Bursa Construcţiilor
Revista Bursa Construcţiilor nr. 5 / 2024

Dezvoltarea de noi proiecte rezidenţiale este restricţionată de incertitudinea cererii

F.A. Locuinţe /

GTC Residential Projects

GTC Residential Projects

Piaţa de locuinţe a suportat modificări majore în contextul crizei economice, după ce a cunoscut o perioa­dă de creştere accentuată. "La ora actuală a dispărut acel impuls al vânzărilor din trecut: . Important este că nu a dispărut componenta emoţională din cumpărarea unei locuinţe. Toţi îşi doresc o casă, problema este dacă îşi permit o casă. Aici intervine stabilitatea economică, care, pentru moment, nu există", atrage atenţia doamna Maria Badea, coordonator de proiect în cadrul GTC România.

În opinia domniei sale, atât dezvoltatorii, cât şi cumpărătorii au nevoie, deopotrivă, de stabilitate economică. În acest sens, măsurile guvernamentale de stimulare sunt cu atât mai importante, cu cât cererea afectează în mod direct dezvoltarea rezidenţială. La rândul său, acest segment este direct legat de indus­tria construcţiilor, care generează cele mai mari efecte în întreaga economie şi pe piaţa forţei de muncă. "Prin programul guvernamental a fost trasată o direcţie dezvoltatorilor: , susţine doamna Badea. Soluţia dezvoltatorilor este să-şi adapteze proiectele la actualele nevoi din piaţă: "Dacă în 2006 au fost dezvoltate proiecte conform tendinţei ascendente a cererilor de cumpărare şi a preţurilor ce începuseră să atingă cote mult peste realitate aproape la nivelul celor din Londra sau America, azi nu putem construi apartamente cu aceleaşi suprafeţe mari, cu acelaşi standard şi trebuie să ne readaptăm şi puterii de cumpărare. Apartamentele nu se vând nu din cauza preţurilor, ci din cauză că oamenii nu pot să ia o decizie sau nu pot obţine finanţare. Oamenii au nevoie de siguranţa locului de muncă pentru a putea apela la creditare", explică doamna Maria Badea.

Accesul scăzut la sursele de finanţare va menţine scăzut şi nivelul tranzacţionărilor în acest an: "La ora actuală nici nu mai ştii ce preţ recunoaşte piaţa pentru a începe o tranzacţie. Numărul spaţiilor locative noi ce urmează a se construi este redus, însă există o creştere a spaţiilor locative construite şi nevândute, iar acest lucru va continua până în 2011, inclusiv ", apreciază doamna Maria Badea.

În opinia domniei sale, segmentul de piaţă cel mai putin afectat este cel de birouri, deoarece acesta nu implică puterea de cumpărare a populaţiei. "Cine are un teren într-o zonă de clasa A şi construieşte o clădire de birouri tot de clasa A, va reuşi să închirieze clădirea încă de la începutul lucrărilor, rata de neocupare fiind destul de mică, de 10%", subliniază doamna Badea.

"Chiar dacă vrei să dezvolţi spaţii de birouri, rezidenţiale sau de retail, trebuie să ai teren. Acest segment a fost cel mai lovit de . Pe măsură ce economia românească va redeveni atractivă şi piaţa imobiliară din România va urma acelaşi curs", accentuează coordonatorul de proiect GTC România.

În ceea ce priveşte planurile GTC pentru România, doamna Maria Badea, a precizat: "GTC este un dezvoltator experimentat, prezent pe piaţa din România de peste 10 ani şi vrem să rămânem aici. Proiectele actuale sunt doar şi, desigur, dorim să dezvoltăm şi alte proiecte imobiliare, inclusiv în domeniul rezidenţial. România, în ciuda situaţiei actuale, are un potenţial excelent".

Domnia sa mai spune că atuurile GTC pe piaţa din România, rezidă în experienţa dobândită, terenurile achiziţionate în locaţii bune din Bucureşti şi situaţia financiară bună a grupului, cu toate că finanţarea proiectelor depinde foarte mult de sumele pe care băncile sunt dispuse să le acorde, condiţiile de finanţare şi, nu în ultimul rând, cumpărătorii sau utilizatorii proiectelor. "În prezent, avem aproape toate elementele pentru a demara noi investiţii, mai puţin certitudinea unei cereri sustenabile din partea cumpărătorilor sau utilizatorilor. Răspunsul nostru la această provocare este, desigur, adaptarea sau modificarea proiectelor deja existente", explică doamna Maria Badea, coordonator de proiect în cadrul GTC România.

Ştirile zilei

Revista
BURSA Construcţiilor

Vreţi să fiţi la curent cu proiectele iniţiate sau în dezvoltare pe întreg cuprinsul ţării? Care sunt planurile autorităţilor locale în ceea ce priveşte investiţiile în construcţia de locuinţe, spaţii comerciale şi de birouri, infrastructură?

Vreţi să aflaţi noutăţile pe piaţa materialelor de construcţie?

Peste optzeci de pagini cu informaţii utile în revista "Bursa Construcţiilor"!

În exclusivitate - devize pe proiect, preţurile medii ale materialelor şi serviciilor de construcţii.

Aflaţi care sunt cele mai bune plasamente imobiliare ! Ce şi unde se va construi, care sunt proiectele în curs de execuţie şi toate informaţiile necesare unui investitor pe piaţa imobiliară (preţuri, tendinţe din Bucureşti şi din întreaga ţară).

Locuinţe

Piaţa Imobiliară

Amenajări

Materiale

Fotoreportaj

Preţuri

Finanţare

Investiţii

Legea

Internaţional