Bursa Construcţiilor
Revista Bursa Construcţiilor nr. 6 / 2024

Cogenerarea - Sursa independenta de energie electrica

Advertorial Materiale /

Cogenerarea - Sursa independenta de energie electrica

Cresterea eficientei energetice, promovarea producerii energiei pe bază de resurse regenerabile si utilizarea rationala si eficienta a resurselor energetice primare fac parte din obiectivele strategice ale Romaniei in domeniul energiei. Traim intr-o societate tot mai preocupata de protectia mediului si impactul omului asupra naturii. In acest climat social exista un mare potential de crestere pentru tehnologiile de producere a energiei din surse regenerabile cat si pentru alte metode de conservare a mediului precum agricultura ecologica si gestionarea deseurilor intr-o modalitatea cat mai putin daunatoare pentru mediul inconjurator.

In prezent exista mai multe metode de producere a energiei verzi precum: turbinele eoliene, hidroturbinele, panourile solare, instalatii pe baza de biomasa, centralele geotermale etc. Potrivit hartii energiei "verzi", potentialul Romaniei cuprinde 65% biomasa, 17% energie eoliana, 12% energie solara, 4% microhidrocentrale, 1% voltaic + 1% geotermal.

Solutii de cogenerare Wolf Heiztechnik prin intermediul Jetrun EnergoEco

Argumentele in favoarea cogenerarii sunt imparabile: aceasta este tehnologia care permite astazi producerea unui kWh electric la cele mai mici preturi (cu exceptia celui hidraulic). Centralele termice clasice cu combustie externa obtin randamente electrice de ordinul a 30 la 35 %, oricare ar fi combustibilul utilizat (lichid, carbune, gaz). In solutia cu ciclu combinat (asocierea combustiei interne si externe), randamentele trec de 50 - 55 %. In cogenerare (productia de electricitate in ciclu simplu sau dublu cu producere de caldura), randamentul global atinge 80 - 90 %. Oricare ar fi mijlocul de productie utilizat, gazul permite obtinerea celor mai bune bilanturi energetice si ecologice.

Cogenerarea consta in producerea simultana, intr-o instalatie unica, de energie mecanica, cel mai adesea convertita in electricitate, si energie termica, putand ea insasi genera caldura si/sau frig, cu randamente ridicate, permitand economii de energie primara si reducerea emisiilor poluante.

Germania se numara alaturi de Japonia printre tarile cu cele mai ridicate nivele de productivitate energetica, propunandu-si sa atinga in anul 2020 o crestere de 100% a acesteia fata de 1990. Compania Wolf GmbH, aflata in topul producatorilor de sisteme HVAC din Germania prin achizitia firmelor Kuntschar & Schlüter si Dreyer und Bosse si-a extins gama de solutii energetic alternative si este in masura sa implementeze proiecte de dimensiuni mici si medii in domeniul cogenerarii pe gaz natural si biogaz.

Wolf GmbH proiecteaza si produce, doar in Germania, grupuri de cogenerare pe gaz natural sau biogaz cu eficienta energetica ce depaseste 90%. Producatorul pune la dispozitie solutii pentru toate cerintele clientilor, de la microcentrale de cogenerare cu puteri de 7 kW electric si 18 kW termic pana la grupuri de cogenerare mari cu puteri de pana la 2 MW electric toate bazandu-se pe motoarele termice MAN sau MWM si generatoarele Marelli.

Jetrun EnergoEco, importator oficial Wolf Heiztechnik, a implementat mai multe proiecte de cogenerare pe baza de biogaz, proiecte integrate unor statii de epurare pentru ape uzate municipale si a livrat centrale de cogenerare cu puteri cuprinse intre 120 si 200 kW electric . Combustibilul primar utilizat este biogazul, dar pentru aceste proiecte s-a prevazut ca grupurile de cogenerare Wolf sa functioneze atat pe biogaz cat si pe GPL.

Instalatiile de cogenerare la scara mare, cand sunt proiectate, instalate si administrate corect, pot reduce emisiile totale de dioxid de carbon asociate cu productia de cantitati echivalente de caldura si electricitate.

In perioada 7-11 Mai 2012 o echipa de ingineri ai Jetrun EnergoEco a finalizat programul de training sustinut la uzina Wolf K&S din Wolfhagen / Hessen pentru mentenanta grupurilor de cogenerare.

Energia produsa pe baza de biogaz poate deveni principala sursa de energie verde din Romania datorita potentialului ridicat al tarii noastre, iar investitiile in domeniu vor creste exponential.

Ştirile zilei

Revista
BURSA Construcţiilor

Vreţi să fiţi la curent cu proiectele iniţiate sau în dezvoltare pe întreg cuprinsul ţării? Care sunt planurile autorităţilor locale în ceea ce priveşte investiţiile în construcţia de locuinţe, spaţii comerciale şi de birouri, infrastructură?

Vreţi să aflaţi noutăţile pe piaţa materialelor de construcţie?

Peste optzeci de pagini cu informaţii utile în revista "Bursa Construcţiilor"!

În exclusivitate - devize pe proiect, preţurile medii ale materialelor şi serviciilor de construcţii.

Aflaţi care sunt cele mai bune plasamente imobiliare ! Ce şi unde se va construi, care sunt proiectele în curs de execuţie şi toate informaţiile necesare unui investitor pe piaţa imobiliară (preţuri, tendinţe din Bucureşti şi din întreaga ţară).

Locuinţe

Piaţa Imobiliară

Amenajări

Smart City

Fotoreportaj

Preţuri

Finanţare

Investiţii

Consilier

Companii

Internaţional