Bursa Construcţiilor
Revista Bursa Construcţiilor nr. 7 / 2024

CIMENTULConsumul de ciment a scăzut cu 30%

F.A. Materiale /

Mihai Rohan, preşedinte şi director general al "Carpatcement Holding"

Mihai Rohan, preşedinte şi director general al "Carpatcement Holding"

Producţia de ciment a ajuns în 2009 la nivelul celei din 2006

Consumul total de ciment a scăzut cu circa 30% în prima jumătate a anului în curs, dar cu variaţii foarte mari de la o zonă la alta, ne-a declarat Mihai Rohan, preşedinte şi director general al "Carpatcement Holding". Astfel, potrivit domniei sale, consumul de ciment a scăzut cu aproximativ 15% în zona Moldovei, acest procent ajungând la 40% în Timişoara, Oradea, Cluj şi Bucureşti: "Scăderea este determinată de lipsa de proiecte în toate cele trei sectoare: construcţii rezidenţiale, nerezidenţiale şi inginereşti. Situaţia este cauzată, în principal, de lipsa de finanţare (sau mai exact de costul foarte ridicat al acesteia, ceea ce o face practic inaccesibilă) şi de întârzierile foarte mari la plată acumulate în sistem (generate, în primul rând, de întârzierile la plată de la stat)".

Producţia de ciment a ajuns în 2009 la nivelul celei din 2006

Principalul factor care influenţează producţia şi distribuţia de ciment este cererea din piaţa, "iar aceasta depinde de proiectele disponibile, de finanţările şi execuţia lor", potrivit reprezentanţilor "Holcim".

Deşi din 2006 a crescut anual, producţia de ciment a înregistrat anul acesta un regres. În prima parte a anului în curs a fost realizată o producţie de ciment Portland comparativă cu cea de acum trei ani (primul semestru), în timp ce ciment alb şi alte tipuri de ciment nu s-au produs deloc (nici în prima parte a anului trecut nu a fost înregistrată producţie pe aceste tipuri de ciment), conform datelor furnizate de Patronatul din industria cimentului şi altor produse minerale pentru construcţii din România (CIROM).

Producţia de ciment Portland

PerioadaCantitatea produsă

Semestrul 1 2006 3,2 milioane tone

Semestrul 1 2007 4,6 milioane tone

Semestrul 1 2008 4,9 milioane tone

Primele cinci luni ale anului 20092,7 milioane tone

Sursa CIROM

Preşedintele "Carpatcement" consideră că este foarte greu de estimat cum va evolua sectorul cimentului în cea de-a doua parte a anului: "Preconizăm, totuşi, o scădere a pieţei - atât în ceea ce priveşte volumul cât şi ca valoare - între 25 şi 30%, comparativ cu 2008".

Anul acesta, România nu a exportat ciment

Pe piaţa autohtonă a cimentului au fost livrate, în primele cinci luni ale acestui an, aproape 2,8 milioane de tone de ciment, potrivit informaţiilor furnizate de CIROM, de unde reiese că, de la începutul anului, ţara noastră nu a exportat ciment. În primele şase luni ale lui 2008 au fost livrate la export doar 2.928 de tone de ciment Portland, comparativ cu aceeaşi perioada a lui 2007, când au fost exportate 119.450 de tone de ciment din aceeaşi categorie.

În ceea ce priveşte importurile, şi cantitatea acestora a scăzut în prima parte a anului comparativ cu aceeaşi perioadă a anului trecut. Astfel, în perioada ianuarie -aprilie 2009 au fost importate 69.663 de tone de ciment Portland, în timp ce în intervalul ianuarie - mai 2008 ţara noastră a importat 124.364 de tone de astfel de ciment. Printre ţările de unde importăm ciment se numără Turcia, Bulgaria, Liban şi Ucraina.

Cimentul la sac vândut en detail s-a ieftinit cu până la 50%

Preţul mediu nu a înregistrat modificări semnificative, dar pe tipuri de ciment - saci şi vrac - evoluţia este diferită: în timp ce la cimentul însăcuit s-a remarcat o uşoară creştere a preţului, cimentul vrac a înregistrat reduceri semnificative din acest punct de vedere.

Conform estimărilor făcute de domnul Rohan, preţul de vânzare al producătorilor, atât la cimentul vrac, cât şi la cimentul comercializat la saci, nu va suferi modificări majore în a doua jumătate a anului în curs: "Menţinerea actualului nivel de preţ este esenţială în condiţiile creşterii costurilor de producţie şi a costurilor fixe specifice, ca urmare a scăderii pieţei (şi, implicit, a gradului de utilizare a capacităţilor de producţie), pentru a echilibra cererea şi oferta din piaţă".

Preţurile en-detail ale cimentului la sac au suferit scăderi importante de până la 50%, din cauza reducerii cererii. Astfel, comercianţii care practicau adaosuri comerciale foarte mari au fost nevoiţi să se adapteze la noile condiţii de piaţă.

Mihai Rohan ne-a spus că "problema cea mai mare a acestui an, pentru întrea-ga economie, o reprezintă lipsa lichidităţilor şi accesul dificil la produsele de finanţare care au un impact direct asupra consumului. Această lipsă de lichiditate ne-a afectat şi pe noi, prin faptul că circuitul bani - materii prime - producţie - produs finit -bani a durat mai mult. Am avut câteva cazuri izolate de întârzieri de plăţi de la unii clienţi, însă, din fericire, nu a fost vorba de sume mari. Cu toate acestea, suntem precauţi şi analizăm cu mare atenţie creanţele".

Programul de investiţii al grupului "Carpatcement" pentru anul în curs are în vedere continuarea şi finalizarea inves-tiţiilor începute în 2008. Aceste investiţii sunt orientate cu precădere pe creşterea capacităţii de producţie în toate cele trei domenii în care grupul de firme "Carpatcement" este prezent (ciment, agregate, betoane). Bugetul de investiţii pentru acest an este de aproximativ 60 de milioane de euro, în primul semestru efectuându-se lucrări de peste 30 de milioane de euro. În cea de-a doua parte a lui 2009 vor fi derulate investiţii de circa 30 de milioane de euro, potrivit preşedintelui "Carpatcement Holding".

În acelaşi timp, valoarea investiţiilor care vor fi realizate până la sfârşitul anului de către "Holcim" este de aproximativ 33 de milioane de euro, potrivit reprezentanţilor acestei companii, care susţin că "valoarea reală a situaţiei economice este o provocare pentru societatea noastră. Trebuie să adaptăm producţia la cererea de pe piaţă, să creştem eficienţa proceselor noastre şi să controlăm costurile".

Ştirile zilei

Revista
BURSA Construcţiilor

Vreţi să fiţi la curent cu proiectele iniţiate sau în dezvoltare pe întreg cuprinsul ţării? Care sunt planurile autorităţilor locale în ceea ce priveşte investiţiile în construcţia de locuinţe, spaţii comerciale şi de birouri, infrastructură?

Vreţi să aflaţi noutăţile pe piaţa materialelor de construcţie?

Peste optzeci de pagini cu informaţii utile în revista "Bursa Construcţiilor"!

În exclusivitate - devize pe proiect, preţurile medii ale materialelor şi serviciilor de construcţii.

Aflaţi care sunt cele mai bune plasamente imobiliare ! Ce şi unde se va construi, care sunt proiectele în curs de execuţie şi toate informaţiile necesare unui investitor pe piaţa imobiliară (preţuri, tendinţe din Bucureşti şi din întreaga ţară).

Locuinţe

Proiecte

Amenajări

Materiale

Fotoreportaj

Preţuri

Finanţare

Investiţii

Perspective

Internaţional