Bursa Construcţiilor
Revista Bursa Construcţiilor nr. 7 / 2024

DEZVOLTATORII "PARKLAKE PLAZA" NU RENUNŢĂ LA PROIECTUL DIN TITANProiectarea centrului comercial "Parklake Plaza" va fi încheiată în curând

F.A. Companii /

Proiectarea centrului comercial "Parklake Plaza" va fi încheiată în curând

Chiar dacă iau în consideraţie o "optimizare" a proiectului "ParkLake Plaza" din Capitală, cunoscuţii dezvoltatori "Caelum Development" şi "Sonae Sierra" îşi reafirmă intenţiile de a continua realizarea centrului comercial din zona străzii Liviu Rebreanu a cartierului Titan. La finele lunii martie, investitorii lucrau la eficientizarea şi îmbunătăţirea designului proiectului pentru obţinerea de costuri mai reduse ale construcţiei, dar cu acomodarea aceluiaşi număr de chiriaşi.

Reprezentanţii investitorilor ne-au declarat că nu avansează, încă, o nouă cifră privind valoarea investiţiei totale până când optimizarea proiectului nu va fi definitivată, în a doua jumătate a acestui an. Ei ne-au confirmat că este în continuare vorba de investiţii de sute de milioane de euro. Proiectul, care iniţial avea în vedere o investiţie totală de aproape 700 milioane de euro, urma să aibă o suprafaţă închiriabilă de 110.000 metri pătraţi. Amprenta la sol a centrului comercial urma să ocupe ceva mai puţin decât jumătatea terenului de 8,2 hectare, achiziţionat de "Caelum Development" în sectorul 3.

Proiectul iniţial mai prevedea edificarea centrului pe şase niveluri (inclusiv două subterane), cu circa 400 de magazine şi peste 3 000 de locuri de parcare. "Parklake Plaza" va include hypermarket-ul "Cora", multiplexul "Cinema City" cu 14 săli de cinema, precum şi o ofertă exclusivă de fashion şi divertisment.

Conducerea "Caelum Development" ne-a declarat: "Ne aşteptăm ca, după optimizarea proiectului, să fim bine plasaţi pe piaţă cu acest concept şi să trecem rapid la pregătirea demarării construcţiei, în ciuda întârzierilor pe care le-am înregistrat şi în ciuda perioadei actuale dificile din punct de vedere economic". De proiectare şi design se ocupă companiile "Chapman Taylor" şi "Alpha Studio". După ce va fi gata conceptul final al proiectului, dezvoltatorii vor trece la alegerea antreprenorului general al centrului comercial, care va încorpora facilităţi de sport şi petrecere a timpului liber, ce vor fi edificate pe terenul din jurul centrului comercial.

Reprezentanţii "Caelum Development" ne-au spus că data preconizată a finalizării proiectului se doreşte a fi anul 2012. Însă perioada de execuţie exactă va fi stabilită după finalizarea noilor lucrări de proiectare şi după identificarea a noi surse de finanţare.

S-a încheiat procesul intentat de Prefectura Bucureşti

Întârzierile menţionate de oficialii "Caelum Development" au fost cauzate de un conflict izbucnit, anul trecut, din cauza atacării, de către Prefectura Capitalei, a Planului Urbanistic de Detaliu (PUD) emis de Primăria sectorului 3. Potrivit oficialilor "Caelum Development", acest conflict s-a stins, procesul intentat de Prefectură prin care se cerea anularea PUD-ului pentru "Parklake Plaza" fiind, în prezent, închis. "Consiliul Local al sectorului 3 a anulat hotărârea prin care ne-a aprobat PUD-ul, lucru ce a condus la stingerea litigiului. Noi am făcut modificările necesare şi continuăm acum proiectul în conformitate cu cerinţele formulate de autorităţi, potrivit regulilor de urbanism din zona respectivă", mai susţin reprezentanţii "Caelum".

În toamna anului trecut, Ion Tincu, fos-tul Prefect al Municipiului Bucureşti, a contestat în instanţă certificatul de urbanism emis de Primăria sectorului 3 privind terenul pe care va fi dezvoltat "Parklake Plaza", unul dintre cele mai mari mall-uri din ţară. Motivul invocat de Ion Tincu a fost că valabilitatea Planului Urbanistic Zonal (PUZ) ar fi fost depăşită la momentul eliberării PUD-ului şi a certificatului de urbanism ce afectează terenul din imediata apropiere a parcului IOR din Titan. La vremea respectivă, oficialii "Caelum Development" au replicat că PUZ-ul era perfect valid la momentul când firma a achiziţionat terenul, reclamând faptul că asemenea decizii controversate sunt de natură să descurajeze investiţiile în România.

Tot în toamnă, patru organizaţii non-guvernamentale (Alianţa Civică, Asociaţia Salvaţi Bucureştiul, Eco Civica şi Asociaţia Bucureşti) au protestat împotriva proiectului pe motiv că distruge parcul IOR. Atunci, "Caelum Development" a respins acuzaţiile şi a anunţat: "Am investit peste 100 milioane de euro în Bucureşti pentru cumpărarea terenului pe care urmează să fie edificat Parklake Plaza şi pentru demararea diferitelor faze de dezvoltare ale proiectului, în condiţiile în care PUZ-ul şi PUD-ul zonei erau perfect valabile. Proiectul nu va fi construit în Parcul IOR-Titan, ci în apropierea acestuia, terenul aflat în prezent în proprietatea noastră nefiind niciodată parte a domeniului public. Astfel, acesta nu a fost şi nu este amenajat ca spaţiu verde sau ca parc de către Primăria sectorului 3".

Reprezentanţii "Caelum" au subliniat că au dobândit terenul prin cumpărare, iar suprafaţa respectivă reprezintă un teren viran. Ei au insistat asupra faptului că terenul nu a fost amenajat ca bază sportivă de către Clubul Sportiv Spartac şi nici nu a fost înregistrat vreodată în evidenţele Ministerului Tineretului şi Sporturilor şi nici în cele ale Agenţiei Naţionale pentru Sport ca bază sportivă, aşa cum pretind ONG-urile.

"Caelum Development" şi "Sonae Sierra" declarau, în toamnă, că intenţioneză să edifice, în sectorul 3, un complex comercial fără precedent în România şi în Europa Centrala şi de Est, prin funcţiunile şi caracteristicile sale în materie de soluţii constructive şi de protecţie a mediului înconjurător: vor fi plantaţi peste 1.000 de copaci, vor fi realizate terenuri de sport şi locuri de joacă pentru copii pe circa un sfert din suprafaţa terenului, pentru a integra şi mai bine Complexul "ParkLake Plaza" cu zona adiacentă a Parcului IOR-Titan.

Jumătate din spaţiu a fost pre-închiriat

La o jumătate de an de la relevarea caracteristicilor proiectului, oficialii "Caelum" ne-au spus că piaţa imobiliară din România, ca parte a pieţei europene, suferă din cauza crizei financiare internaţionale. În plus, incertitudinile privind evoluţia economiei româneşti şi recentele scăderi ale ratingurilor de ţară vor avea o influenţă negativă asupra încrederii investitorilor în piaţa noastră. Oficialii "Caelum Development" ne-au precizat: "În ciuda acestor condiţii dificile, s-a menţinut interesul puternic al retailerilor naţionali şi internaţionali pentru Parklake Plaza. Am închiriat aproape jumătate din centrul comercial, pentru care sunt deja semnate contractele de rezervare. Vom adapta proiectul conform nevoilor chiriaşilor noştri şi îl vom optimiza astfel încât să creăm un centru sustenabil pe termen lung".

Oficialii companiei au subliniat că blocajul din piaţă este cauzat, în principal, de lipsa de lichidităţi şi speră că finalul anului va aduce condiţii mai bune.

Compania irlandeză "Caelum Development" este prezentă pe piaţa noastră din septembrie 2006, iar în ianuarie 2007 a achiziţionat terenul pentru "Park-lake Plaza". În prezent, portofoliul companiei cuprinde 46 de proprietăţi (în folosire sau în construcţie) în Polonia, România, Ungaria şi Germania.

"Sonae Sierra", partenerul "Caelum" în acest proiect, a intrat pe piaţa româ-nească prin preluarea mall-ului "River Plaza" din Râmnicu Vâlcea, care a fost inaugurat în noiembrie 2006. În prezent, compania dezvoltă, în afară de proiectul din sectorul 3, două noi centre comerciale în Craiova şi Ploieşti.

Ştirile zilei

Revista
BURSA Construcţiilor

Vreţi să fiţi la curent cu proiectele iniţiate sau în dezvoltare pe întreg cuprinsul ţării? Care sunt planurile autorităţilor locale în ceea ce priveşte investiţiile în construcţia de locuinţe, spaţii comerciale şi de birouri, infrastructură?

Vreţi să aflaţi noutăţile pe piaţa materialelor de construcţie?

Peste optzeci de pagini cu informaţii utile în revista "Bursa Construcţiilor"!

În exclusivitate - devize pe proiect, preţurile medii ale materialelor şi serviciilor de construcţii.

Aflaţi care sunt cele mai bune plasamente imobiliare ! Ce şi unde se va construi, care sunt proiectele în curs de execuţie şi toate informaţiile necesare unui investitor pe piaţa imobiliară (preţuri, tendinţe din Bucureşti şi din întreaga ţară).

Locuinţe

Proiecte

Amenajări

Materiale

Fotoreportaj

Preţuri

Finanţare

Investiţii

Perspective

Internaţional