât clienţii, cât şi distribuitorii de instalaţii termice şi sanitare au încercat să reducă impactul crizei economice. Cumpărătorul final s-a reorientat spre soluţii mai ieftine, primul criteriu de selecţie fiind . În anul 2008 piaţa centralelor termice cu gazeificare ocupa aproximativ 70%, iar cele clasice pe combustibil solid doar 30%. În 2009 şi 2010 piaţa s-a schimbat, centralele clasice fiind mai căutate în dauna celor cu gazeificare, lucru datorat diferenţei de preţ dintre cele două. Începând cu semestrul doi al acestui an piaţa a înregistrat un trend ascendent în comparaţie cu aceeaşi perioadă a anului 2009. În ceea ce priveşte preţurile la cazanele comercializate de societatea noastră, în primul semestru al anului 2009 preţurile au scăzut faţă de 2008, acest trend păstrându-se până la începutul anului 2010. Totuşi preţurile mai oscilează în funcţie de bursa metalelor şi cursul euro", a declarat domnul Gelu Hasan, reprezentantul societăţii Witechpro SRL din Beiuş, judeţul Bihor.

În cursul acestui an societatea Witechpro, a introdus pe piaţa centralelor două noi modele: centrala Vigas AK 3000 şi centrala Vigas Lamda control. Produsele folosesc cea mai nouă tehnică de control, ale cărei emisii se află sub cele mai mici norme stabilite. Cu această serie de cazane, combustibilul este folosit în cel mai bun mod cu putinţă şi mediul înconjurător este protejat, susţine domnul Gelu Hasan.

Ştirile zilei

Revista
BURSA Construcţiilor

Vreţi să fiţi la curent cu proiectele iniţiate sau în dezvoltare pe întreg cuprinsul ţării? Care sunt planurile autorităţilor locale în ceea ce priveşte investiţiile în construcţia de locuinţe, spaţii comerciale şi de birouri, infrastructură?

Vreţi să aflaţi noutăţile pe piaţa materialelor de construcţie?

Peste optzeci de pagini cu informaţii utile în revista "Bursa Construcţiilor"!

În exclusivitate - devize pe proiect, preţurile medii ale materialelor şi serviciilor de construcţii.

Aflaţi care sunt cele mai bune plasamente imobiliare ! Ce şi unde se va construi, care sunt proiectele în curs de execuţie şi toate informaţiile necesare unui investitor pe piaţa imobiliară (preţuri, tendinţe din Bucureşti şi din întreaga ţară).

Locuinţe

Piaţa Imobiliară

Proiecte

Amenajări

Smart City

Materiale

Preţuri

Finanţare

Investiţii

Perspective

Companii

Internaţional