Bursa Construcţiilor
Revista Bursa Construcţiilor nr. 5 / 2024

"Creşterea preţului energiei va impulsiona montarea de panouri fotovoltaice pe clădiri"

Companii /

"Creşterea preţului energiei va impulsiona montarea de panouri fotovoltaice pe clădiri"
  • document ataşat apasă aici pentru a descărca.

    Interviu cu Manuela Drăghicescu, director executiv Asociaţia Patronală Surse Noi de Energie - SUNE

    Reporter: Ce ne lipseşte pentru ca mai mulţi proprietari de locuinţe să-şi producă singuri energia?

    Manuela Drăghicescu: Necesarul de energie al unei clădiri este de două tipuri: electrică şi termică. În categoria energiei termice intră acum şi trigenerarea (n.r. posibilitatea de a produce aer rece, pe lângă electricitate şi agent termic). Trebuie să avem un sistem mult mai bun de consultanţă pentru ca oamenii să-şi evalueze nevoile şi să-şi aleagă soluţiile potrivite pentru locuinţele lor.

    Băncile întotdeauna au spus că vor face pachete speciale de creditare pentru astfel de investiţii, care ţin de eficienţa energetică, întrucât funcţionează ca orice afacere, iar economiile la facturi sunt sursă de venit pentru achitarea ratelor la bancă.

    Dar nu avem pus la punct un sistem clar de consultanţă, care să aducă în faţa utilizatorului beneficiile, modul de implementare şi alegerea celei mai bune soluţii.

    Trebuie făcută, mai întâi, o analiză a specificului clădirii şi a consumului. Fiecare familie are modul propriu de a consuma energia. Dar există şi o curbă a producţiei de energie. Trebuie să învăţăm să suprapunem cele două curbe producţie - consum pentru că stocarea energiei costă mult.

    Pe de altă parte, abia de puţin timp au scăzut preţurile panourilor fotovoltaice. Dar şi aici este o mare problemă. Sunt foarte multe generaţii de panouri cu multe tipuri de randamente. Şi atunci cineva trebuie să îndrume consumatorul către ce are cu adevărat nevoie, în funcţie de spaţiu, tipul locuinţei şi curba de consum.

    Sunt nişte analize pe care un specialist trebuie să le facă şi să-i propună clientului varianta optimă. Altfel, consumatorul va alege întotdeauna în baza criteriului preţ, care este cel mai păgubos în energetică.

    Trebuie să învăţăm să ne determinăm nevoile în funcţie de putinţa noastră, dacă dorim să ne producem singuri energia. Sunt schimbări de conduită, de atitudine şi consider că acum este momentul să lansăm aceste schimbări pentru că şi capacitatea financiară a oamenilor a început să fie mai mare.

    Din păcate, producţia de energie pentru necesarul locuinţei nu este accesibilă păturii largi a populaţiei, iar autorităţile nu au susţinut această posibilitate prin adoptarea tarifului fix reglementat, care ar fi stimulat mica producţie.

    La îndemâna autorităţilor noastre sunt multiple modalităţi de susţinere a unor astfel de investiţii. Pot fi, de exemplu, acordate nişte garanţii la nivel guvernamental. Acum câţiva ani se dădeau garanţii la împrumuturi pentru anveloparea blocurilor. Ar trebui extinsă varianta asta şi pentru producţia de energie.

    Reporter: Este absolut necesară promovarea tarifului fix?

    Manuela Drăghicescu: Nu. Am renunţat la ideea asta, pe care am promovat-o începând din 2008. Ne-am pierdut speranţa că autorităţile vor da această facilitate. Dorim susţinerea microgenerării prin diverse scheme suport. Cum am spus, sunt soluţii multiple, numai să existe voinţa politică.

    Varianta cu tarif fix este cea în care eu produc, vând în sistem şi iau din sistem dacă producţia nu îmi acoperă necesarul.

    Există şi alte variante, precum scăderea impozitelor.

    Reporter: Băncile ar fi finanţat microproducţia de energie din cunoştinţele dumneavoastră?

    Manuela Drăghicescu: Da, dacă ar fi fost promovat sistemul cu tarife fixe. Acum nu mai sunt fonduri pentru susţinerea acestui sistem din cauza boom-ului din producţia de energie verde în proiecte mari. Certificatele verzi sunt plătite de toţi consumatorii, iar gradul de suportabilitate este limitat.

    Reporter: Dar, după experienţa neplăcută a schemei de susţine prin cota obligatorie de certificatele verzi, credeţi că mai sunt dispuse băncile să finanţeze producţia de energie curată?

    Manuela Drăghicescu: Tariful fix este altceva. Este garanţia recuperării investiţiei. La certificatele verzi, preţurile variază în funcţie de cerere şi ofertă şi există stabilite prin lege un plafon minim şi unul maxim. Asta nu este o garanţie a recuperării investiţiei.

    Reporter: Dar Guvernul a intervenit şi a redus la jumătate numărul de certificate acordate producătorilor. S-a schimbat regula în timpul jocului.

    Manuela Drăghicescu: Da, dar sistemul cu certificate verzi a fost de la bun început gândit să se autoregleze. Dacă vroia să-i susţină pe investitori, atunci Guvernul trebuia să promoveze sistemul cu tarife fixe pentru toate tipurile de energie verde, inclusiv pentru micii producători. Tariful fix este garanţia bancabilităţii proiectului.

    Reporter: Credeţi că instalarea panourilor fotovoltaice pe locuinţe va cunoaşte o dezvoltare accelerată datorită preţului scăzut al acestor echipamente?

    Manuela Drăghicescu: La noi, această piaţă va avea o dezvoltare mai bună când o să crească preţul energiei şi al gazelor. Acum, preţul energiei este foarte scăzut. Dacă se lansează Uniunea Energetică la nivel european, atunci şi în ţara noastră o să crească preţul utilităţilor. Uniunea Energetică presupune crearea unei singure pieţe europene, cu un preţ unic al energiei, iar uniformizarea ne dezavantajează. Vor fi mulţi oameni care nu-şi vor mai permite să achite facturile şi vor face o astfel de investiţie ca să-şi acopere consumul.

    De asemenea, sunt multe zone în ţară care nu au electricitate. Acolo nu o să fie construită reţea de distribuţie. Având în vedere toate aceste aspecte, este clar că autorităţile trebuie să găsească o soluţie ca să finanţeze instalarea panourilor.

    Mai sunt probleme cu alimentarea în zonele aşa-numite "capăt de reţea". Consumatorii se confruntă acolo cu dese întreruperi în furnizarea cu energie şi sunt deja multe persoane care dispun de veniturile necesare şi care vor să îşi asigure consumul în instalaţii proprii, fără să mai depindă de marii distribuitori.

    Reporter: Şi gazul are acum un preţ prohibitiv chiar şi pentru persoane cu venituri medii şi tarifele sunt în creştere. Panourile fotovoltaice sunt o soluţie de producţie a electricităţii, inclusiv pentru încălzire. Mulţi se plâng că nu are cine să le proiecteze sistemul şi să-i îndrume în alegerea echipamentelor potrivite.

    Manuela Drăghicescu: Aşa este. Şi asociaţia noastră a identificat problema. Specialiştii vin din mediul energetic şi nu au experienţă cu utilizatorii casnici. Aşa a fost sistemul până acum. Cei din energie susţin că de persoanele fizice trebuie să se ocupe instalatorii şi electricienii specializaţi în clădiri. Suntem într-un impas şi nu putem să fuzionăm cele două sisteme. Încă nu există suficient de dezvoltat domeniul energeticii clădirilor la noi. Realitatea este că specialiştii în energie trebuie să se preocupe de acest domeniu, alături de specialiştii în clădiri.

    Reporter: Credeţi că vom avea distribuitori care să închirieze acoperişuri pentru montarea de panouri fotovoltaice, aşa cum se întâmplă acum în Occident?

    Manuela Drăghicescu: Cred că vom avea astfel de servicii şi noi. Dacă am fi avut tarif fix pentru microproducţia de energie verde, atunci cred că ar fi venit investitori străini să închirieze mii de acoperişuri. Astfel, ei ar fi devenit producători pe banii noştri. Cu această ocazie, îmi exprim dezamăgirea că guvernanţii nu au nicio preocupare să încurajeze producţia locală.

    Noi nu suntem pregătiţi nici să facem reţele. Noi vrem să dăm tunuri şi să facem proiecte mari. Trebuie pus la punct un astfel de sistem pentru populaţie.

    O oportunitate pentru ţara noastră este şi programul SUERD - strategia UE pe regiunea Dunării, care are mai multe axe prioritare ce includ şi finanţarea energiei verzi. Ministerul Afacerilor Europene este coordonator al programului în ţara noastră.

    Prin SUERD vor fi finanţate proiecte-fanion cu parteneri din multe ţări dunărene şi miza este transferul de know-how. Energia verde aduce şi dezvoltarea turismului, construcţiilor şi agriculturii. Românii au gândit astfel de proiecte pentru a accesa fondurile din program.

    Reporter: Vă mulţumesc!

    Ştirile zilei

    Revista
    BURSA Construcţiilor

    Vreţi să fiţi la curent cu proiectele iniţiate sau în dezvoltare pe întreg cuprinsul ţării? Care sunt planurile autorităţilor locale în ceea ce priveşte investiţiile în construcţia de locuinţe, spaţii comerciale şi de birouri, infrastructură?

    Vreţi să aflaţi noutăţile pe piaţa materialelor de construcţie?

    Peste optzeci de pagini cu informaţii utile în revista "Bursa Construcţiilor"!

    În exclusivitate - devize pe proiect, preţurile medii ale materialelor şi serviciilor de construcţii.

    Aflaţi care sunt cele mai bune plasamente imobiliare ! Ce şi unde se va construi, care sunt proiectele în curs de execuţie şi toate informaţiile necesare unui investitor pe piaţa imobiliară (preţuri, tendinţe din Bucureşti şi din întreaga ţară).

    Locuinţe

    Piaţa Imobiliară

    Amenajări

    Materiale

    Fotoreportaj

    Preţuri

    Finanţare

    Investiţii

    Legea

    Internaţional