Bursa Construcţiilor
Revista Bursa Construcţiilor nr. 7 / 2024

Construcţii în regie proprieNu prea am bani, dar aş vrea să-mi fac şi eu o casă

F.A. Consilier /

Nu prea am bani, dar aş vrea să-mi fac şi eu o casă

Mulţi dintre cei care ar dori să-şi construiască o locuinţă sunt interesaţi să cunoască dacă îşi pot permite realizarea acestui deziderat ţinând cont de sursele de venit actuale şi de cele prezumate. Şi cum resursele celor care pun astfel problema nu sunt foarte generoase trebuie să se gândească cum ar putea totuşi să-şi construiască o locuinţă cu cheltuieli cât mai reduse.

Cunoscând că preţul de piaţă al terenurilor a devenit prohibitiv pentru cei cu venituri mici, în analiza pe care o facem considerăm că cel care îşi construieşte locuinţa deţine deja terenul corespunzător.

Bineînţeles, ideal ar fi ca execuţia construcţiei să fie făcută de către o firmă de construcţii, dar aceasta presupune ca beneficiarul să aibă banii disponibili pentru a plăti ritmic lucrările executate şi, nu de puţine ori, să poată fi în măsură să plătească un avans constructorului. Şi poate, nu în ultimul rând, beneficiarul ar trebui să cunoască şi să înţeleagă foarte bine termenii în care încheie contractul pentru a nu se trezi la un moment dat că va trebui să plătească sume mult mai mari decât cele contractate cu constructorul.

Iată de ce considerăm că, pentru cei ce-şi drămuiesc cu atenţie fiecare bănuţ, este mai bine să-şi construiască locuinţa în regie proprie. Din costul total de realizare circa 30% reprezintă "alte cheltuieli" care constau din: cheltuieli indirecte, profitul constructorului, organizarea de şantier, cota de proiectare şi supraveghere a execuţiei, cheltuieli neprevăzute,etc. De la început, lucrând în regie proprie, pe beneficiar nu-l va costa decât proiectul de execuţie şi avizele legale pentru începerea acesteia.

Chiar executând construcţia în regie proprie, nu vor exista de la început bani suficienţi pentru a aproviziona toate materialele necesare finalizării lucrărilor şi plăţii muncitorilor.

De aceea trebuie văzut ce materiale trebuie aprovizionate cu prioritate şi care sunt lucrările cu care începem.

Va trebui să ţineţi seama că, deşi lucrarea poate fi realizată într-un timp mai lung, trebuie ca lucrările executate în fiecare etapă să fie protejate. Protecţia cea mai bună o oferă un acoperiş (fie el şi provizoriu, din carton bitumat). În funcţie de acest deziderat se va face şi programarea execuţiei şi a aprovizionării cu materialele de strictă necesitate.

După cum se poate observa şi din tabelele care evidenţiază evoluţia preţurilor la lucrări şi la materiale în ultimii zece ani, cele mai importante creşteri de preţuri s-au înregistrat la realizarea structurii unei case şi aceasta deoarece aici se folosesc materiale a căror producţie este energointensivă (ciment, oţel beton, cărămidă), iar creşterile de preţuri la energie şi combustibili nu au avut o legătură directă cu evoluţia cursului leu/euro. Iată de ce este bine ca aprovizionarea cu oţel beton şi cărămidă să se facă încă de la începutul lucrării. Cimentul, varul şi nisipul necesar preparării mortarului pentru zidarie vor fi aprovizionate în momentul în care vor începe lucrările de zidărie. Deşi este mai scump, este indicat ca betonul necesar atât lucrărilor de fundaţii, cât şi celor de structură să fie achiziţionat gata preparat de la o staţie de betoane (dacă aceasta se află la o distanţă mai mică de 10 km).

Lucrul în regie proprie permite şi angajarea unor muncitori cu plata diferenţiată în funcţie de lucrările pe care le execută. Astfel, în mod cert lucrările de săpături şi fundaţii pot fi angajate în condiţii avantajoase. De asemenea şi manopera pentru lucrările de beton armat poate fi redusă în cazul în care va fi achiziţionat fierul beton gata fasonat iar turnarea betonului se va face cu pompa pneumatică. (Nu trebuie să ne lăsăm induşi în eroare de faptul că tariful pe ora de funcţionare al pompei de beton este foarte mare. Dacă vom avea în vedere economia la manoperă care are tendinţe de creştere, precum şi economia de timp se va vedea avantajul acestui mod de turnare a betonului).

Lucrarea unde nu putem evita o manoperă ridicată este cea de execuţie a cofrajelor dar ţinând cont de costul relativ redus al cherestelei există o compensaţie relativă. Aceasta va permite şi executarea lucrărilor de dulgherie la acoperiş, şarpantă şi astereală inclusiv a unei învelitori provizorii din carton bitumat până când resursele băneşti vor permite aprovizionarea tipului de învelitoare definitive pe care o dorim.

Odată acoperită casa se poate trece, în funcţie de resursele disponibile, la alte lucrări, fiind recomandate în primul rând cele de instalaţii ale căror costuri nu sunt foarte ridicate şi permit şi execuţia etapizată. Se vor instala în primul rând ţevile şi conductele pentru instalaţiile sanitare şi ţevile şi canalele pentru ţevile electrice. Având în vedere materialele din care sunt produse acestea - PVC, polietilenă, polipropilenă, pexal - costul lor nu este prea ridicat în comparaţie cu costurile materialelor care au contribuit la realizarea structurii.

Dacă banii vă permit, continuaţi cu definitivarea instalaţiilor electrice şi sanitare (mai puţin unele obiecte şi armaturi sanitare şi corpuri de iluminat care vor fi aprovizionate şi montate la finalizarea construcţiei). De asemenea, în această etapă nu vor fi aprovizionate nici caloriferele şi nici centrala termică.

În următoarea etapă, beneficiarul va trebui să fie pregătit să facă faţă altor cheltuieli importante deoarece casa va trebui să fie tencuită la interior, cel puţin, pentru a putea fi locuită, (lucrările de tencuieli necesită o manoperă importantă), va trebui procurată şi instalată tâmplăria, vor trebui realizate pardoselile. Bineînţeles că, în funcţie de banii disponibili, nu este obligatoriu să fie finisate, de la început toate încăperile.

Lucrări care pot fi realizate într-un orizont de timp mai îndepărtat sunt: termoizolaţia şi tencuielile exterioare; învelitoarea din materialul pe care îl dorim; placări şi trotuare exterioare; vopsitorii exterioare; termoizolarea cu vată minerală; completarea cu obiecte sanitare şi corpuri de iluminat, etc. Este recomandabil să se realizeze instalaţia de încălzire dacă lucrările de tencuieli interioare ajung să fie executate toamna, înainte sau concomitant cu tencuielile, pentru a putea asigura uscarea tencuielii.

Sperăm ca, cele prezentate mai sus, împreună cu tabelele şi graficele care evidenţiază evoluţia costurilor la o locuinţă simplă (vezi articolul "Cum a evoluat costul de construcţie a unei locuinţe" din pagina 58), să vă ajute în luarea unei decizii în cazul în care sunteţi interesaţi să vă construiţi singuri o casă.

Ştirile zilei

Revista
BURSA Construcţiilor

Vreţi să fiţi la curent cu proiectele iniţiate sau în dezvoltare pe întreg cuprinsul ţării? Care sunt planurile autorităţilor locale în ceea ce priveşte investiţiile în construcţia de locuinţe, spaţii comerciale şi de birouri, infrastructură?

Vreţi să aflaţi noutăţile pe piaţa materialelor de construcţie?

Peste optzeci de pagini cu informaţii utile în revista "Bursa Construcţiilor"!

În exclusivitate - devize pe proiect, preţurile medii ale materialelor şi serviciilor de construcţii.

Aflaţi care sunt cele mai bune plasamente imobiliare ! Ce şi unde se va construi, care sunt proiectele în curs de execuţie şi toate informaţiile necesare unui investitor pe piaţa imobiliară (preţuri, tendinţe din Bucureşti şi din întreaga ţară).

Locuinţe

Proiecte

Amenajări

Materiale

Fotoreportaj

Preţuri

Finanţare

Investiţii

Perspective

Internaţional