Bursa Construcţiilor
Revista Bursa Construcţiilor nr. 5 / 2024

Dezvoltatorul de spaţii industriale ProLogis"ProLogis" şi-a amânat noile investiţii în Bucureşti şi extinderea în ţară

F.A. Companii /

ProLogis Park Bucureşti A1

ProLogis Park Bucureşti A1

Cunoscutul dezvoltator de spaţii industriale "ProLogis" deţine în ţara noastră proiectul "ProLogis Park Bucharest A1", unde a realizat patru clădiri cu o suprafaţă totală de 108.200 mp. Recent, pentru acest proiect a primit premiul pentru "Cel mai bun proiect imobiliar industrial din Europa de Sud-Est în 2008", în cadrul Galei SEE Real Estate Awards organizată de Europaproperty.com. La finele lunii iunie, "ProLogis" nu avea alte spaţii logistice în curs de execuţie în ţara noastră. Valoarea estimată a investiţiilor totale în cadrul proiectului "ProLogis" din România se apropie de 100 de milioane de dolari.

Au fost oprite şi achiziţiile de terenuri

Vlad Dumitrescu, ProLogis Market Officer pentru România, ne-a declarat: "Criza financiară globală ne-a determinat să luăm măsuri vitale pentru a ne menţine lichiditatea, măsuri care au inclus oprirea noilor dezvoltări şi a achiziţiilor de terenuri. Ne concentrăm pe închirierea spaţiilor existente, păstrarea clienţilor şi completarea reţelei noastre. Acest lucru se aplică operaţiunilor noastre globale". Măsurile au inclus şi vânzarea operaţiunilor "ProLogis" din Asia şi amânarea intrării companiei pe noi pieţe.

În cazul României, oprirea noilor proiecte a însemnat amânarea noilor construcţii la "ProLogis Park Bucharest A1" şi a planurilor companiei de extindere în ţară. Vlad Dumitrescu a subliniat: "Cu toate acestea, rămânem o afacere globală cu active excelente, clienţi de calitate deosebită şi unii dintre cei mai talentaţi oameni din industria noastră. Suntem concentraţi pe închirierea spaţiilor disponibile, păstrarea clienţilor şi oferirea unor servicii superioare de management al proprietăţilor".

Decizia de demarare a construcţiei de noi proiecte în ţara noastră va depinde foarte mult de evoluţia economiei şi de momentul în care lichiditatea va fi din nou disponibilă pe piaţă. "Acolo unde se justifică din punct de vedere al afacerilor, urmărim înţelegeri de dezvoltare şi management cu clienţii noştri, unde folosim capitalul acestora sau al unei terţe părţi pentru dezvoltarea unor spaţii logistice", ne-a mai spus oficialul "ProLogis" România.

"ProLogis Park Bucharest A1" este închiriat în totalitate.

Chirii începând de la 4,2 - 4,4 euro/mp pentru spaţii industriale

Vlad Dumitrescu apreciază: "Deşi observăm o tendinţă la nivelul clienţilor din Europa de Est de a-şi reduce necesarul de spaţii logistice, chiriile în regiune au rămas remarcabil de stabile, preţurile variind de la 3 euro/mp în Republica Cehă, până la 6 euro/mp în împrejurimile Varşoviei. În România, nivelul chiriilor începe de la aproximativ 4,2 - 4,4 euro/mp. În plus, cererea este relativ mare în România, ţinând cont de deficitul de spaţii industriale moderne disponibile al ţării".

Conducerea "ProLogis" estimează că nivelul chiriilor va rămâne în continuare relativ stabil. Cu toate acestea, pe viitor, ca urmare a numărului limitat de unităţi disponibile, s-ar putea înregistra o creştere a ratelor de neocupare la nivel de piaţă.

Întrebat dacă "ProLogis" România a acordat reduceri ale chiriilor pentru contractele existente, Vlad Dumitrescu ne-a răspuns: "Noi încercăm să fim cât se poate de flexibili, oferind soluţii personalizate pentru clienţii noştri. Suntem pregătiţi să răspundem cererilor speciale venite din partea clienţilor, aceasta fiind în prezent cea mai importantă sarcină a noastră".

Criza a prins piaţa de spaţii industriale la începutul dezvoltării

Piaţa românească de spaţii industriale se află încă, în opinia oficialului "ProLogis", într-un stadiu incipient de dezvoltare în comparaţie cu celelalte ţări din Europa Centrală şi de Est. Acest lucru este vizibil atât în ceea ce priveşte spaţiile industriale moderne disponibile, cât şi al numărului jucătorilor de pe piaţă. Vlad Dumitrescu ne-a declarat: "Piaţa românească nu a trecut, deocamdată, printr-o perioadă de consolidare. Cu toate acestea, actualul context economic va determina o astfel de consolidare, probabil prin eliminarea dezvoltatorilor imobiliari speculatori, precum şi prin dispariţia celor care nu vor putea să-şi gestioneze capitalul în mod eficient în actuala conjunctură economică în care banii sunt puţini şi scumpi".

"ProLogis Park Bucharest A1" are, în prezent, patru clădiri şi, în funcţie de condiţiile pieţei, s-ar putea extinde. Parcul este situat la 23 km de Capitală, pe autostrada Bucureşti - Piteşti. Pe amplasamentul parcului pot fi realizate spaţii de încă 200.000 mp. Până la finele anului trecut, când criza a lovit şi piaţa noastră imobiliară, "ProLogis" intenţiona să se extindă în oraşe cu peste 300.000 de locuitori. Principalele ţinte vizate erau Timişoara, Cluj şi Arad.

La începutul lunii iunie, "ProLogis" a închiriat 8.400 mp către Geodis, furnizor de servicii de logistică şi transport internaţional pentru terţi, parte a SNCF (Căile Ferate Franceze), cunoscut în România drept Geodis Calberson. Geodis va ocupa spaţiul într-una dintre clădirile din ProLogis Park Bucharest A1. Printre clienţii parcului se numără Augsburg International Impex cargo-partner, Centrum Logistics, Flamingo Romania, Gefco, Kuehne+Nagel şi Omega Transport & Logistics.

Ştirile zilei

Revista
BURSA Construcţiilor

Vreţi să fiţi la curent cu proiectele iniţiate sau în dezvoltare pe întreg cuprinsul ţării? Care sunt planurile autorităţilor locale în ceea ce priveşte investiţiile în construcţia de locuinţe, spaţii comerciale şi de birouri, infrastructură?

Vreţi să aflaţi noutăţile pe piaţa materialelor de construcţie?

Peste optzeci de pagini cu informaţii utile în revista "Bursa Construcţiilor"!

În exclusivitate - devize pe proiect, preţurile medii ale materialelor şi serviciilor de construcţii.

Aflaţi care sunt cele mai bune plasamente imobiliare ! Ce şi unde se va construi, care sunt proiectele în curs de execuţie şi toate informaţiile necesare unui investitor pe piaţa imobiliară (preţuri, tendinţe din Bucureşti şi din întreaga ţară).

Locuinţe

Piaţa Imobiliară

Amenajări

Materiale

Fotoreportaj

Preţuri

Finanţare

Investiţii

Legea

Internaţional