Bursa Construcţiilor
Revista Bursa Construcţiilor nr. 6 / 2024

Competiţie acerbă pe piaţa sistemelor fotovoltaice

A.D. Materiale /

Instalarea unui sistem fotovoltaic nu mai reprezintă "un lux" în contextul în care competiţia în rândul producătorilor este mare şi este preconizată o creştere a costurilor energiei electrice. "Este o ofertă destul de bogată, sunt foarte mulţi producători de invertoare şi panouri competitivi în ceea ce priveşte raportul calitate-preţ. Poţi să stabileşti o relaţie de echilibru preţ-calitate fără nicio problemă", susţine domnul Flavius Iliescu, Preşedintele consiliului de administraţie al "Petawatt Energia", distribuitor de sisteme solare.

Preţurile sistemelor fotovoltaice sunt fluctuante în prezent pe fondul unei competiţii acerbe: "Am adoptat o politică mai agresivă ca preţ şi ofertare, deoarece fără aceasta nu avem şanse să rezistăm. Competiţia este mare, iar preţurile fluctuează, este ca la bursă, preţul diferă de la o zi la alta, poţi să achiziţionezi cu un preţ astăzi şi mâine să fi nevoit să vinzi cu un preţ mai mic. În prezent vindem 0,99 euro pe W, ceea ce reprezimtă un preţ foarte bun pentru România", apreciază domnul Iliescu.

Pentru un mic consumator casnic, un astfel de sistem poate să ajungă la un cost între 5.000 şi 10.000 euro, fără TVA. Sistemul minim dimensionat cuprinde panouri fotovoltaice, regulator, invertor, acumulatori, în cazul unui obiectiv fără conectare la reţeaua naţională. "Preţul devine mult mai accesibil dacă se face injecţie în reţea. În Germania toate acoperişurile sunt pline de panouri deoarece acolo au existat subvenţii pentru a încuraja micii consumatori să injecţia surplusul în reţea. Noi trebuie să supravieţuim lucrând sisteme fără conectare la reţea. Aşteptăm un cadru legislativ potrivit pentru a veni cu aplicaţii şi pentru persoanele fizice, deci genul de sistem de acoperiş", subliniază preşedintele "Petawatt Energia".

Pentru fiecare obiectiv în parte se face o ofertă personalizată. Dimensionarea şi proiectarea sistemului pleacă de la necesarul de energie al unei locuinţe, având în vedere şi locaţia.

În opinia domnului Flavius Iliescu programul "Casa Verde" a pornit cu bine însă a fost deturnat de speculanţi care au exploatat lacune în sistem. Astfel, au fost cazuri în care reprezentanţii unor firme i-au convins pe beneficiari să le monteze nişte instalaţii foarte ieftine, pentru ca ulterior să deconteze produsele prin program, la o valoare de patru-cinci ori mai mare.

Ştirile zilei

Revista
BURSA Construcţiilor

Vreţi să fiţi la curent cu proiectele iniţiate sau în dezvoltare pe întreg cuprinsul ţării? Care sunt planurile autorităţilor locale în ceea ce priveşte investiţiile în construcţia de locuinţe, spaţii comerciale şi de birouri, infrastructură?

Vreţi să aflaţi noutăţile pe piaţa materialelor de construcţie?

Peste optzeci de pagini cu informaţii utile în revista "Bursa Construcţiilor"!

În exclusivitate - devize pe proiect, preţurile medii ale materialelor şi serviciilor de construcţii.

Aflaţi care sunt cele mai bune plasamente imobiliare ! Ce şi unde se va construi, care sunt proiectele în curs de execuţie şi toate informaţiile necesare unui investitor pe piaţa imobiliară (preţuri, tendinţe din Bucureşti şi din întreaga ţară).

Locuinţe

Piaţa Imobiliară

Amenajări

Smart City

Fotoreportaj

Preţuri

Finanţare

Investiţii

Consilier

Companii

Internaţional