Rata de neocupare a spaţiilor industriale şi logistice din Bucureşti se apropie de zero, în timp ce pentru primul trimestru cererea a crescut cu 40% faţă de aceeaşi perioadă a anului trecut, potrivit unui comunicat de presă.
Deşi piaţa pare blocată pe acest segment al tranzacţiilor imobiliare, în opinia unor brokeri mai există proprietăţi disponibile, care nu sunt listate.
Costel Alecu, managing partner al Romtor Real Estate, identifică o serie de motive pentru care nu este făcută publică o intenţie de vânzare: "proprietarul fie doreşte să sondeze piaţa, fie este indecis, ar prefera să închirieze sau aşteaptă oferta din partea unui potenţial cumpărător, înainte de a lua decizia finală. Mai există situaţia în care sunt divergenţe între acţionari".
În unele cazuri proprietăţile stau ascunse pentru că deţinătorii nu doresc să dea naştere la îndoieli asupra bonităţii lor financiare, pentru a nu se expune unor negocieri dure şi dezavantajoase.
Costel Alecu a încheiat: "Ţine de experienţa, de contactele personale ale brokerului şi de încrederea pe care acesta a generat-o în piaţă, pentru a putea scoate la iveală astfel de proprietăţi. Compania noastră are acum în portofoliu un spaţiu logistic şi de birouri de clasă A, în apropierea autostrăzii A2, care a fost descoperit datorită contactelor din piaţă".
Mai mult de două treimi din cererea de inchiriere din primul trimestru a vizat Bucureştiul, ceea ce explică comportamentul rezervat al proprietarilor, în ceea ce priveşte vânzarea.
În privinţa chiriilor solicitate în Bucureşti, ele se ridică în cazul proprietăţilor din sectorul distribuţiei FMGC, retail sau a comerţului online între 3,5 şi 4,1 euro/mp/lună. Pentru spaţiile industriale proprietarii cer până la 3,3 - 4,25 euro/mp/lună.