Dacă până în prezent solicitările pentru piscine şi spa-uri veneau dinspre sectorul hotelier şi de la persoanele fizice, începând din acest an, tot mai mulţi investitori în ansamblurile de locuinţe achiziţionează piscine pentru montarea lor în incinta noilor cartiere.
Sabin Plosceanu, director de vânzări în cadrul firmei "Maria Piscine", estimează că şi în anii următori acest segment de cerere va creşte, având în vedere numărul mare de complexuri rezidenţiale anunţate pe piaţă. Domnia sa ne-a precizat, de asemenea, că un procent de 20% din cererile înregistrate de "Maria Piscine" vin din partea hotelurilor şi pensiunilor, şi în acest caz resimţindu-se foarte mult amploarea pe care a luat-o edificarea de pensiuni în toate regiunile ţării. Piscinele individuale, pentru case şi vile, sunt căutate de persoanele care şi-au construit locuinţe în regie proprie.
Piaţa piscinelor, în general, se află într-o continuă evoluţie, vânzările companiei "Maria Piscine" crescând, în ultimul an, cu circa 30%, potrivit domnului Plosceanu, care ne-a precizat că în Franţa a fost instalată recent piscina cu numărul 1 milion. Domnia sa ne-a spus că, deşi societatea pe care o reprezintă livrează piscine în toată ţara, cele mai multe solicitări vin din Bucureşti şi din jurul Capitalei.
Reprezentanţii "Kasta Metal" ne-au spus că societatea şi-a dublat numărul de piscine executate în acest an, comparativ cu aceeaşi perioadă a anului trecut, estimând o creştere pentru 2007, la nivelul întregii pieţe, de circa 25-35%: "Piaţa pis-cinelor se află în strânsă legătură cu evoluţia sectorului de construcţii, dar nu numai. Dezvoltarea clasei de mijloc a persoanelor cu venituri medii şi mari contribuie, în mare măsură, la creşterea numărului de piscine vândute de-a lungul unui an. Dezvoltatorii imobiliari dotează noile ansambluri de locuinţe, fie că este vorba de vile sau de apartamente în blocuri, cu zone de recreere. Între aces-tea, piscina pentru adulţi şi cea pentru copii reprezintă doar o parte dintre elementele de relaxare".
În ultimul an, 90% dintre clienţii firmei menţionate mai sus au fost persoane fizice, restul cererilor venind dinspre sectorul turism (hoteluri, pensiuni şi vile turistice), cluburi şi centre de spa. Sursele citate au subliniat creşterea înregistrată în ultimul timp pentru piscine, saune sau spa-uri din partea hotelurilor şi a centrelor turistice de recreere.
La rândul lor, specialiştii din cadrul firmei "FibrexCo" apreciază că piaţa piscinelor a crescut de la an la an cu aproximativ 20% şi estimează că aceasta va creşte în continuare. Pentru anul în curs, sursele citate estimează o vânzare de aproximativ 90 de unităţi.
Numărul jucătorilor din piaţă a crescut, ajungând la peste 50 de firme producătoare. De asemenea, a fost majorat şi numărul de lucrări, precum şi valoarea acestora. Pentru anul în curs, reprezentanţii "Kasta Metal" estimează o valoare a segmentului analizat de circa 12-14 milioane de euro.
Pe piaţa românească se comercializează piscine îngropate, supraterane şi gonflabile
Oferta de piscine de pe piaţa autohtonă este destul de diversificată, cuprinzând produse pentru bugete diferite. Astfel, firmele specializate oferă piscine îngropate, supraterane şi gonflabile.
Din gama piscinelor îngropate fac parte piscinele modulare cu pereţi din panouri metalice, fiind finisate cu liner (folie de PVC cu grosime de 0,75-0,8 mm, în culori de bej, bleu deschis, bleu intens, verde sau cu aspect mozaicat); cele din beton în construcţie clasică sau din blocuri de polistiren, al căror finisaj interior este realizat din liner pentru beton sau din plăcuţe vitroceramice (deşi culorile sunt diverse, albastrul este culoarea cea mai căutată); din polipropilenă şi din fibră de sticlă.
Piscinele modulare şi cele din beton pot avea atât forme standard, cât şi modele create împreună cu arhitectul sau beneficiarul lucrării, ne-a menţionat Cristina Grigorescu, de la "Kasta Metal". Dotările opţionale cuprind o gamă largă de echipamente şi accesorii care pot fi instalate în funcţie de cerinţa beneficiarului. Celelalte două tipuri (polipropilenă şi fibră de sticlă) sunt restrictive în ceea ce priveşte formele, dimensiunile şi dotările opţionale.
Piscinele supraterane sunt prevăzute cu pereţi din panouri metalice, din rulou de tablă sau din liner şi cadru metalic de susţinere, formele lor fiind ovale şi rotunde. Dimensiunile sunt mult mai reduse comparativ cu piscinele îngropate. De asemenea, şi dotările opţionale sunt mai puţine la aceste tipuri de piscine. Cele cu panouri metalice sau din rulou de tablă pot fi montate în suprateran, sau pot fi semi-îngropate ori îngropate.
Piscinele gonflabile sunt realizate dintr-un material slab calitativ, fiind foarte ieftine, putînd fi achiziţionate din supermarket. Dar, pot fi realizate şi dintr-un material de calitate foarte bună, acelaşi ca pentru bărcile pneumatice cu motor.
Adevăratele piscine sunt cele îngropate, prevăzute cu instalaţie de recirculare a apei
Cristina Grigorescu ne-a spus că cele mai solicitate piscine sunt cele modulare, cu pereţi din panouri metalice, urmate de piscinele din beton, construcţie clasică sau cu blocuri de polistiren şi beton şi de piscinele tip "monococa", din fibră de sticlă sau polipropilenă.
La rândul său, Adrian Pop, din cadrul societăţii "FibrexCo", ne-a specificat că piscinele gonflabile supraterane de grădină, din folie de PVC, autoportante sau sprijinite pe un schelet metalic sunt foarte solicitate. Acestea sunt piscine ieftine şi pot fi utilizate aproximativ un sezon.
Piscinele adevărate, afirmă la unison specialiştii din piaţă, sunt cele care au o durată de viaţă de peste 25 de ani, în construcţie îngropată, prevăzute cu instalaţii pentru recircularea şi tratarea apei. Din această categorie fac parte piscinele monobloc din răşini poliesterice armate cu fibră de sticlă, cele acoperite cu vopsea specială, cu liner, piscinele din beton acoperite cu faianţă din sticlă sau alte materiale, cum ar fi vitroceramica şi piscinele din polipropilenă, ne-a specificat domnul Pop. Pentru montarea piscinelor de beton este necesară o autorizaţie de construcţie, potrivit dom-nului Plosceanu.
Referitor la piscinele modulare, "Maria Piscine" este singura firmă autohtonă ce comercializează astfel de produse din tablă ondulată. Acestea au o perioadă de garanţie de 20 de ani.
Adrian Pop ne-a subliniat că cele mai comercializate piscine au laturi drepte, întrucât, în acest caz, curăţirea prin filtrare este completă şi mai simplă. Desigur, se vând şi piscinele cu laturi curbe, în formă de insulă, rinichi sau rotunde. În ţara noastră sunt preferate culorile albastru şi turcoaz şi mai puţin nuanţele de bej sau gri, spre deosebire de ţările mediteraneene, unde sunt foarte căutate nuanţele deschise şi apropiate de alb.
Montarea piscinei reprezintă circa 18-30% din preţul de vânzare
Stabilirea preţului unei pis-cine variază foarte mult, în funcţie de tipul de piscină solicitat (forma standard sau proiect special), de dotările şi accesoriile pentru care optează beneficiarul, de tipul de acoperiş (dacă piscina este acoperită). "Toate acestea şi multe alte elemente pot face ca preţul pentru aceeaşi formă de piscină să fie de la simplu la dublu", apreciază reprezentantul "Kasta", adăugând că preţurile din domeniu sunt cuprinse între 5.000 şi 100.000 de euro. "Această valoare nu reprezintă limita superioară, deoarece în SUA există şi piscine la preţul de 1,5 milioane de dolari", ne-a spus doamna Grigorescu.
Spre exemplificare, o piscină modulară standard comercializată de "Kasta Metal" costă între 12.800 şi 29.000 de euro (TVA şi montaj incluse), pentru suprafeţe de 18-97 mp. În acest caz, preţul include bazinul, setul de conducte şi racordurile, finisajul interior cu liner, pompa şi filtrul pentru recircularea apei, sistemul de tratare chimică, panoul de comandă, scara din inox cu trei trepte şi bordură perimetrală cu lăţimea de 33 cm.
Piscinele supraterane de la "Kasta" au preţuri cuprinse între 5000 - 9600 de euro, valoare ce include bazinul, linerul pentru finisaj interior, pompa şi filtrul pentru recircularea apei, sistemul de tratare chimică, panoul de comandă, scara de acces, montajul şi TVA.
Şi Adrian Pop ne-a subliniat că preţul unei piscine începe de la 5.000 de euro şi poate depăşi 30.000 de euro, în funcţie de tipul produsului, instalaţii şi costurile cu manopera.
La rândul său, Sabin Plosceanu ne-a spus că cele mai ieftine - minim 3.000 de euro, fără TVA - sunt piscinele supraterane, cele îngropate cu fibră de sticlă costând de la 7.000 de euro, fără TVA (dimensiunile fiind de 8 metri x 4 metri). Există şi piscine cu o structură mai slabă, din tablă, importate din Ungaria la aproximativ aceleaşi preturi, care, însă, nu prea sunt căutate, spun sursele citate.
Preţurile celor din beton sunt aproape duble. Piscinele modulare comercializate de "Maria Piscine" valorează între 12.000 de euro (8/4 metri) şi 70.000 de euro, fără TVA (piscinele olimpice, de 20/12 metri).
Totodată, un spa de calitate costă de la 8.000 de euro, preţul unei saune, fie umedă sau uscată, ajungând la minim 2.000 de euro, potrivit reprezentantului "Maria Piscine".
Costurile cu transportul şi manopera pentru montarea piscinelor sunt incluse. În general, costul manoperei este reprezentat procentual din valoarea piscinei şi este cuprins între 18 şi 30%, în funcţie de distanţa, complexitatea procesului şi lucrările adiacente care pot apărea după începutul lucrării. Reprezentantul "Maria Piscine" ne-a subliniat că manopera cu săparea gropii şi transportul pământului este negociată separat.
Toate echipamentele de recirculare-filtrare a apei sunt importate
Firma "Kasta Metal" a lansat, în acest an, un nou tip de piscină supraterană importată din Franţa. Noua tehnologie foloseşte, pentru placarea exterioară a acestui tip de piscină, un material compozit alcătuit din lemn, în proporţie de 65% şi răşini - 35%. Amestecul are culoarea lemnului, fiind prevăzut cu durabilitate, rezistenţă, securitate şi longevitate. Suprafaţa este cuprinsă între 10 şi 26 mp, cu forme ovale sau rotunde, iar preţul se situează între 14.000 şi 27.000 de euro. Preţul include bazinul, cu sistemul de conducte şi racorduri, pompa şi filtrul pentru recirculare, sistemul de tratare, panoul de comandă, scara de acces cu protecţie de securitate, panourile exterioare din material compozit.
Societatea "Fibrex" produce şi comercializează piscine monobloc din răşini poliesterice armate cu fibră de sticlă. Ca element de noutate se evidenţiază realizarea unei piscine care are înglobată la unul din capete o minipiscină cu instalaţii complete de hidro şi aeromasaj profesional tip jacuzzi. Durata de folosinţă a acestor produse se întinde pe o perioadă de peste 30 ani.
În general, echipamentele de filtrare utilizate în cazul piscinelor sunt importate din Spania, Italia, Franţa.
Nu goliţi piscina în timpul iernii!
În funcţie de tipul piscinei, precum şi de mărimea şi complexitatea lucrării, durata de execuţie variază de la şapte la 15 zile. Pentru piscinele supraterane, instalarea este mult mai rapidă, de 1-2 zile.
În ceea ce priveşte întreţinerea piscinelor, domnul Plosceanu ne-a spus că pis-cinele de exterior nu trebuie golite de apă pe timpul iernii, întrucât placarea nu rezistă la temperaturile scăzute. Domnia sa a adăugat că, înainte de venirea sezonului rece, se scoate maxim o treime din cantitatea de apă, se recurge la un anumit tratament şoc pentru iernare, se montează peturi (sticle goale din plastic) de jur imprejurul piscinei, şi se acoperă cu o prelată de iarnă cu găurele. Este necesar ca echipamentul tehnic să fie deconectat în timpul iernii. În primăvară, piscina se reumple cu apă, efectuându-se tratamentul aferent. Sabin Plosceanu ne-a subliniat că este obligatoriu să existe sistem de recirculare-filtrare a apei. Apa din piscină se schimbă total odată la câţiva ani.
În sezonul de vară, este nevoie de o întreţinere permanentă, prin tratarea apei cu clor şi corectarea PH-ului, care trebuie să fie între 7 şi 7,6. Clorul liber din apă este necesar să fie de 1-3 ppm (1-3 mg/litru). Menţinerea unor parametrii corecţi ai apei, printr-o tratare chimică corespunzătoare, va asigura o apă limpede, fără impurităţi.
Întreţinerea camerei, în cazul în care piscina este montată în interior, presupune costuri mai ridicate. Acest lucru, din cauza faptului că temperatura aerului trebuie să fie întotdeauna cu două grade mai mică faţă de cea a apei (de regulă, aerul trebuie să aibă 30 de grade, iar apa 28 de grade), este de părere reprezentantul "Maria Piscine". Vara, însă, temperatura este mult mai ridicată, în timp ce iarna aceasta este foarte scăzută, ceea ce conduce la crearea umidităţii şi igrasiei în cameră.
Încadraţi piscina în arhitectura locului !
Când alegeţi o piscină, trebuie să luaţi în calcul faptul că forma acesteia trebuie să se armonizeze cu arhitectura locuinţei, pentru crearea unui întreg. De asemenea, este important tipul de profil ales. Cristina Grigorescu ne-a explicat că există trei tipuri de profile de fund care pot fi alese indiferent de model - detente, familial şi sport. Pentru cei care nu sunt înotători de performanţă, specialiştii recomandă profilul familial, care are o zonă mai puţin adâncă, ideală pentru joacă sau recreere. Profilul sport, mai adânc, este ales de iubitorii de sărituri.
Locul unde va fi amplasată piscina contează, de asemenea, foarte mult. În acest sens, este de preferat un loc însorit în cea mai mare parte a zilei. "Un arbust sau o plantă cu frunze căzătoare vă pot face viaţa un infern, dacă sunt în apropierea piscinei. Dar tot arbuştii sunt cei care pot creea mai multă intimitate în jurul piscinei", apreciază doamna Grigorescu, care îi sfătuieşte pe cei ce aleg să-şi instaleze o piscină să solicite garanţii la montare şi instalare.
Fiecare piscină are în dotarea sa standard o bordură antiderapantă. Plaja din jurul piscinei poate fi realizată cu dale din acelaşi material, având textura şi culoarea bordurii. Aceasta poate fi o prelungire a terasei locuinţei. Zona poate fi amenajată astfel încât să fie loc pentru umbrele, grătar şi mobila de grădină.