Bursa Construcţiilor
Revista Bursa Construcţiilor nr. 6 / 2024

Comportamentul LA FOC AL placilor EGGER OSB 3

Advertorial Materiale /

Focul este un fenomen extrem de periculos, prin prisma pagubelor materiale pe care le poate provoca, dar mai ales prin cea a victimelor umane pe care le poate genera atunci cand nu este controlat rapid si eficient. Cu toate acestea, o proiectare atenta care sa implice atat masuri de inhibitie si limitare a posibilitatilor de raspandire a focului in interiorul unei cladiri (pereti rezistenti la foc, usi antifoc, vopsele/spume intumescente, etc), cat si masuri de prevenire si/sau protectie pasiva a cladirii in caz de incendiu (detectoare de fum, sprinklere, sisteme de desfumare) pot elimina in mare parte aceste riscuri - lucru valabil atat pentru cladirile din beton si zidarie, cat si pentru cele din lemn sau pe schelet metalic.

Standardul european EN 13501-1 (Eurocode 5) defineste 7 clase de reactie la foc a materialelor de constructie (asa numitele <  euroclase > ) : A1, A2, B, C, D, E si F, cu precizarea ca A1 si A2 sunt rezervate materialelor incombustibile. Placile standard din lemn (intre care si OSB) se incadreaza la clasele de reactie la foc D si E, ceea ce inseamna ca sunt materiale combustibile. In particular, OSB 3 (p >= 600 kg/m3) - clasa E (ptr. grosimi t <= 8mm), respectiv clasa D-s2, do (ptr. T >= 9mm, CWFT)

CWFT: Classification Without Further Testing (Clasificare Fara Necesitatea Testarii)

CWFT este o procedura stabilita la nivelul CEN (Comisia Europeana de Standardizare) in vederea identificarii rapide si fara echivoc a performantelor la foc ale produselor de constructie standardizate in conformitate cu standardul EN 13501-1, procedura ce a rezultat in urma unui amplu proces de cercetare finantat de producatorii de panouri prefabricate si agreata in final de catre toti producatorii din aceasta industrie. In cazul produsului OSB se aplica automat tuturor placilor de grosime minima 9mm si densitate >= 600 kg/m3. Din perspectiva producatorului, aceasta inseamna ca atat timp cat produsele sale corespund cerintelor minime precizate in Tabelul 8 din respectivul standard, nu mai este necesara efectuarea nici unei testari interne la foc in scopul conformarii la regulile de Control Intern al Calitatii Productiei (FPC). Se intelege insa ca pentru grosimi mai mici de 9mm sau densitati < 600 kg/m3 (cazul placilor OSB 2, de exemplu), CWFT nu mai poate fi aplicata; in aceste cazuri, producatorul trebuie sa isi asume testarea reactiei la foc a produselor sale si sa inscriptioneze distinct aceasta caracteristica fie direct pe produs, fie sa o evidentieze pe eticheta acestuia.

In actuala clasificare la foc a produselor se tine cont pe o parte si de potentialul de degajare de fum, din motiv ca fumul si gazele de ardere produse sunt principalele surse cauzatoare de moarte in timpul unui incendiu. Pe de alta parte, si capacitatea unui material de constructie de a arde cu picurare este important, intrucat picaturile faciliteaza raspandirea rapida a focului catre alte materiale sau sectiuni ale cladirii. Exista 3 clasificari legate de potentialul de ardere cu picurare :

- do = picaturile formate prin ardere se autoinhiba in primele 10 secunde de la aprindere

- d1 = picaturile se autoinhiba intre 10 secunde si 10 minute de la aprindere

- d2 = materialul arde prin picurare (vezi produsele din plastic)

Placile OSB 3 pentru constructii (de grosimi >=12mm) apartin clasei de reactie la foc D-s2, do, adica sunt placi normal combustibile (clasa D), cu degajare moderata de fum (s2) si care ard fara picaturi (do).

Compania EGGER detine o expertiza foarte buna si poate pune la dispozitia celor interesati solutii testate de pereti si plansee rezistente la foc 30-90 minute. Din experienta proprie, o rezistenta la foc de pana la 45 de minute poate fi obtinuta doar prin utilizarea materialelor combustibile (de tip OSB), in timp ce pentru atingerea unor exigente sporite este necesar ca placile OSB sa se combine cu alte produse incombustibile (vata bazaltica, placi de gips-carton rezistente la foc, placi de ipsos armat cu fibre celulozice sau cu fibre de sticla, protectii de suprafata cu agenti de ignifugare, etc).

EGGER ofera solutii de calitate pentru toate etapele unei constructii: pentru pardoseala, pereti, tavan si acoperis.

Informatii aditionale despre EGGER OSB 3 sunt disponibile pe www.egger.com la sectiunea produse pentru constructii.

Ştirile zilei

Revista
BURSA Construcţiilor

Vreţi să fiţi la curent cu proiectele iniţiate sau în dezvoltare pe întreg cuprinsul ţării? Care sunt planurile autorităţilor locale în ceea ce priveşte investiţiile în construcţia de locuinţe, spaţii comerciale şi de birouri, infrastructură?

Vreţi să aflaţi noutăţile pe piaţa materialelor de construcţie?

Peste optzeci de pagini cu informaţii utile în revista "Bursa Construcţiilor"!

În exclusivitate - devize pe proiect, preţurile medii ale materialelor şi serviciilor de construcţii.

Aflaţi care sunt cele mai bune plasamente imobiliare ! Ce şi unde se va construi, care sunt proiectele în curs de execuţie şi toate informaţiile necesare unui investitor pe piaţa imobiliară (preţuri, tendinţe din Bucureşti şi din întreaga ţară).

Locuinţe

Piaţa Imobiliară

Amenajări

Smart City

Fotoreportaj

Preţuri

Finanţare

Investiţii

Consilier

Companii

Internaţional