Bursa Construcţiilor
Revista Bursa Construcţiilor nr. 5 / 2024

CONSTANTAMunicipalitatea constanţeana - jucator puternic pe piaţa rezidenţiala

F.A. Locuinţe /

Radu Mazăre, primarul Constanţei

Radu Mazăre, primarul Constanţei

Programul de locuinţe ieftine a lăsat piaţa liberă fără cumpărători

Administraţia locală constănţeană a dat o lovitură grea pieţei rezidenţiale locale. La finele anului trecut, consilierii locali constănţeni au aprobat subvenţionarea cu 50% a dobânzii la creditele ipotecare contractate pentru achiziţionarea de locuinţe de către tineri şi de către persoanele care au fost evacuate din casele naţionalizate, indiferent de vârstă.

A doua componentă a ambiţiosului program presupune construirea a cel puţin 11.000 de garsoniere şi apartamente ieftine pentru tinerii până în 35 de ani. Primele circa 1.000 de unităţi locative vor fi finalizate anul viitor. Apartamentele şi garsonierele vor fi vândute la preţ de execuţie, de circa 500 de euro/mp construit. "Astfel, tinerii vor putea cumpăra apartamente la un preţ rezonabil, nu de peste 1.000 de euro/mp, cum se vând în prezent, pentru că în preţ nu va mai fi inclusă contravaloarea terenului şi a infrastructurii", susţine Radu Mazăre, primarul Constanţei.

În prima fază, ar urma să fie ridicate circa 1.100 de apartamente pe două amplasamente. Persoanele care aplică pentru programul ANL nu vor putea accesa şi fondurile municipalităţii constănţene, pentru că deja beneficiază de un ajutor de la stat.

Peste 16.000 de constănţeni vor apartamente ieftine de la primărie

Programul i-a extaziat pe constănţeni, care s-au călcat în picioare la cozi, în perioada ianuarie - aprilie 2008, să se înscrie în programul primăriei de construcţie de locuinţe ieftine. Astfel, la finele lunii aprilie, Primăria Constanţa avea înregistrate peste 16.000 de cereri de la tinerii care vor locuinţe ieftine, la preţ de execuţie. Au fost şi mulţi amatori dornici să cumpere locuinţe de pe piaţa liberă, cu dobândă subvenţionată.

Administratorii mai multor agenţii imobiliare din Constanţa, care au dorit să-şi păstreze anonimatul, ne-au declarat că programul primarului Mazăre a blocat, în acest an, tranzacţiile cu apartamente. Sursele citate ne-au explicat: "După anunţarea programului, la începutul anului, au crescut puţin tranzacţiile cu apartamente vechi din Constanţa. Au fost şi persoane care au avut nevoie de o locuinţă şi nu au putut aştepta să se înscrie în programul de construire al primăriei. Aşa că acestea au preferat proiectul de subvenţionare a dobânzii. După începutul anului, tranzacţiile au scăzut considerabil întrucât o parte din potenţialii cumpărători au preferat să aştepte să fie ridicate apartamentele ieftine ale primăriei. Astfel, a dispărut o parte importantă a cererii de pe piaţa liberă".

Unii agenţi imobiliari susţin că primăria concurează neloial piaţa liberă

Unii agenţi imobiliari consideră că programul municipalităţii constănţene face concurenţă neloială pieţei libere: "Primăria pune la dispoziţie terenurile gratis pentru construcţia de locuinţe ieftine. În plus, şi apartamentele sunt vândute la preţul de execuţie, care este la jumătatea celui de pe piaţa liberă. Este normal ca proiectul primăriei să absoarbă o parte importantă din cumpărătorii de pe piaţa liberă". Ei ne-au mai spus că programul lui Mazăre a fost stindardul campaniei electorale din acest an şi i-a adus un nou mandat de primar.

Administratorii de companii imobiliare ne-au explicat că programul extrem de atractiv al primăriei a fost lansat într-un moment (n.r. finele anului trecut) în care apartamentele vechi din Constanţa ajunseseră la un nivel de preţ foarte ridicat . În plus, creditele ipotecare s-au scumpit în acest an, pe fondul crizei financiare internaţionale. Băncile au devenit mult mai prudente în acordarea finanţării, iar mulţi cumpărători au constatat că nu sunt eligibili pentru un credit ipotecar.

Astfel că, agenţii imobiliari constănţeni speră ca, în a doua jumătate a anului, piaţa rezidenţială să se reaşeze şi să se revitalizeze în condiţiile în care mulţi constănţeni sunt atraşi de proiectul de subvenţionare a dobânzii pentru creditul ipotecar. Ei apreciază că efortul financiar al primăriei este unul considerabil, întrucât, dobânzile percepute de bănci pentru creditele ipotecare pe termen lung dublează preţul plătit de cumpărători.

Pentru subvenţionarea dobânzii, locuinţa trebuie să coste până în 100.000 de euro

"Subvenţionarea dobânzii este o practică europeană şi le creşte tinerilor plafonul de creditare", susţine primarul Constanţei, Radu Mazăre. Vor beneficia de subvenţionarea dobânzii, pe toată durata plăţii creditului, persoanele care, la încheierea contractului de credit ipotecar, au cel mult 35 de ani. Solicitanţii nu trebuie să fi deţinut sau nu deţin locuinţe în proprietate. Aceste persoane trebuie să locuiască sau să aibă locul de muncă în Constanţa.

Pentru finanţarea subvenţiilor, consilierii locali au disponibilizat, din bugetul anului 2008, suma de două milioane de euro. Radu Mazăre a subliniat: "Această sumă va ajuta câteva sute de tineri constănţeni să îşi achiziţioneze locuinţe. Dacă vor fi mai multe solicitări, vom încerca să facem suplimentări de fonduri. Un colectiv de funcţionari publici lucrează cu specialiştii instituţiilor bancare ca să stabilească metodologia de creditare şi garanţiile cerute. Varianta propusă de noi aduce tinerilor un dublu câştig: plătesc mai puţin lunar şi, datorită subvenţiilor, vor beneficia de criterii de eligibilitate mai uşor de îndeplinit pentru sume mai mari pe care trebuie să le împrumute".

La un credit pe termen lung, dobânda dublează, practic, preţul locuinţei. Subvenţionând jumătate din valoarea acesteia, primăria finanţează minim 25% din valoarea totală a investiţiei. "Discutăm despre o subvenţie care se ridică, anual, pentru fiecare solicitant, la aproape 3.000 de euro", a precizat edilul constănţean.

De acest program vor mai beneficia persoanele evacuate din locuinţe din fondul locativ de stat, după retrocedarea imobilelor în baza Legii 10/2001.

18 blocuri cu nouă etaje în Baba Novac

Licitaţia pentru desemnarea proiectantului primului cartier de locuinţe a fost finalizată tot în acest an. Ansamblul din zona Baba Novac va ocupa o suprafaţă de 2,4 hectare şi va cuprinde 18 blocuri. Firma câştigătoare este "House Consult" din Bucureşti, iar valoarea contractului de proiectare este de 1,2 milioane de euro.

Regimul de înălţime al celor 18 blocuri va fi de parter şi nouă etaje. Structura de rezistenţă va fi mixtă, cu cadre şi diafragme din beton armat, planşee cu placă şi grinzi. Închiderile perimetrale vor fi diafragme din beton armat şi zidărie din BCA. Finisajele interioare sunt de nivel mediu, iar tâmplăria exterioară este tip PVC cu geam termoizolant. Locuinţele vor beneficia de structură de fibră optică pentru telefonie, cablu TV şi internet.

Cumpărătorii trebuie să plătească integral banii pentru locuinţe sau prin contractarea unui credit la finalizarea apartamentelor. Locuinţa şi cota parte indiviză de teren aferentă vor constitui garanţii pentru obţinerea împrumuturilor.

Potrivit primarului Mazăre, preţul de vânzare al locuinţelor va fi de aproximativ 460 - 500 de euro/mp, la jumătatea celui practicat pe piaţa locală, în cadrul ansamblurilor noi. Terenul pe care vor fi ridicate blocurile va fi pus la dispoziţie de municipalitate, cu drept de folosinţă gratuită pe întreaga perioadă de existenţă a imobilelor.

Constructorul va fi ales în august

Licitaţia pentru construirea blocurilor a fost programată pentru 22 august 2008, iar pe 11 septembrie vor fi încheiate contractele cu constructorii. Termenul de execuţie pentru cele 18 blocuri este de 12-18 luni.

Programul de construire a locuinţelor ieftine pentru tineri se va desfăşura în perioada 2008 - 2013. Edilul constănţean şi-a propus ca, din 2009, să fie construite între 2.500 şi 3.000 de unităţi locative pe an.

Primarul Constanţei promite: "Vom face o licitaţie pentru construcţia de garsoniere de 30 mp şi apartamente de 60 mp. Din estimările noastre, garsoniera va putea fi achiziţionată cu aproximativ 15.000 de euro, iar apartamentul cu 30.000 - 36.000 de euro. Construcţia celor 1.044 de locuinţe, respectiv 720 de apartamente cu două camere şi 324 de garsoniere, va începe în acest an şi va fi gata anul viitor".

Opt milioane de euro pentru utilităţi

Primăria constănţeană va suporta cheltuielile de realizare a infrastructurii cartierului, în valoare de aproximativ opt milioane de euro. Radu Mazăre susţine că aproape şase milioane de euro vor fi plătite de administraţia locală, iar restul reprezintă contribuţia Consiliului Judeţean şi a companiilor de utilităţi. Lucrările vor fi contractate prin licitaţii publice.

Astfel, execuţia lucrărilor de terasament şi îmbunătăţire a terenurilor de fundare prin realizarea pernelor de piatră spartă costă circa 1,1 milioane de euro. Realizarea reţelei exterioare de alimentare cu energie termică, echipare puncte termice şi racordarea lor la sistemul centralizat de producţie şi furnizare este o investiţie de circa 1,75 milioane de euro. Obiectivul va fi realizat în colaborare cu RADET şi CET.

Execuţia reţelei exterioare de alimemare cu energie electrică costă circa 600.000 de euro şi va fi realizată în colaborare şi cu finanţare de la "ENEL Dobrogea". Primăria Constanţa va suporta şi cheltuielile cu iluminatul public stradal, drumurile şi sistematizarea verticală a aleilor pietonale, platfomelor, căilor de acces, trotuarelor, spaţiilor verzi şi plantatiilor (peste un milion de euro).

Construcţia reţelei exterioare de alimentare cu gaze naturale şi branşarea imobilelor se va face în colaborare cu "Congaz" (500.000 de euro), iar Consiliul Judeţean Constanţa realizează reţeaua de alimentare cu apă, canalizarea menajeră şi pluvială în colaborare cu RAJA (regia locală de apă şi canalizare), lucrări în valoare de circa 800.000 de euro.

Stabilirea ordinii de repartiţie - prin tragere la sorţi

Numerele de înregistrare a celor peste 16.000 de dosare au fost trase la sorţi în luna mai a acestui an, pentru a se stabili ordinea acordării locuinţelor. Noua listă de ordonare a celor peste 16.000 de dosare depuse la primărie în cadrul programului locuinţelor ieftine a fost afişată tot în luna mai. La Centrul pentru Informarea Cetăţenilor au fost depuse, după 30 aprilie, data limită pentru tragerea la sorţi din acest an, alte 71 de dosare, 55 ale tinerilor sub 35 de ani şi 16 ale persoanelor cu situaţii sociale speciale. Înscrierile continuă pentru următoarele etape de construire.

Etapizarea construcţiilor

-Etapa I: 2008 - 2009 cuprinde 1.028 de unităţi locative (apartamente şi garsoniere) în 18 blocuri;

-Etapa II: 2009 - 2010 are 2.500 - 3.000 de unităţi locative;

-Etapa III: 2010 - 2011 beneficiază de 2.500 - 3.000 de unităţi locative;

-Etapa IV: 2011 - 2012 cuprinde 2.500 - 3.000 de locuinţe;

-Etapa V: 2012 - 2013 are 2.500 - 3.000 de unităţi locative;

-Etapa VI: 2013 - 2014 va cuprinde 2.500 - 3.000 de apartamente.

Alte 3.000 de locuinte vor fi ridicate în zona Barbu Delavrancea

Constructia celui de-al doilea cartier de locuinte ieftine pentru tinerii constanteni va începe, anul viitor, pe strada Barbu Delavrancea. Acesta este amplasat în vecinatatea primului cartier, pe patru hectare - proprietatea municipalitatii. Primaria intentioneaza sa amenajeze pe acest amplasament circa 3.020 de unitati locative. Din acestea, 2.000 sunt apartamente cu doua camere si 1.020 sunt garsoniere, prevazute cu balcon.

Locuintele vor fi amenajate în blocuri pe parter si 20 de etaje. Oficialii administratiei locale sustin ca, astfel, scade costul infrastucturii la jumatate decât daca ar fi fost amenajate imobile cu 10 etaje.

Blocurile vor fi prevazute cu parcari subterane (500 de locuri), parcari la sol (765 de locuri) si trei parcari etajate (750 locuri). Alte dotari constau în sapte locuri de joaca pentru copii si o sectie de politie.

Ştirile zilei

Revista
BURSA Construcţiilor

Vreţi să fiţi la curent cu proiectele iniţiate sau în dezvoltare pe întreg cuprinsul ţării? Care sunt planurile autorităţilor locale în ceea ce priveşte investiţiile în construcţia de locuinţe, spaţii comerciale şi de birouri, infrastructură?

Vreţi să aflaţi noutăţile pe piaţa materialelor de construcţie?

Peste optzeci de pagini cu informaţii utile în revista "Bursa Construcţiilor"!

În exclusivitate - devize pe proiect, preţurile medii ale materialelor şi serviciilor de construcţii.

Aflaţi care sunt cele mai bune plasamente imobiliare ! Ce şi unde se va construi, care sunt proiectele în curs de execuţie şi toate informaţiile necesare unui investitor pe piaţa imobiliară (preţuri, tendinţe din Bucureşti şi din întreaga ţară).

Locuinţe

Piaţa Imobiliară

Amenajări

Materiale

Fotoreportaj

Preţuri

Finanţare

Investiţii

Legea

Internaţional