Bursa Construcţiilor
Revista Bursa Construcţiilor nr. 7 / 2024

COSMOPOLIS"Opus Land Development" mai investeşte 35 de milioane de euro în ansamblul "Cosmopolis"

F.A. Companii /

Murat Kavurga, directorul general al "Opus Land Development"

Murat Kavurga, directorul general al "Opus Land Development"

Peste 1.200 de locuinţe sunt în curs de execuţie

Compania turcă "Opus Land Development" finalizase, până la finele lunii martie, prima fază de construcţie, respectiv 565 de locuinţe, a imensului proiect imobiliar "Cosmopolis". Valoarea investiţiilor realizate până la sfârşitul primului trimestru al acestui an este de 100 milioane de euro, ne-a declarat Murat Kavurga, directorul general al "Opus Land Development". Bugetul de investiţii programat de dezvoltator în acest an este de aproximativ 35 de milioane de euro.

Domnia sa ne-a precizat că, în perioada analizată, compania mai avea în curs de execuţie alte 1.253 de apartamente, care reprezintă faza a doua din proiectul "Cosmopolis". Pentru faza a doua, compania propune două tipuri de vile şi opt tipuri de blocuri, pornind de la parter şi un etaj până la parter şi zece etaje. Vor fi amenajate apartamente de două până la patru camere şi duplexuri, cu suprafeţe cuprinse între 66,62 şi 160 de metri pătraţi pentru apartamentele din blocuri, precum şi între 288 şi 348 de metri pătraţi pentru apartamentele din vile.

Amplasat în zona de nord-est a Bucureştiului, lângă intersecţia dintre strada Tunari şi şoseaua de Centură, "Cosmopolis" este un concept rezidenţial destinat celor care vor să trăiască într-un mediu curat şi plin de verdeaţă. Astfel, 60% din suprafaţa "Cosmopolis" este dedicată exclusiv spaţiului verde. Restul de 40% din suprafaţă va fi destinat locuinţelor, spaţiilor comerciale şi altor facilităţi. "Cosmopolis" va avea o suprafaţă totală de 1,08 milioane mp.

Murat Kavurga ne-a spus că faza a doua a orăşelului "Cosmopolis" este planificată pentru finalizare în martie 2010, iar faza a treia, cel mai probabil, în 2011. Planurile pentru etapa a treia de dezvoltare erau, încă, în lucru la finele lunii martie. În total, proiectul va avea în jur de 5.000 de unităţi locative.

În ciuda blocajului din tranzacţii, preţurile nu s-au modificat

Directorul general al "Opus Land Development" susţine că prima fază va fi livrată în întregime în această primăvară, în avans faţă de termenul dat iniţial, care era septembrie 2009. Preţurile de vânzare nu au suferit modificări în urma situaţiei existente pe piaţă şi nici nu sunt planificate modificări pentru perioada următoare.

Murat Kavurga ne-a mai declarat: "Oferim garanţie de returnare a banilor în cazul în care preţurile de listă pentru cartierul Cosmopolis se depreciază până la momentul livrării apartamentului către beneficiar. Astfel, clienţii noştri vor primi înapoi diferenţa de bani. Considerăm că preţul mediu actual de 1.150 de euro/mp practicat pentru locuinţele din Cosmopolis este avantajos având în vedere zona de dezvoltare şi calitatea oferită".

1.200 de locuinţe vândute

Până la finele lunii martie, "Opus Land Development" a vândut aproximativ 1.200 de unităţi locative din complexul "Cosmopolis". Murat Kavurga a adăugat: "În primul trimestru din 2009, am vândut aproximativ 20 de apartamente. Sperăm ca vânzările noastre să crească pe parcursul acestui an, în special în toamnă. Dar nu putem da o estimare exactă a vânzărilor pentru moment, având în vedere situaţia existentă pe piaţa imobiliară şi blocajul creditării".

Cumpărătorii de locuinţe din "Cosmopolis" au vârsta cuprinsă între 28 şi 55 de ani şi au venituri medii şi medii-ridicate. Cea mai dorită metodă de plată a fost achitarea unui avans de 25% din valoarea locuinţei şi plata restului de bani la momentul livrării.

Atât lipsa lichidităţilor, cât şi neîncrederea cumpărătorilor în evoluţia preţurilor sunt factori care blochează piaţa imobiliară. Oficialul "Opus Land Development" apreciază că reluarea finanţărilor oferite de către bănci ar putea debloca tranzacţiile imobiliare.

Împrumutul de 57 de milioane de euro primit de la "GarantiBank", precum şi avansul încasat pentru aproximativ 1.200 de apartamente contractate, îi oferă dezvoltatorului ansamblului "Cosmopolis" stabilitatea necesară pentru a finaliza, în bune condiţii, primele două faze de construcţie. Întregul proiect cu peste 5.000 de locuinţe şi facilităţile necesare este planificat pentru dezvoltare pe o perioadă de şapte ani. Lucrările de execuţie au început în urmă cu aproape doi ani. "Opus Land Develpment" este parte a reputatului grup de companii din domeniul constructiilor, Buyukhanli Group.

Ştirile zilei

Revista
BURSA Construcţiilor

Vreţi să fiţi la curent cu proiectele iniţiate sau în dezvoltare pe întreg cuprinsul ţării? Care sunt planurile autorităţilor locale în ceea ce priveşte investiţiile în construcţia de locuinţe, spaţii comerciale şi de birouri, infrastructură?

Vreţi să aflaţi noutăţile pe piaţa materialelor de construcţie?

Peste optzeci de pagini cu informaţii utile în revista "Bursa Construcţiilor"!

În exclusivitate - devize pe proiect, preţurile medii ale materialelor şi serviciilor de construcţii.

Aflaţi care sunt cele mai bune plasamente imobiliare ! Ce şi unde se va construi, care sunt proiectele în curs de execuţie şi toate informaţiile necesare unui investitor pe piaţa imobiliară (preţuri, tendinţe din Bucureşti şi din întreaga ţară).

Locuinţe

Proiecte

Amenajări

Materiale

Fotoreportaj

Preţuri

Finanţare

Investiţii

Perspective

Internaţional