Bursa Construcţiilor
Revista Bursa Construcţiilor nr. 6 / 2024

Dezvoltare rezidenţială puternică a localităţilor din nordul Judeţului Ilfov

F.A. Locuinţe /

Case în Corbeanca

Case în Corbeanca

Majoritatea proiectelor rezidenţiale lansate în ultimul an s-a concentrat tot în localităţile din partea de nord a Judeţului Ilfov. Elena Maican, arhitectul şef al judeţului, ne-a declarat că cele mai dezvoltate localităţi din acest punct de vedere sunt între Bucureşti şi Ploieşti.

Voluntari, Tunari, Mogo-şoaia, Corbeanca, Snagov, Otopeni, Baloteşti, Chitila, Ştefăneşti şi zona până în Dascălu - Găneasa au fost luate cu asalt de investitori dar şi de persoanele fizice care construiesc vile noi.

Doamna Maican ne-a precizat: "Anul trecut, nu numai Bucureştiul a cunoscut o explozie a proiectelor rezidenţiale noi, ci şi Ilfovul. Aici predomină construcţia de locuinţe unifamiliale, majoritatea ridicate de persoanele fizice care au cumpărat parcele de teren între 500 şi 1.000 mp. Investitorii preferă anumite localităţi, precum Corbeanca, Voluntari, Mogo-şoaia şi, mai nou, Ştefăneşti, în care lansează ansambluri rezidenţiale mici şi medii, cu anumite facilităţi".

Preţurile foarte mari ale terenurilor din localităţile din imediata apropiere a Capitalei au făcut ca interesul investitorilor de toate tipurile să se îndrepte şi către comunele de la 30-40 km de oraş. Astfel, Consiliul Judeţean a aprobat multe documentaţii de urbanism pentru parcelări şi introducere din extravilan în intravilanul localităţilor în Dascălu şi Găneasa. Doamna Maican apreciază: "Chiar dacă infrastructura şi serviciile nu sunt grozave, pentru că şi bugetul primăriilor de comune este foarte mic, persoanele fizice care îşi doresc locuinţe pe un teren generos, în zone liniştite, cu multă verdeaţă şi aer curat trec peste aceste aspecte. Pentru un anumit segment al clasei cu venituri peste medie, nevoia de linişte şi relaxare primează şi nu mai contează că şcolile, grădiniţele şi spitalele sunt departe de casă. Doar aşa se explică apetitul lor de a locui la casă, departe de Bucureşti".

Tendinţă surpriză: vor fi ridicate blocuri "zgârie-nori" în Voluntari

Moda blocurilor foarte înalte care a cuprins Bucureştiul a pătruns şi în oraşul Voluntari. Arhitectul şef al Judeţului Ilfov ne-a spus că a remarcat o creştere fantastică a solicitărilor pentru construirea de ansambluri rezidenţiale mari, cu blocuri de 14-15 etaje. Voluntariul are construite şi în curs de execuţie cartiere cu imobile de locuit de înălţime mică şi medie, dar, din acest an, vor apărea mult mai multe blocuri cu un regim mare de înălţime.

Tot în Voluntari se menţin ridicate şi proiectele de complexuri mari de vile noi. Majoritatea proiectelor sunt bine organizate şi gândite din punct de vedere al facilităţilor şi serviciilor oferite, iar investitorii dezvoltă singuri infrastructura aferentă.

Ştefăneştiul a atras proiecte rezidenţiale gigant

Comuna Ştefăneşti a cunoscut, în ultimii doi ani, o dezvoltare imobiliară extrem de rapidă şi spectaculoasă. Localitatea ar putea prinde din urmă zona Voluntari - Tunari din acest punct de vedere. Elena Maican ne-a explicat: "În stânga şi în dreapta vechii aşezări a Ştefăneştiului vor fi două proiecte de amploare, care cred că vor înghiţi, într-un final, locuinţele rurale. Avem în curs de autorizare documentaţia de urbanism pentru firma , care va construi blocuri de apartamente şi case individuale, cu serviciile aferente. Noul orăşel va găzdui o populaţie de circa 20.000 de locuitori. Investitorul şi-a planificat amenajarea a circa 2.000 de apartamente şi a câtorva sute de case".

O altă dezvoltare puternică este pregătită de nişte investitori spanioli, pe partea opusă ansamblului "Opus". Cartierul va avea, de asemenea, vile şi blocuri, iar documentaţia de urbanism se află în stadiu incipient.

"South Pacific" a ales localitatea Dascălu pentru dezvoltări rezidenţiale

O localitate care promite o evoluţie foarte frumoasă din punct de vedere imobiliar este Dascălu. Investitorii de la "South Pacific", firmă care are în curs de execuţie mai multe ansambluri în Tunari, vor acum să construiască şi în Dascălu. Totodată, aici au început şi parcelări masive pentru vânzarea de loturi de teren destinate locuinţelor individuale.

Parcelări masive în Corbeanca, Baloteşti şi Snagov

Localităţi precum Corbeanca, Baloteşti şi Snagov, care au tradiţie în construcţia de locuinţe, s-au remarcat, anul trecut, tot prin parcelări masive pentru construcţia de case noi. Corbeanca are multe ansambluri aflate, încă, în faza de proiect, dar şi preţurile terenurilor din zonă au crescut vertiginos în ultima perioadă, deşi nu s-au extins şi utilităţile.

La Snagov a fost retrocedată o imensă suprafaţă de teren. Momentan, localitatea se confruntă cu problema accesului din DN1 dinspre Bucureşti. Aşa că şi posibilităţile de valorificare a imensului amplasament cu potenţial rezidenţial rămân, deocamdată, incerte.

Multe din documentaţiile de urbanism pentru terenurile de pe partea stângă a DN1 sunt condiţionate de relaţia cu Bucureştiul şi au rămas în fază incipientă de dezvoltare.

Localităţile din estul şi sudul Capitalei vor fi vedetele pieţei din următorii ani

Preţurile prohibitive ale terenurilor din nordul Capitalei au determinat orientarea investitorilor şi persoanelor fizice către locaţii mai ieftine. Astfel, în ultimii doi ani, zone precum Pantelimon, Brăneşti şi Dobroeşti au trecut prin parcelări masive. Fenomenul va continua şi în acest an, dar va rămâne de rezolvat problema utilităţilor.

Totodată, s-a remarcat şi consolidarea unui nou tip de afacere: câteva persoane fizice, care au acumulat suprafeţe importante de teren, nu s-au rezumat doar la parcelări şi vânzarea pe loturi mici. Ei au realizat documentaţii de urbanism, cu organizări precise a zonelor de locuit şi de servicii, precum şi a drumurilor de acces. Cei care dispun de fonduri suficiente trag şi utilităţi pe parcelele vândute, în momentul în care cumpărătorii sunt pregătiţi să înceapă construcţia caselor.

Început timid de dezvoltare imobiliară în sudul Capitalei

Anumite localităţi din sudul Bucureştiului cunosc abia acum fenomenul parcelărilor masive. Construcţiile propriu-zise au demarat, în ultimul an, în Berceni şi Bragadiru. În Glina a apărut primul proiect de ansamblu rezidenţial organizat. Majoritatea caselor sunt, însă, construite de către persoane fizice.

Popeşti-Leordeni, Domneşti şi Clinceni sunt, momentan la faza de dezmembrare pe loturi a terenurilor mari. Şi în sudul Capitalei au apărut investitori care oferă servicii suplimentare cumpărătorilor de parcele. Unii întocmesc dinainte de vânzare documentaţii coerente de urbanism, iar alţii investesc şi în extinderea reţelelor.

Vestul este dominat de spaţii comerciale şi logistice

Partea de vest a Capitalei este demult în atenţia investitorilor datorită autostrăzii Bucureşti - Piteşti. Aici s-au dezvoltat fosrte multe centre comerciale, depozite şi hale de producţie. În ultima perioadă, au fost avizate şi multe centre logistice la standarde internaţionale.

Majoritatea ansamblurilor rezidenţiale din Ilfov au staţii proprii moderne de epurare a apei şi un sistem de drumuri bine pus la punct. Apa este luată fie din reţeaua localităţilor, fie prin puţuri forate la adâncimi mari. Persoanele fizice utilizează puţurile forate şi fosele septice în zonele în care nu există trase utilităţile. Localităţile din Judeţul Ilfov stau bine la problema încălzirii, având în vedere că jumătate din ele beneficiază de reţea de gaze. Cea mai mare problemă a primăriilor este realizarea unei reţele de canalizare care să poată prelua toţi consumatorii. Asemenea investiţii sunt extrem de costisitoare iar bugetele locale dispun de foarte puţine fonduri în acest sens.

Ştirile zilei

Revista
BURSA Construcţiilor

Vreţi să fiţi la curent cu proiectele iniţiate sau în dezvoltare pe întreg cuprinsul ţării? Care sunt planurile autorităţilor locale în ceea ce priveşte investiţiile în construcţia de locuinţe, spaţii comerciale şi de birouri, infrastructură?

Vreţi să aflaţi noutăţile pe piaţa materialelor de construcţie?

Peste optzeci de pagini cu informaţii utile în revista "Bursa Construcţiilor"!

În exclusivitate - devize pe proiect, preţurile medii ale materialelor şi serviciilor de construcţii.

Aflaţi care sunt cele mai bune plasamente imobiliare ! Ce şi unde se va construi, care sunt proiectele în curs de execuţie şi toate informaţiile necesare unui investitor pe piaţa imobiliară (preţuri, tendinţe din Bucureşti şi din întreaga ţară).

Locuinţe

Piaţa Imobiliară

Amenajări

Smart City

Fotoreportaj

Preţuri

Finanţare

Investiţii

Consilier

Companii

Internaţional