Cele mai răspândite sunt piscinele cu structură din beton armat sau metalică, piscinele monobloc din răşini poliestetice armate cu fibră de sticlă şi piscinele din polipropilenă
Pentru o piscină de dimensiuni medii, de 8 m x 4 m x 1,5 m, cu dotări minime, beneficiarul are nevoie de cel puţin 55.000 de lei, după cum susţin reprezentanţii firmei Kasta Metal. În prezent, în construirea şi montarea unei pis-cine se foloseşte o gamă variată de materiale, polipropilenă, răşini armate cu fibră de sticlă, mozaic, gresie specială pentru piscine sau liner şi o multitudine de accesorii.
Există mai multe tipuri de piscine, dintre care cele mai răspândite sunt cele cu structură din beton armat sau metalică, piscinele monobloc din răşini poliestetice armate cu fibră de sticlă şi piscinele din polipropilenă.
Proiectul de montare sau de execuţie al unei piscine trebuie să fie bine gândit înainte de începerea lucrărilor. Deciziile sunt influenţate întotdeauna de dispunerea terenului, de regulile de urbanism, de mijloacele de amenajare şi nu în ultimul rând, de forma piscinei.
Pentru a construi o piscină durabilă se poate opta pentru metodele tradiţionale, care utilizează betonul cu cofraje pierdute din polistiren, placate cu liner, mozaic sau ceramică. Tehnica betonului cu cofraj este utilizată în construcţii de câteva decenii şi a fost adoptată şi de firmele care construiesc piscine. Acest tip de piscine îmbină rezistenţa betonului armat cu o capacitate remarcabilă de a păstra temperatura apei. Durata de viaţă a bazinului este estimată la 100 de ani. Datorită materialului din care este confecţionată piscina, aceasta dispune de o modularitate crescută, care permite forme personalizate multiple prin aranjarea cofrajelor. Durata de execuţie este de aproximativ patru saptămâni, trecerile ţevilor sunt izolate şi de cele mai multe ori nu sunt necesari stâlpi pentru terase. Costurile pornesc de la 38.000 de lei, dar depăşesc de cele mai multe ori 45.000 de lei.
O altă variantă este piscina monobloc din răşini poliesterice cu fibră de sticlă, care se bazează pe combinaţia poliesterilor cu fibra de sticlă pentru a asigura etanşeitatea şi rezistenţa membranei. Pereţii pot fi executaţi în construcţie normală sau izolaţi termic, pentru a se diminua pierderile de căldură. Instalarea acestor piscine se poate efectua rapid, imediat ce beneficiarul finalizează lucrările de terasament. Piscina monobloc din poliester armat cu fibră de sticlă, produsă în uzină, reprezintă singurul tip de piscină care poate fi îmbinat în curtea clientului. Aceste piscine au o durată de funcţionare de peste 30 de ani, nu corodează şi nu se uzează în timp. Un avantaj al acestui tip de piscine este culoarea înglobată în masa materialului, fapt care permite o îngrijire mai uşoară şi mai puţin costisitoare. Domnul Ene Mircea, director de vânzări în cadrul firmei "Fibrex" SA, propune doritorilor un preţ mediu de 26.000 de lei pentru piscinele cu construcţie clasică. Piscinele cu pereţi izolaţi termic cu plăci fagure din polipropilenă au un preţ de pornire de 23.500 de lei pentru dimensini minime de 6 m x 3 m x 1,5 m.
Pe lângă dotarea standard, gradul de confort poate fi sporit printr-o gamă largă de accesorii: scări, sisteme de hidromasaj, echipament de încălzire, iluminare subacvatică, tratare automatizată, protecţie termică şi protecţie împotriva impurităţilor. Formele pot fi clasice, dreptunghiulare, rotunde, sau chiar personalizate, în formă ondulată, în zig-zag sau în forme florale.
Înainte de începerea lucrărilor, trebuie verificat dacă terenul vizat poate fi amenajat în vederea realizării unei pis-cine. Astfel, cel mai bun amplasament pentru dispunerea bazinului îl constituie zona cea mai însorită, care poate asigura o temperatură constantă apei. Este de asemenea de preferat ca lucrările să fie efectuate pe un teren - plan, chiar dacă există şi situaţii în care piscinele pot fi construite în pantă.
Deloc de neglijat, procedurile de îngrijire a piscinei îi asigură acesteia durabilitate şi rentabilitate. Beneficiarul trebuie să ţină cont atât de calitatea apei şi de substanţele dezinfectante, cât şi de echipamentele ajutătoare. În mod clasic, pentru dezinfecţie se utilizează clor, dar se poate apela şi la variante mai puţin răspândite cum ar fi lămpile cu UV, ionizarea Cu/Ag sau ozonul, care nu sunt 100% eficiente. Temperatura apei variază între 26 şi 30 grade C, cu un Ph de 7 - 7,2, iar nivelul clorului nu depăşeşte 3 mg/l. Verificarea piscinei se face înainte de îmbăiere sau de trei ori pe săptămână, în timp ce prefiltrul pompei şi filtrul propriu-zis trebuie curăţate regulat, în funcţie de ne-cesitate.
Oferta este la fel de largă şi în cazul piscinelor supraterane, care prezintă avantajul montării şi demontării oricând proprietarul consideră acest lucru necesar. Executate din oţel cu sau fără sprijin lateral, gonflabile sau din lemn, aceste piscine trebuie amplasate pe un loc plat, fără agregate sau alte denivelări. Procesul de instalare este simplu, 90% dintre piscine putând fi montate chiar de cumpărător. Un segment din ce în ce mai căutat este cel al piscinelor SPA, cu un preţ de pornire de 19.000 de lei.
Principiul de funcţionare a unei piscine este bazat pe recirculaţia apei, cu ajutorul unui sistem complex de filtrare. Apa se reabsoarbe prin piese speciale, este trecută printr-un sistem de filtrare unde i se aduce un aport de substanţe chimice pentru dezinfecţie, după care este reintrodusă în bazin. Varianta clasică a sistemului de absorbţie este compusă dintr-un sistem de shimmere, un sifon de pardoseală, refulări şi o gură de aspiraţie, la care se adaugă pompa autoamorsantă şi un filtru. Cel mai bun randament este oferit de filtrele cu nisip cuarţos, cu diatomee şi cu cartuş. Pentru o filtrare eficientă poate fi utilizat floculantul, o substanţă care ajută la alipirea particulelor mici în conglomerate uşor de reţinut de către filtru. Tratarea apei este manuală sau semi-automatizată cu ajutorul unor microprocesoare care întreţin apa.