Bursa Construcţiilor
Revista Bursa Construcţiilor nr. 5 / 2024

Ciment Semne de stagnare pe piaţa cimentului

F.A. Materiale /

Mihai Rohan, preşedintele Patronatului din Industria Cimentului - CIROM

Mihai Rohan, preşedintele Patronatului din Industria Cimentului - CIROM

  • document ataşat apasă aici pentru a descărca.

    În 2013 piaţa cimentului, în particular, şi cea a construcţiilor, în general, vor stagna, în varianta optimistă. "Dacă rămânem la nivelul din 2012, noi zicem că este bine. Am văzut bugetul de stat, sumele alocate pentru investiţii şi în special pentru infrastructură sunt destul de mici", ne-a declarat Mihai Rohan, preşedintele Patronatului din Industria Cimentului - CIROM.

    Proiectele majore de infrastructură rutieră şi feroviară vor primi anul acesta de la bugetul de stat 881 milioane de lei (aproximativ 200 milioane de euro), o parte din aceşti bani urmând să meargă către plata datoriilor pentru lucrări deja executate, potrivit datelor din proiectul de buget pe 2013.

    Printre autostrăzile care vor fi finanţate din bani de la bugetul de stat se numără 6,5 kilometri din autostrada Bucureşti-Ploieşti, Deva-Oraştie şi tronsonul Suplacu de Barcău-Borş.

    Evoluţia preţurilor cimentului este determinată în principal de costul energiei. În general, combustibilul şi energia reprezintă peste 50% din totalul costurilor la ciment. Scumpirea gazelor cu 20% şi a energiei electrice cu 10%, vor afecta costurile semnificativ, apreciază domnul Rohan.

    Pe lângă energie, o presiune importantă este exercitată şi de costul programelor de mediu, inflaţia în general, dar şi preţul oţelului şi al pieselor de schimb.

    Construcţia ansamblurilor eoliene susţine cererea de ciment

    În 2012 piaţa de ciment din România a stagnat sau a înregistrat o uşoară creştere de 1-2% comparativ cu anul precedent. În primele 9 luni ale anului 2012 livrările de ciment pe piaţa internă au fost cu 0,7% mai mari comparativ cu aceeaşi perioadă din 2011, potrivit estimărilor CIROM.

    Cererea pe piaţa cimentului vine în principal dinspre proiectele de infrastructură. Vânzări importante sunt generate şi de construcţia de parcuri eoliene, care a înregistrat o evoluţie bună în 2012.

    Pe de altă parte, în ceea ce priveşte segmentul rezidenţial, după 2010 se simte o scădere pronunţată în special a ansamblurilor rezidenţiale mari, remarcă preşedintele CIROM.

    De asemenea, piaţa de ciment a fost caracterizată în 2012 şi de lipsa investiţiilor făcute de către românii care lucrează în străinătate. Acest lucru a afectat sezonalitatea vânzărilor de ciment faţă de anii anteriori.

    Ştirile zilei

    Revista
    BURSA Construcţiilor

    Vreţi să fiţi la curent cu proiectele iniţiate sau în dezvoltare pe întreg cuprinsul ţării? Care sunt planurile autorităţilor locale în ceea ce priveşte investiţiile în construcţia de locuinţe, spaţii comerciale şi de birouri, infrastructură?

    Vreţi să aflaţi noutăţile pe piaţa materialelor de construcţie?

    Peste optzeci de pagini cu informaţii utile în revista "Bursa Construcţiilor"!

    În exclusivitate - devize pe proiect, preţurile medii ale materialelor şi serviciilor de construcţii.

    Aflaţi care sunt cele mai bune plasamente imobiliare ! Ce şi unde se va construi, care sunt proiectele în curs de execuţie şi toate informaţiile necesare unui investitor pe piaţa imobiliară (preţuri, tendinţe din Bucureşti şi din întreaga ţară).

    Locuinţe

    Piaţa Imobiliară

    Amenajări

    Materiale

    Fotoreportaj

    Preţuri

    Finanţare

    Investiţii

    Legea

    Internaţional