Bursa Construcţiilor
Revista Bursa Construcţiilor nr. 6 / 2024

Dezvoltator de proiecte comerciale Sonae Sierra "Sonae Sierra" îşi adaptează graficul de dezvoltare al proiectelor sale comerciale

F.A. Companii /

Proiectul Craiova Mall

Proiectul Craiova Mall

Cele trei centre totalizează peste 200.000 mp de suprafaţă închiriabilă

Compania Sonae Sierra nu renunţă la planurile sale de dezvoltare în ţara noastră, chiar dacă piaţa imobiliară trece prin momente dificile din cauza crizei. Conducerea dezvoltatorului de proiecte comerciale ne-a declarat că îşi continuă activitatea pentru cele trei proiecte în curs de dezvoltare la Craiova, Ploieşti şi Bucureşti (ParkLake Plaza din Titan). Reprezentanţii companiei ne-au explicat: "Intensificăm realizarea proiectelor tehnice şi optimizarea conceptelor, activitatea de închiriere, precum şi activitatea de identificare a resurselor financiare optime pentru această perioadă. Nu s-a schimbat nimic în structura companiei sau a modului în care ne conducem afacerile şi suntem concentraţi pe aceeaşi strategie de dezvoltare şi obiective deja anunţate pentru România. Numai că, deocamdată, nu putem confirma datele certe de deschidere a mall-urilor. Ritmul dezvoltare al acestora a fost afectat de criza financiară internaţională".

Craiova Mall va fi un centru regional de shopping, cu o suprafaţă totală închiriabilă de circa 55.000 mp (120.000 mp construiţi inclusiv parcarea). Proiectul este bine amplasat în Craiova, în zona central-sud-estică a oraşului, cu acces în strada Caracal, lângă parcul Romanescu. Terenul măsoară circa şase hectare.

Ploieşti Mall, conceput, din punct de vedere arhitectural, în jurul temei industriale (inspirată din specificul oraşului), va avea 64.000 mp suprafaţă închiriabilă totală, cu o varietate de branduri locale, naţionale şi internaţionale. Proiectul este localizat la intrarea sudică a oraşului, în imediata apropiere a ieşirii de pe viitoarea autostradă Bucureşti - Braşov.

ParkLake Plaza Bucureşti este un centru comercial care va fi amplasat în zona Liviu Rebreanu din sectorul 3 al Capitalei. Proiectul va fi dezvoltat pe un teren de circa 8,2 hectare, cu o suprafaţă totală construită de 300.000 mp şi o suprafaţă totală închiriabilă de 110.000 mp.

Grupul îşi adaptează strategia de dezvoltare

Sonae Sierra îşi păstrează strategia de dezvoltare pe termen lung în ţara noastră, având încredere că investiţiile proiectate vor ajuta compania să treacă peste acest context economic dificil. Grupul nu va renunţa la niciunul din proiectele sale, dar îşi adaptează graficele de dezvoltare (design, timp de execuţie, închirieri, montaj financiar). Oficialii Sonae Sierra ne-au declarat: "Toţi dezvoltatorii de talia noastră se confruntă cu dificultăţi în asigurarea finanţărilor pentru proiectele imobiliare de mari dimensiuni. Problema este globală, întrucât băncile nu mai acordă credite pentru a acoperi întreaga finanţare necesară dezvoltării de proiecte majore. Acesta este rezultatul contextului economic dificil, iar marii investitori trebuie să se adapteze din mers".

Pentru proiectele din ţara noastră, Sonae Sierra este proprietar, dezvoltator dar şi administrator, ceea ce avantajează compania în această perioadă. Înainte de lansare, toate investiţiile au fost atent analizate, mai ales că sunt calculate pentru o dezvoltare durabilă pe termen lung. În această perioadă, Sonae Sierra se concentreaza asupra pre-închirierii spaţiilor din cele trei proiecte anunţate pentru România. Ca efect al crizei, potenţialii chiriaşi din mall-uri se confruntă cu o scădere a vânzărilor, dar şi cu lipsa de lichidităţi pentru derularea operaţiunilor de extindere în proiecte noi. Din acest motiv, retailerii sunt foarte reticenţi la deschiderea de noi magazine, ceea ce face ca şi competiţia între diversele proiecte de centre comerciale să fie foarte puternică.

Criza nu a afectat cererea de spaţii de calitate în locaţii-cheie

Conducerea Sonae Sierra apreciază: "În România, credem că cererea de spaţii de calitate în locaţiile-cheie ale Capitalei şi ale marilor oraşe este în continuare mare. În acest moment, finalizăm conceptele proiectelor pentru a le oferi chiriaşilor cele mai bune soluţii. Astfel, Sonae Sierra evaluează foarte atent proiectele de pe piaţă, devenind mult mai selectivi, în special cu locaţia şi calitatea spaţiilor".

Inevitabil, pentru securizarea investiţiilor, chiriaşii îşi revizuiesc costurile operaţionale, astfel că, pentru a veni în întâmpinarea necesităţilor retailerilor, Sonae Sierra îşi adaptează şi oferta de chirii. Oficialii companiei ne-au explicat că nevoile fiecărui chiriaş în parte sunt atent analizate şi oferta de închiriere este personalizată. Astfel, Sonae Sierra lucrează acum la eficientizarea costurilor pentru proiectele sale din România incercand să reducă, într-o anumită proporţie cheltuielile. "Per ansamblu, nu ne grăbim să facem chiriaşilor discounturi mari la chirii. În general, căutăm soluţii pentru reduceri temporare, dar şi un plan pe termen lung pentru optimizarea costurilor tuturor", au subliniat reprezentanţii "Sonae Sierra".

Proiectele în derulare totalizează aproape un miliard de euro

Compania a intrat pe piaţa imobiliară românească în anul 2007, prin achiziţia "River Plaza Mall" din Râmnicu Vâlcea, pentru suma de 42 milioane de euro. "Sonae Sierra" a preluat şi contractul de management pentru "Arena Mall Bacău". Valoarea investiţiei în mall-ul din Craiova este estimată la 139,4 milioane de euro, pentru cel din Ploieşti - la 153,6 milioane de euro.

"ParkLake Plaza" reprezintă o investiţie de aproape 600 milioane de euro, pe care "Sonae Sierra" o va realiza, în mod egal, în parteneriat cu "Caelum Development".

Comparând România cu ţările din regiune, conducerea "Sonae Sierra" ne-a declarat: "România este o piaţă aflată în curs de dezvoltare. Pe piaţa centrelor comerciale încă mai este loc de foarte multe investiţii, astfel încât premisele dezvoltării după finalizarea crizei sunt foarte bune. De aceea şi avem planuri de investiţii pe termen lung pentru România. Cu toate acestea, preţurile terenurilor comerciale sunt foarte ridicate comparativ cu gradul de dezvoltare imobiliară, mai ales în comparaţie cu ţări precum Grecia, Spania şi Italia".

Numărul mare de proiecte comerciale anunţat pe piaţa noastră pentru următorii ani reflectă posibilităţile şi oportunităţile de dezvoltare. Potrivit "Sonae Sierra", foarte mulţi operatori îşi modifică şi adaptează proiectele la actualul context de piaţă, iar unele investiţii sunt amânate. Cu toate acestea, oficialii companiei rămân încrezători în viitorul pieţei de spaţii comerciale din ţara noastră, mai ales că cererea pentru locaţii cheie este, în continuare destul de mare. Criza va selecta proiectele de succes.

Ştirile zilei

Revista
BURSA Construcţiilor

Vreţi să fiţi la curent cu proiectele iniţiate sau în dezvoltare pe întreg cuprinsul ţării? Care sunt planurile autorităţilor locale în ceea ce priveşte investiţiile în construcţia de locuinţe, spaţii comerciale şi de birouri, infrastructură?

Vreţi să aflaţi noutăţile pe piaţa materialelor de construcţie?

Peste optzeci de pagini cu informaţii utile în revista "Bursa Construcţiilor"!

În exclusivitate - devize pe proiect, preţurile medii ale materialelor şi serviciilor de construcţii.

Aflaţi care sunt cele mai bune plasamente imobiliare ! Ce şi unde se va construi, care sunt proiectele în curs de execuţie şi toate informaţiile necesare unui investitor pe piaţa imobiliară (preţuri, tendinţe din Bucureşti şi din întreaga ţară).

Locuinţe

Piaţa Imobiliară

Amenajări

Smart City

Fotoreportaj

Preţuri

Finanţare

Investiţii

Consilier

Companii

Internaţional