Bursa Construcţiilor
Revista Bursa Construcţiilor nr. 5 / 2024

Ciment: Infrastructura cu bani europeni - şansa producătorilor de ciment

F.A. Materiale /

Mihai Rohan, preşedintele Patronatului din Industria Cimentului CIROM

Mihai Rohan, preşedintele Patronatului din Industria Cimentului CIROM

  • document ataşat apasă aici pentru a descărca.

    După o perioadă de prăbuşire a comenzilor în sectorul construcţiilor şi una de stagnare, domnul Mihai Rohan, preşedintele Patronatului din Industria Cimentului CIROM, este de părere că sectorul construcţiilor începe să dea semne de revenire. Totuşi, domnia sa ţine să sublinieze că pentru a-şi relua trendul ascendent este clar nevoie ca investitorii să îşi recapete încrederea în mediul de afaceri.

    Ca urmare, un rol important revine demarării lucrărilor de infrastructură prin utilizarea fondurilor europene şi atragerea de parteneriate de tip public privat.

    Domnul Rohan susţine că mediul de afaceri autohton are nevoie, înainte de toate, de predictibilitate, de stabilitate economico-socială şi legislativă. Aceasta pentru că situaţia actuală de piaţă este "deosebit de volatilă şi generează neîncredere în rândul potenţialilor investitori, care evită să înceapă proiecte noi".

    De aceea, preşedintele CIROM consideră că este esenţială construirea unei strategii la nivel naţional pe termen mediu şi lung, precum şi un cadru legislativ stabil care să asigure spaţiul de acţiune propice investiţiilor şi dezvoltării economiei.

    Un parteneriat real între sectorul public şi cel privat, în cadrul căruia să fie purtat un dialog axat pe găsirea de soluţii fezabile de creştere economică, este un factor esenţial pentru revenirea economiei şi, implicit, a industriei cimentului.

    Piaţa cimentului a înregistrat anul trecut o uşoară creştere de aproximativ 5%, comparativ cu 2010, potrivit datelor furnizate de Institutul Naţional de Statistică.

    Producătorii de ciment mizează pe investiţiile în infrastructură

    Din producţia locală de ciment, un procent de maximum 10% este destinat lucrărilor de infrastructură. Mihai Rohan crede că această pondere ar putea să crească în condiţiile în care ar urma să înceapă o serie de lucrări pentru construcţia Coridorului IV paneuropean de autostrăzi, dar şi pentru alte drumuri naţionale şi variante ocolitoare.

    Dealtfel, având în vedere investiţiile preconizate în acest an în lucrări de infrastructură, preşedintele CIROM estimează pentru 2012 o creştere cu 2 - 5% producţiei de ciment consumată în prezent pentru lucrări de infrastructură.

    În statele în care consumul de ciment se ridică la cel puţin 500 de kilograme pe an, 70% din producţie este destinată lucrărilor de infrastructură. Dealtfel, şi în România, înainte de Revoluţie, jumătate din consumul de ciment era destinată lucrărilor de infrastructură şi jumătate pentru alte tipuri de lucrări.

    În 2010, România a avut un consum de aproximativ 322 de kilograme de ciment pe cap de locuitor. "Estimăm să ajungem în 2015 la 423 kg, nivel care se apropie de media europeană, însă ei au acest nivel constant de 20 de ani", subliniază domnul Rohan.

    În 2011 consumul per capita a fost de circa 380 de kilograme, dar este important să menţionăm faptul că această creştere este influenţată semnificativ de schimbarea bazei de raportare, în urma rezultatelor recensământului de anul trecut.

    Reprezentantul CIROM ne-a declarat că "Patronatul din Industria Cimentului şi altor produse minerale pentru construcţii din România (CIROM) nu adună niciun fel de date legate de preţuri şi în consecinţă nu face prognoze de acest gen. Sunt mulţi factori care influenţează preţul de vânzare, dar cel mai important este piaţa. Ea este singurul element de reglare a preţului".

    Provocări viitoare ale industriei cimentului

    -Implementarea Directivelor privind: CO2, deşeurile, emisiile industriale, REACH, CLP, etc;

    -Revizuirea Directivei SEVESO;

    -Emisiile de mercur;

    -Radiaţiile gama din materialele de construcţii;

    -Indicatorul pentru utilizarea durabilş a resurselor naturale;

    -Biodiversitatea;

    -Revizuirea vulnerabilităţii la relocare (în 2014).

    CIROM este o organizaţie patronală autonomă, neguvernamentală, fără caracter politic, înfiinţată în 1991, fiind purtătorul de cuvânt al industriei cimentului şi altor produse minerale pentru construcţii din România. În prezent CIROM reuneşte, un număr de zece membri: Carpatcement Holding, Holcim (România), Lafarge Ciment (România), Carmeuse Holding, Rigips România, Etermed Medgidia, Vitrocim, Ceprocim, P.C.S Procurement, Ceminter International SRL.

    După privatizarea industriei de ciment, începând cu 1998 s-a investit masiv, în special în modernizarea tehnologiilor existente, automatizarea şi eficientizarea energetică a proceselor de fabricaţie, reducerea emisiilor, conservarea resurselor naturale, etc. Investiţiile totale (inclusiv achiziţia) au ajuns la aproximativ 1,6 miliarde euro, din care pentru protecţia mediului circa 130 milioane euro. Au fost create firme româneşti specializate în colectarea şi pre-tratarea deşeurilor în vederea co-procesării acestora în fabricile de ciment şi s-au dezvoltat parteneriate între acestea şi fabricile de ciment: Carpatcement Holding - Recyfuel, Holcim Romania - Ecovalor, Lafarge Ciment Romania - Eco Gest.

    CIROM este membru al Cembureau - Asociaţia Europeană a Producătorilor de Ciment. Cele două asociaţii şi-au continuat acţiunile privind "construcţiile durabile" prin revizuirea Directivei referitoare la performanţele energetice ale clădirilor, ce contribuie la reducerea gazelor cu efect de seră din clădiri.

    Prin directiva de comercializare a emisiilor de CO2, industria europeană a cimentului a fost recunoscută ca un sector vulnerabil la relocare. Astfel, alocările pentru perioada 2013-2020 se vor acorda gratuit. Cantităţile alocărilor de CO2 vor ţine seama de doi factori: Benchmark - 766kg CO2/tona clincher şi mediana producţiilor 2005-2008 sau 2009-2010 (când sunt mai mari). Cirom si Cembureau au militat pentru menţinerea ţintei de reducere a emisiilor cu 20% până în 2020, deoarece nu sunt încă îndeplinite condiţiile necesare pentru realizarea unei ţinte de 30%.

    Ştirile zilei

    Revista
    BURSA Construcţiilor

    Vreţi să fiţi la curent cu proiectele iniţiate sau în dezvoltare pe întreg cuprinsul ţării? Care sunt planurile autorităţilor locale în ceea ce priveşte investiţiile în construcţia de locuinţe, spaţii comerciale şi de birouri, infrastructură?

    Vreţi să aflaţi noutăţile pe piaţa materialelor de construcţie?

    Peste optzeci de pagini cu informaţii utile în revista "Bursa Construcţiilor"!

    În exclusivitate - devize pe proiect, preţurile medii ale materialelor şi serviciilor de construcţii.

    Aflaţi care sunt cele mai bune plasamente imobiliare ! Ce şi unde se va construi, care sunt proiectele în curs de execuţie şi toate informaţiile necesare unui investitor pe piaţa imobiliară (preţuri, tendinţe din Bucureşti şi din întreaga ţară).

    Locuinţe

    Piaţa Imobiliară

    Amenajări

    Materiale

    Fotoreportaj

    Preţuri

    Finanţare

    Investiţii

    Legea

    Internaţional