Bursa Construcţiilor
Revista Bursa Construcţiilor nr. 6 / 2024

DELIA FILIP, ROMEPS:"Piaţa materialelor izolatoare se va menţine la valoarea de 150 milioane de euro"

Materiale /

"Piaţa materialelor izolatoare se va menţine la valoarea de 150 milioane de euro"
  • document ataşat apasă aici pentru a descărca.

    Piaţa materialelor izolatoare de construcţii se va menţine în 2015 la o valoare de circa 150 milioane de euro, cu o posibilă uşoară creştere, în funcţie de cum vor evolua lucrările în această toamnă, apreciază Delia Filip, director executiv al Asociaţiei Producătorilor de Polistiren Expandat din România (ROMEPS). Asociaţia îşi propune să promoveze pe piaţa noastră un standard de calitate pentru producătorii de polistiren şi să vegheze la respectarea reglementărilor.

    ROMEPS are, în prezent, 12 membri, dintre care 4 membri fondatori (Arcon, Austrotherm, Hirsh Porozell, Swisspor), 6 membri asociaţi (Congips, Firos, Masterplast, Mindo, Onebrand, Euroconf Impex) şi 2 membri de onoare (Plastics Europe şi Isopor).

    ROMEPS şi Liga Asociaţiilor de Proprietari Habitat au încheiat, recent, un parteneriat care vizează acţiuni pe termen lung în ceea ce priveşte furnizarea de informaţii privind importanţa termoizolării imobilelor, educarea publicului pe tema schemelor de finanţare şi a materialelor conforme pentru acest tip de lucrări.

    Interviu cu doamna Delia Filip, director executiv ROMEPS - Asociaţia Producătorilor de Polistiren Expandat din România

    Reporter: Cum apreciaţi că va evolua piaţa autohtonă de materiale de construcţii termoizolatoare în acest an? Va depăşi sau nu valoarea de 150 milioane de euro pe care aţi preconizat-o la începutul anului?

    Delia Filip: Credem că piaţa se va menţine la acest nivel în 2015, cu o posibilă uşoară creştere. Un avans al pieţei depinde şi de felul în care vor evolua lucrările în această toamnă.

    POR 2014-2020, care oferă fonduri europene pentru reabilitare termică, a fost semnat târziu - abia în vara acestui an - , lucru care generează şi o întârziere a lucrărilor.

    În general, izolările termice, pe plan local, se realizează cu precădere toamna, iar acest lucru se datorează, în mare parte, obiceiurilor de consum ale beneficiarilor. Noi sperăm că vom avea o toamnă bună pentru lucrările de reabilitare termică. Ne bucură să descoperim în fiecare zi că încep noi lucrări de termoizolare şi nu doar în Capitală, ci şi în vestul sau estul ţării. Faptul că asociaţiile de proprietari se mobilizează, caută informaţii, fie apelând la ROMEPS sau la alte asociaţii de profil, denotă că tot mai mulţi oameni înţeleg faptul că este nevoie de reducerea consumului de energie pentru scăderea costurilor totale de întreţinere şi acţionează în acest sens.

    Reporter: Care sunt rezultatele derulării Programului Quality Control (n.r. Controlul Calităţii) de către ROMEPS şi care sunt efectele în piaţa de materiale de construcţii termoizolante?

    Delia Filip: Impactul cel mai puternic al acestui program se reflectă în creşterea calităţii produselor EPS (n.r. polistiren expandat) pentru termoizolare. Ne-am propus, încă de la început, să acţionăm pe două fronturi. Astfel, pe lângă misiunea de îndrumare şi monitorizare a producătorilor, ne-am îndreptat atenţia mai ales asupra informării beneficiarului final, pe care l-am încurajat să utilizeze produsele corespunzătoare pentru faţade.

    Una dintre acţiunile de informare corectă a consumatorilor privind utilizarea materialelor izolatoare corespunzătoare derulată de ROMEPS a fost marcarea clară pe baxuri a produselor destinate izolării faţadelor şi a celor pentru interior - căpriori, pereţi despărţitori etc. de către membrii asociaţiei. De asemenea, ROMEPS organizează acţiuni de informare a beneficiarilor în legătură cu felul în care trebuie aplicat termosistemul şi cu privire la caracteristicile componentei din polistiren expandat.

    În urma derulării programului Quality Control, asociaţia a început să primească reclamaţii de la beneficiari. Procedura noastră prevede ca, atunci când înregistrăm o sesizare asupra unor nereguli, să notificăm producătorul în cauză şi să îi oferim şansa să corecteze aspectele indicate ca fiind neconforme.

    Niciodată nu redirecţionăm o sesizare către Inspectoratul de Stat în Construcţii (ISC) fără să notificăm în prealabil producătorul.

    Răspunsul pe care îl primim este transmis în raportul pe care îl înaintăm instituţiei cu abilităţi de control în domeniul construcţiilor. În felul acesta, şi cei de la ISC pot vedea dacă a existat intenţia de remediere a neconformităţilor sau nu.

    Reporter: Ce nereguli sunt cel mai des reclamate?

    Delia Filip: În perioada februarie - septembrie 2015, am înregistrat 46 de sesizări, dintre care 39 s-au dovedit fondate după verificarea prealabilă şi au fost redirecţionate către ISC. Dintre acestea, 22 fac referire la modul de etichetare a produselor, 14 la nerespectarea parametrilor tehnici, iar 7 reclamă utilizarea unor denumiri înşelătoare. Sunt, deci, şi situaţii în care sesizarea cuprinde două sau mai multe abateri de la standarde.

    Am constatat că un produs bine etichetat şi marcat conform standardului are, de cele mai multe ori, şi caracteristicile tehnice necesare. Ca urmare, am promovat respectarea normelor pentru etichetare, care să conţină şi elemente mai uşor de înţeles de către cumpărătorul obişnuit. Aici ne referim la densitatea minimă pe care ar trebui să o respecte un produs şi la domeniul de utilizare, respectiv pentru interior şi exterior. Rezultatul a fost pe măsură, pentru că 45% dintre sesizări au făcut referire la lipsa etichetei sau a unor specificaţii obligatorii conform standardelor şi regulamentelor europene.

    Pornind de aici, însă, au urmat şi testările pentru parametri tehnici. Toate rezultatele au fost transmise către ISC, autoritate care a reacţionat pe măsură şi a îndrumat producătorii spre respectarea legii.

    Amintesc, însă, că scopul nostru este să generăm autoreglementarea pieţei, iar acest lucru dorim să se facă nu de frica unor sancţiuni, ci din responsabilitatea pentru misiunea pe care o avem, aceea de reducere a consumului energetic.

    Reporter: Sunt pregătite asociaţiile de proprietari să acceseze fondurile europene disponibile în perioada 2014-2020 pentru reabilitarea termică a blocurilor?

    Delia Filip: Ghidul utilizatorului pentru beneficiarii de lucrări pe fonduri europene a devenit mai accesibil, însă există în continuare probleme de înţelegere a acestuia.

    Termoizolarea unui imobil aduce, uneori, şi surprize neplăcute, precum densitatea neconformă a materialului de polistiren expandat folosit sau aplicarea incorectă a termosistemului. În astfel de cazuri, ROMEPS poate să le ofere consiliere. Dacă apar probleme de natură juridică, beneficiarii pot apela la consilierea oferită de Liga Habitat, asociaţie condusă de Mihai Mereuţă, cu care avem un parteneriat prin care oferim consultanţă gratuită beneficiarilor de lucrări de reabilitare termică.

    Reporter: Câte asociaţii de proprietari au apelat până acum la consultanţa oferită de ROMEPS şi Liga Habitat?

    Delia Filip: Legătura cea mai stabilă o avem cu asociaţiile de proprietari din Bucureşti. Unii dintre reprezentanţii acestora ne solicită consultanţă de durată, iar alţii doar vor să fie îndrumaţi în procesul de alegere a soluţiei optime pentru termoizolarea imobilului. Bineînţeles, avem şi situaţii în care oamenii apelează la noi doar pentru a analiza necesarul de materiale primit din partea arhitectului.

    Expertiza noastră este în principal pentru utilizarea polistirenului expandat, însă specialiştii noştri oferă şi răspunsuri pentru întregul termosistem.

    Reporter: În ce constă colaborarea ROMEPS cu Asociaţia Europeană a Producătorilor de Polistiren Expandat (EUMEPS)?

    Delia Filip: Am dezvoltat proiecte comune, iar schimbul de experienţă ne permite să perfectăm programele interne, aşa cum ar fi, spre exemplu, "Quality Control".

    Apartenenţa ROMEPS la EUMEPS este benefică atât pentru membrii asociaţiei noastre, cât şi pentru întreaga industrie sau chiar pentru beneficiari.

    Prin EUMEPS, suntem reprezentaţi, pe de-o parte, în dezbaterile din Comisia Europeană, pe modificări de legislaţie comunitară, şi în acelaşi timp desfăşurăm campanii de informare unitare, aşa cum avem acum "Airpop" - conceptul care explică, la nivel european, într-un mod simplu, faptul că polistirenul expandat are în componenţă 98% aer, iar pentru producerea lui se consumă infinit mai puţină energie decât în cazul altor produse destinate termoizolării. Campania Airpop se desfăşoară şi în România.

    Reporter: Ce este Hexabromociclodecanul (HBCD) şi de ce a fost trecut, în august, pe lista substanţelor interzise în UE? În ce materiale de construcţii se regăseşte această substanţă şi ce impact în piaţă are interzicerea utilizării ei?

    Delia Filip: HBCD este un aditiv de ignifugare pentru polistirenul expandat, extrudat, antişoc şi folosit, totodată, în dispersii de polimeri pentru textile. HBCD este o substanţă utilizată atât pentru mobila tapiţată şi scaunele din mijloacele de transport, cât şi pentru draperii, saltele de pat, textile de interior sau alte textile pentru automobile.

    HBCD este interzis din 21 august. Excepţia o constituie folosirea substanţei exclusiv în construcţii şi doar de către companiile care primesc autorizaţia din partea Comisiei Europene.

    ROMEPS urmăreşte îndeaproape această situaţie şi a solicitat, din partea Ministerului Mediului, dar şi a autorităţilor vamale, informaţii legate de procedura de control şi măsurile luate ca urmare a interzicerii utilizării HBCD la nivelul UE. Deja în numeroase ţări din Europa au fost demarate controale, iar importul de materii prime, în special din Asia, a fost interzis.

    Ştirile zilei

    Revista
    BURSA Construcţiilor

    Vreţi să fiţi la curent cu proiectele iniţiate sau în dezvoltare pe întreg cuprinsul ţării? Care sunt planurile autorităţilor locale în ceea ce priveşte investiţiile în construcţia de locuinţe, spaţii comerciale şi de birouri, infrastructură?

    Vreţi să aflaţi noutăţile pe piaţa materialelor de construcţie?

    Peste optzeci de pagini cu informaţii utile în revista "Bursa Construcţiilor"!

    În exclusivitate - devize pe proiect, preţurile medii ale materialelor şi serviciilor de construcţii.

    Aflaţi care sunt cele mai bune plasamente imobiliare ! Ce şi unde se va construi, care sunt proiectele în curs de execuţie şi toate informaţiile necesare unui investitor pe piaţa imobiliară (preţuri, tendinţe din Bucureşti şi din întreaga ţară).

    Locuinţe

    Piaţa Imobiliară

    Amenajări

    Smart City

    Fotoreportaj

    Preţuri

    Finanţare

    Investiţii

    Consilier

    Companii

    Internaţional