Instalarea unui sistem fotovoltaic nu mai reprezintă "un lux" în contextul în care competiţia în rândul producătorilor este mare şi este preconizată o creştere a costurilor energiei electrice. "Este o ofertă destul de bogată, sunt foarte mulţi producători de invertoare şi panouri competitivi în ceea ce priveşte raportul calitate-preţ. Poţi să stabileşti o relaţie de echilibru preţ-calitate fără nicio problemă", susţine domnul Flavius Iliescu, Preşedintele consiliului de administraţie al "Petawatt Energia", distribuitor de sisteme solare.
Preţurile sistemelor fotovoltaice sunt fluctuante în prezent pe fondul unei competiţii acerbe: "Am adoptat o politică mai agresivă ca preţ şi ofertare, deoarece fără aceasta nu avem şanse să rezistăm. Competiţia este mare, iar preţurile fluctuează, este ca la bursă, preţul diferă de la o zi la alta, poţi să achiziţionezi cu un preţ astăzi şi mâine să fi nevoit să vinzi cu un preţ mai mic. În prezent vindem 0,99 euro pe W, ceea ce reprezimtă un preţ foarte bun pentru România", apreciază domnul Iliescu.
Pentru un mic consumator casnic, un astfel de sistem poate să ajungă la un cost între 5.000 şi 10.000 euro, fără TVA. Sistemul minim dimensionat cuprinde panouri fotovoltaice, regulator, invertor, acumulatori, în cazul unui obiectiv fără conectare la reţeaua naţională. "Preţul devine mult mai accesibil dacă se face injecţie în reţea. În Germania toate acoperişurile sunt pline de panouri deoarece acolo au existat subvenţii pentru a încuraja micii consumatori să injecţia surplusul în reţea. Noi trebuie să supravieţuim lucrând sisteme fără conectare la reţea. Aşteptăm un cadru legislativ potrivit pentru a veni cu aplicaţii şi pentru persoanele fizice, deci genul de sistem de acoperiş", subliniază preşedintele "Petawatt Energia".
Pentru fiecare obiectiv în parte se face o ofertă personalizată. Dimensionarea şi proiectarea sistemului pleacă de la necesarul de energie al unei locuinţe, având în vedere şi locaţia.
În opinia domnului Flavius Iliescu programul "Casa Verde" a pornit cu bine însă a fost deturnat de speculanţi care au exploatat lacune în sistem. Astfel, au fost cazuri în care reprezentanţii unor firme i-au convins pe beneficiari să le monteze nişte instalaţii foarte ieftine, pentru ca ulterior să deconteze produsele prin program, la o valoare de patru-cinci ori mai mare.