Bursa Construcţiilor
Revista Bursa Construcţiilor nr. 7 / 2024

COSTURI DE CONSTRUCŢIE A CASELORCât costă şi cât durează să ridici o casă

F.A. Consilier /

Casă realizată de "Alfa Real Construct" SRL Bucureşti

Casă realizată de "Alfa Real Construct" SRL Bucureşti

Bucureşti

Case pe structură de beton pe cadre şi cărămidă

Constructorul "City Builder" SRL din Bucureşti realizează case individuale cu un regim de înălţime de până la parter + 1 etaj + mansardă, pe structură de beton pe cadre sau cărămidă, iar la interior cu gipscarton. Directorul executiv al societăţii, domnul Bernard Gherca ne-a declarat că o astfel de casă poate fi finalizată în aproximativ cinci luni. Societatea execută şi lucrări de consolidare, finisaje interioare şi exterioare.

Domnul Gherca ne-a precizat că realizează mai mult case la cheie, în proporţie de 50-70 %, dar şi la roşu, în primul caz manopera pentru metrul pătrat situân-du-se la aproximativ 90 de euro, iar în al doilea caz la 50 de euro. Preţul materialelor de construcţie poate varia foarte mult în funcţie de preferinţele clientului.

Constructorul are lucrări în Bucureşti, pe Prelungirea Ghencea şi în comunele Berceni şi Cernica. Pentru anul acesta are în curs de realizare trei lucrări, aflate în diferite stadii de execuţie, cu amprenta la sol între 130 şi 240 de metri pătraţi.

Opinia domnului Gherca despre evoluţia pieţei pe care activează este că: "Piaţa construcţiilor de case nu va fi afectată, precum cea a apartamentelor. Unele preţuri vor reveni la normal deoarece au fost mult umflate. Cine are bani îşi face casă, clientul vine cu proiectul, eu fac oferta şi se negociază".

Locuinţe pe structură de lemn, complet termoizolate şi rezistente la cutremure

Constructorul "Power Housing Corporation" SRL din Bucureşti realizează locuinţe individuale pe structură de lemn. "Noi lucrăm pe proiecte canadiene şi realizăm case complet termoizolate, care rezistă la cutremure de până la 8,5 grade", spune domnul Ilie Gheorghe, managerul general al societăţii. Domnia sa completează că până acum a construit mai mult în jurul Bucureştiului, în Afumaţi, Otopeni, Brăneşti, Snagov, dar şi în ţară, la Târgu Ocna sau Bran, putând efectua lucrări la nivelul întregii ţări.

Preţul de construcţie este de 1.650 lei pe metrul pătrat construit la cheie (incluzând T.V.A.) şi presupune toate finisajele: gresie, faianţă, parchet, instalaţii. Fundaţia este realizată în sistem AMVIC. În acest sens, domnul Gheorghe remarcă dezavantajul exprimării costurilor în lei, în timp ce materialele de construcţie sunt exprimate în euro, care a crescut foarte mult în ultima perioadă.

Firma construieşte case cu un regim de înălţime de maxim parter + 2 etaje + mansardă. Suprafaţa construită poate să varieze foarte mult, de la 80 până la 250 metri pătraţi. "Anul trecut am finalizat 22 de case, iar anul acesta avem în lucru cinci case, completate în proporţie de 30-90%," precizează domnul Ilie Gheorghe.

Case americane pe structură metalică

"Alfa Real Construct" SRL din Bucureşti realizează case atât pe sistem clasic, de zidărie, cât şi pe structură de lemn, iar mai recent intenţionează să utilizeze şi structura metalică, spune Ştefan Minică, administratorul firmei. Casele pe structură metalică sunt realizate pe "un sistem american care vine cu un pachet complet, din oţel ambutisat la rece, dublu zincat; piesele sunt numerotate înainte de a fi aduse pe şantier şi asta scurtează timpul necesar montării, astfel o casă parter + mansardă ar putea fi gata în câteva ore", iar placarea se face cu OSB. "Este în proiect să ne implicăm în construirea unei părţi dintr-un cartier rezidenţial pe structură metalică", declară domnul Minică.

În 2008, societatea a finalizat patru case, dintre care două au fost făcute pe structură de lemn, una pe parter + 1 etaj în jur de 160 metri pătraţi şi una parter + mansardă, în jur de 140 de metri pătraţi. Domnul Minică ne-a spus: "Noi ne propunem să realizăm în jur de 4-8 case pe an, dar putem modifica numărul dacă există cerere şi oportunităţi."

Pentru 2009 firma are câteva cereri ferme, dar se menţine o anumită rezervă în privinţa numărului. Oricum, urmează să facă finisările la o casă parter + 2 etaje + mansardă, fiecare nivel având în jur de 200 metri pătraţi, spune administratorul societăţii.

Preţul de construcţie variază "în funcţie de materiale, proiect, sistem de construcţie", fiind mai mic pentru sistemul de construcţie pe lemn şi mai scump pentru cel pe zidărie, minim 400 de euro/metru pătrat +T.V.A, maxim 600 euro/mp + T.V.A. la cheie, incluzând fundaţia, construcţia în sine, învelitoarea, finisajele, instalaţiile, tâmplăria, "totul mai puţin mobilierul", după cum spune domnul Minică.

La roşu, pe sistem clasic, preţul de construcţie este de până la 200-300 euro + T.V.A. pe metrul pătrat, cu zidărie şi beton, şarpantă.

Totuşi, domnia sa consideră că evaluarea preţului în metri pătraţi este relativă, pentru că o casă la o suprafaţă dată poate să coste considerabil mai mult decât una de aceeaşi suprafaţă dacă sunt mai mulţi pereţi despărţitori sau dacă beneficiarul solicită materiale şi finisaje mai scumpe. Domnul Minică dă ca exemplu de lucrare finalizată o casă pe structură de lemn, de aproximativ 160 metri pătraţi, cu 75.000 de euro, inclusiv T.V.A., la care s-au mai executat lucrările la canalizare şi s-a ajuns la 80.000 de euro.

Până acum firma a construit case cu un regim de înălţime de maxim parter + 2 etaje + mansardă, dar poate şi mai mult, dacă închiriază macara şi utilaje, completează domnul Minică. Firma poate lucra la nivelul întregii ţări, dar costurile sunt mai mari comparativ cu constructorii locali. Astfel, până acum firma a construit numai în Bucureşti sau în zonă.

Referindu-se la reacţia sa în faţa dificultăţilor de pe piaţă, domnul Minică declară: "Mă orientez spre costuri mai mici, sunt dispus să lucrez pe orice sistem şi să negociez cu clientul", concluzionând că "şi în 2009 vor fi oameni care să-şi facă propria locuinţă", dar în ceea ce priveşte proiectele de anvergură "dezvoltatorii imobiliari au cam stopat investiţiile şi se va construi mai puţin faţă de 2008."

Prahova

Construcţii la cheie - la un cost de 450 - 550 de euro/mp

Constructorul "Makida" SRL din Ploieşti s-a implicat atât în realizarea unor lucrări în cadrul unor ansambluri rezidenţiale, cum sunt cele din jurul Ploieştiului, unde societatea a realizat în antrepriză zece vile, dar şi locuinţe individuale sau lucrări pentru spaţii industriale, declară Marius Panainte, directorul general Makida SRL. Domnia sa precizează că anul trecut firma sa a lucrat la 20-22 de case, o parte dintre ele fiind în stadiu de finalizare. La începutul anului 2009 firma avea încă şase case contractate. Comparând anul 2009 cu 2008, domnul Panainte remarcă: "Cererea este destul de slabă, sunt foarte multe tatonări. Astfel, ce reuşeam să contractăm anul trecut într-o săptămână, acum numai discuţiile durează trei săptămâni."

Pentru ridicarea casei, domnia sa propune ca soluţie structura de zidărie portantă, cu cadre din beton şi fundaţie din beton, durata realizării construcţiei fiind de maxim 3,5 - 4 luni la roşu, iar la cheie de 6-7 luni, în acest caz contând mult şi specificul fiecărei lucrări în parte.

În ceea ce priveşte preţul, domnul Panainte explică: "La roşu, o casă fără demisol sau subsol, cu zidărie de carămidă eficientă, cu stâlpi, grinzi, centuri şi boiandrugi, cu acoperiş din cherestea, dar fără învelitoare, ar costa în jur de 180 - 250 euro + T.V.A. pe metrul pătrat, incluzând materialele şi manopera". Pentru construcţiile la cheie sunt utilizate următoarele elemente: "învelitoare din ţiglă metalică, tâmplărie termoizolantă, gresie, faianţă calibrată, parchet de stejar de Oneşti de 18 mm, încălzire centrală, calorifere de tablă, instalaţii electrice de calitate", la un cost de 450 - 550 de euro + T.V.A.

"Makida" poate construi clădiri cu un regim de înălţime de până la parter + 5 etaje. Mărimea suprafeţei construite rămâne la latitudinea clientului, însă firma a realizate lucrări şi de 500 de metri pătraţi amprenta la sol şi chiar mai mult, precizează domnul Panainte. Până acum firma a construit mult în Ploieşti, dar şi în Constanţa, iar construcţii industriale inclusiv în Moldova. "Putem să construim în toată ţara, în funcţie de cerere, dar preferăm să nu ne îndepărtăm foarte mult de Ploieşti", mai spune domnul Panainte.

Directorul general al "Makida" consideră că situaţia pieţei construcţiilor la ora actuală este "dezastruoasă", deoarece "nu mai există proiectele care au fost până acum. Am avut situaţii când nu am fost plătiţi pentru lucrări şi sunt probleme când munceşti şi nu încasezi banii. Se scuză lumea cu criza, dar avem şi noi costuri de acoperit."

Mureş

Case cu structură de lemn la 100 de euro/mp

Constructorul "Hidalgo" SRL din Sângeorzul de Mureş realizează case pe structură din lemn în proporţie de 60-70%, iar restul din zidărie. De asemenea, firma are şi activităţi de reabilitare, mansardare. Până acum a construit în judeţele Mureş, Cluj şi Timiş, însă "nu excludem şi alte zone", spune Ferentz Portik, administratorul societăţii. Domnia sa precizează că structura pe lemn este realizată în stil american, cu grinzi de lemn, placare cu OSB, izolaţie exterioară de polistiren, iar în interior cu gipscarton. Construim la roşu structura de lemn cu 100 de euro + T.V.A. pe metrul pătrat locuibil, iar la cheie cu 350 euro + T.V.A., incluzând băi funcţionale, instalaţii, parchet, corpuri de iluminat, "totul mai puţin mobila", precizează domnul Portik.

Construcţiile pot fi realizate cu regim de înălţime parter + 1 etaj + mansardă, dar uzual parter + mansardă.

În 2008, societatea a construit cinci case pe structură de lemn, domnul Portik estimând că activitatea este asigurată şi pentru 2009, deoarece sunt comenzi rămase de anul trecut. "Încă nu am umblat în jos la preţ", precizează administratorul societăţii, însă există schimbări în acest an: "Deocamdată avem cereri, dar mai puţine decât în alţi ani. Altă dată nu făceam faţă la cerere, acum oamenii parcă stau aşa, puţin în cumpănă".

Concluzionând, domnul Portik remarcă: "La bănci este problema. Mulţi ar vrea casă, dar nu au finanţare", în plus, creşterea cursului euro a afectat preţul unora dintre materialele aduse din import. "Am foarte multe cunoştinţe care nu au lucrat toată iarna. S-ar putea să trebuiască să scadă din preţuri, unii umblă la materiale, la manoperă. Eu nu îmi permit să umblu la materiale, pentru că vreau să menţin calitatea".

Constanţa

Cererea pentru construcţii pe structură uşoară a crescut de trei ori faţă de anul trecut

Constructorul "Maria House" SRL din Constanţa realizează mai ales case pe structură uşoară de lemn, aceasta reprezentând în jur de 95% din producţie. Radu Giurea, directorul comercial al societăţii, ne-a spus că firma a lucrat şi case pe structură clasică, de zidărie sau mixtă. Decizia de a construi preponderent pe lemn este justificată de dorinţa de a se adapta la piaţă, putând astfel oferi preţuri mai mici. Firma exportă mult în Franţa, unde are un contract pentru 100 de case, dintre care zece case pentru anul acesta. În România, constructorul a finalizat zece case în 2008, iar pentru anul în curs are contractate opt case şi pentru încă zece se poartă discuţii, precizează domnul Giurea. Compania a construit case în multe locuri din ţară: Bucureşti, Deva, Tuzla, Costineşti, Eforie, Murighiol, în jur de 70% realizate la cheie şi restul la roşu.

Domnul Giurea menţionează că locuinţa ridicată pe structură de lemn este placată cu polistiren la exterior, iar interiorul este realizat cu plăci de gips carton. O astfel de casă la 90 de metri pătraţi costă în jur de 40.000 de euro. Structura clasică poate să coste aproape dublu, în jur de 70.000 de euro, dar compania nu prea mai face, deoarece, faţă de anul trecut, cererea pentru construcţii pe structură uşoară a crescut de trei ori. "Maria House" poate să realizeze clădiri cu regim de înălţime de până la parter + 2 etaje + mansardă, în funcţie de opţiunea clientului.

Ca ofertă specială, domnul Giurea menţionează un grup de "trei - patru case realizate în serie, la care cos-turile au fost optimizate" şi care pot fi vândute mai ieftin.

Cluj

Preţuri de 200 de euro/mp pentru case "la roşu" şi de 400 euro/mp pentru cele "la cheie"

"Haz Construct" SRL, din comuna Sic, judeţul Cluj, realizează case particulare construite din zidărie, cu suprafeţe între 100-150 metri pătraţi, dar şi clădiri mai mari, cu suprafeţe de 300 metri pătraţi pe nivel, cum este cazul imobilului cu patru nivele ridicat anul trecut, precizează Sipos Janos, administratorul "Haz Construct".

Domnia sa precizează că preţurile se situează în jurul valorii de 200 de euro + T.V.A. pentru metrul pătrat la roşu şi în jur de 400 euro + T.V.A., la cheie, cu toate finisajele mai puţin instalaţia pentru baie. Domnul Janos menţionează o casă cu demisol şi două nivele, care a cos-tat în total 250.000 lei. Pentru casele ridicate compania a folosit toate tipurile de ţiglă: ţiglă metalică, ceramică şi de beton. Până acum, a lucrat doar în Cluj-Napoca sau în apropiere, dar poate lucra şi în alte zone.

Domnul Janos ne-a spus că pentru 2009 are o casă în construcţie şi încă o cerere. Domnia sa consideră că situaţia de pe piaţa construcţiilor este "mai gravă, deoarece oferta este mai mare decât cererea".

Iaşi

Case din lemn, la cheie, cu 500- 700 euro/mp

Constructorul "Mobinstal" SRL din Iaşi realizează preponderent case individuale pe structură de lemn, deoa-rece se adresează direct persoanelor fizice. Poate realiza şi ansambluri pentru care "trebuie doar să găsim forţa de muncă" şi aceasta nu este o problemă, precizează Vasile Biber, şeful departamentului de marketing de la "Mobinstal".

Societatea construieşte acest tip de case ecologice din anul 1997, însă din 2003 până în 2005 a construit în Spania, deoarece "în România aceste case erau privite cu reticenţă sau erau confundate cu cabanele de la munte". În 2005 a revenit pe piaţa din România şi are posibilitatea să construiască în toate localităţile din ţară. Până acum a realizat construcţii în Craiova, Eforie, Bucureşti, Piatra Neamţ, dar şi în Spania, "unde construiam la început, dar acum nu mai merită şi construim doar în ţară", precizează domnul Biber. Domnia sa adaugă: "În acest moment avem câteva şantiere în lucru, iar cererea pentru acest tip de case creşte de la an la an, deoarece o persoană care locuieşte într-o casă de acest tip o recomandă cu caldură."

Domnul Biber menţionează că lucrările sunt realizate la cheie, în portofoliu găsindu-se case cu suprafeţe cuprinse între 100 şi 440 metri pătraţi, de la un nivel până la trei niveluri, iar preţurile variază în funcţie de dotările şi accesoriile dorite de client, între 500 şi 700 euro pe metrul pătrat.

Compania are, în contextul actual, o promoţie prin care sunt oferite clientului trei variante de plată, cu valoarea avansului la încheierea contractului de 15, 30 şi respectiv 50%, în prima situaţie restul de plată fiind eşalonat în 12-24 de rate, iar în celelalte dpuă cazuri oferindu-se o reducere de 15, respectiv 20% din diferenţa de plată.

Vorbind despre situaţia actuală din construcţii, domnul Biber remarcă: "Piaţa construcţiilor depinde de condiţiile de creditare ale băncilor şi de stabilitatea pieţei imobiliare. În acest moment avem clienţi care şi-au reconfirmat dorinţa de a construi o casă cu societatea noastră în momentul în care se deblochează creditele imobiliare."

Ştirile zilei

Revista
BURSA Construcţiilor

Vreţi să fiţi la curent cu proiectele iniţiate sau în dezvoltare pe întreg cuprinsul ţării? Care sunt planurile autorităţilor locale în ceea ce priveşte investiţiile în construcţia de locuinţe, spaţii comerciale şi de birouri, infrastructură?

Vreţi să aflaţi noutăţile pe piaţa materialelor de construcţie?

Peste optzeci de pagini cu informaţii utile în revista "Bursa Construcţiilor"!

În exclusivitate - devize pe proiect, preţurile medii ale materialelor şi serviciilor de construcţii.

Aflaţi care sunt cele mai bune plasamente imobiliare ! Ce şi unde se va construi, care sunt proiectele în curs de execuţie şi toate informaţiile necesare unui investitor pe piaţa imobiliară (preţuri, tendinţe din Bucureşti şi din întreaga ţară).

Locuinţe

Proiecte

Amenajări

Materiale

Fotoreportaj

Preţuri

Finanţare

Investiţii

Perspective

Internaţional