DE ANUL VIITORClădirile şi-ar putea genera propria energie electrică, prin sticla inovatoare Solar Squared
Internaţional / 06 octombrie 2017

Casele viitorului ar putea fi construite cu materiale care transformă razele soarelui în energie utilizabilă, anunţă dailymail.co.uk, menţionând că experţii în domeniul energiei regenerabile dezvoltă o nouă tehnologie, de pionierat, care face parte dintr-o tendinţă tot mai extinsă de a asigura clădirile cu propria lor electricitate (generată la nivelul locuinţei).
Materialul, denumit Solar Squared, este conceput pentru a fi integrat fie în construcţii noi, fie în locuinţe existente, în urma renovării acestora. Echipa care a creat acest material speră să îl distribuie pe piaţă din 2018.
Solar Squared a fost creat de cercetători de la Universitatea din Exeter, Regatul Unit, care sunt specializaţi în arhitectură solară (BIPV sau panouri fotovoltaice integrate în clădire). BIPV-urile sunt similare blocurilor existente de sticlă, care pot înlocui cărămizile tradiţionale pentru a permite pătrunderea luminii naturale într-o locuinţă.
Energia electrică generată astfel poate fi utilizată pentru alimentarea clădirii, poate fi depozitată în baterii sau pentru încărcarea vehiculelor electrice.
Echipa de la Exeter, care a creat start-upul Build Solar pentru producţia şi distribuţia noului produs, caută acum investiţii ca să poată testa din punct de vedere comercial inovaţia.
Hasan Baig, fondatorul Build Solar, declară: "BIPV este o industrie în creştere, cu o rată anuală de 16%. Crearea unei companii care să răspundă acestei pieţe în plină dezvoltare se va dovedi benefică pentru economia Marii Britanii, pe termen lung".
"Intenţionăm să construim tehnologii solare integrate, accesibile, eficiente şi atractive, care au cel mai mic impact asupra peisajului local", a adăugat Tapas Mallick, consilier ştiinţific principal al Build Solar.
Conform estimărilor, clădirile consumă mai mult de 40% din energia electrică produsă pe tot globul.
Noua tehnologie Build Solar va permite producerea energiei electrice la locul unde aceasta este utilizată, fiind integrată fără probleme în clădire, conform specialiştilor.
Echipa Build Solar consideră că materialele pe care le produce au o izolaţie termică mai bună decât blocurile de sticlă tradiţionale, asigurând totdată energia electrică necesară clădirii.