DIN 2002 ŞI PÂNĂ ÎN PREZENTJumătate din consumatori s-au debranşat de la sistemul central de termoficare
Companii / 05 septembrie 2014

Cătălin Drăguleanu estimează că ponderea centralelor termice în condensare în totalul vânzărilor va creşte, în acest an, "fapt ce arată că românii sunt tot mai mult interesaţi de tehnologii noi care să aducă o eficienţă sporită şi costuri reduse chiar şi cu 35%".
Doar 1,35 milioane de locuinţe mai erau branşate, în mai 2014, la Centralele Electrice de Termoficare (CET), conform datelor Autorităţii Naţionale de Reglementare pentru Serviciile Comunitare de Utilităţi Publice (ANRSC), comparativ cu 2,5 milioane de locuinţe care foloseau CET-urile ca sursă de apă caldă şi căldură, în 2002.
În paralel, parcul de centrale termice instalate la nivel naţional a depăşit 1,7 milioane de unităţi, după cum ne-a declarat Cătălin Drăguleanu, Country Manager Ariston Thermo România.
Potrivit domniei sale, principalele avantaje ale debranşării de la sistemul centralizat de încălzire şi instalării unui sistem propriu de încălzire sunt îmbunătăţirea confortului şi reducerea costurilor lunare.
"Dincolo de acest aspect, instalarea unei centrale termice are şi alte avantaje, cum ar fi independenţa energetică, flexibilitatea şi controlul energiei termice, gama foarte variată de puteri, uşurinţa în exploatare", ne-a spus domnia sa.
Referitor la costurile cu gigacaloria, reprezentantul Ariston ne-a spus: "Chiar şi luând în calcul programul de liberalizare al preţurilor gazelor naturale şi electricitate la care România s-a angajat în 2012 faţă de FMI, costul unei Gcal produse de o centrală termică pe gaz va fi mai mic decât cel pentru o Gcal produsă de o centrală termică electrică".
Cătălin Drăguleanu: "Centralele termice convenţionale ocupă cea mai mare pondere din piaţă"
În prezent, centralele termice convenţionale ocupă cea mai mare pondere din piaţă, ne-a spus Cătălin Drăguleanu, care estimează că ponderea centralelor termice în condensare în totalul vânzărilor va creşte, în acest an, "fapt ce arată că românii sunt tot mai mult interesaţi de tehnologii noi care să aducă o eficienţă sporită şi costuri reduse chiar şi cu 35%".
Domnia sa recomandă consumatorilor ca, înainte de a face vreun pas în acest domeniu, să facă o analiză a necesarului de încălzire a locuinţei ţinând cont de gradul de izolare, suprafaţă şi volumul spaţiului ce urmează a fi încălzit, de numărul de consumatori de apă caldă menajeră şi numărul de băi şi bucătării.
"Puterea centralei termice este determinată de această analiză, acest lucru fiind foarte important deoarece, pe termen lung, este evitat riscul neplăcerilor apărute ca urmare a unei cantităţi prea mici de apă furnizată comparativ cu nevoile familiei. Astfel, puterea termică a centralei ar trebui să fie direct proporţională cu dimensiunea spaţiului şi cu numărul de consumatori de apă caldă menajeră", ne-a spus domnia sa.
Cel de-al doilea criteriu de care oamenii ar trebui să ţină cont atunci când achiziţionează o centrală termică este randamentul şi eficienţa acesteia, potrivit reprezentantului Ariston: "Cum sistemul centralizat atrage de la sine facturi din ce în ce mai ridicate, instalarea unui sistem propriu de încălzire are şi rolul de a reduce costurile lunare".
Un aspect deosebit de important care trebuie luat în calcul la achiziţionarea unei centrale termice este şi siguranţa în exploatare - evacuarea corespunzătoare a gazelor arse sau protecţia la îngheţ şi la lipsa apei din instalaţie. "În acest sens, este recomandat să nu se opteze pentru produse ale căror funcţii nu sunt atent studiate şi care pot aduce probleme pe termen lung", susţine sursa citată.
Sistemul de informare şi de diagnoză al centralei termice reprezintă un alt factor ce trebuie luat în considerare. Astfel, este recomandată alegerea unei centrale care să aibă integrat un sistem de informare şi de diagnoză ce face posibilă verificarea constantă a stării de funcţionare. Acest lucru este extrem de folositor atât utilizatorului, cât şi instalatorului care montează centrala sau tehnicianului care execută lucrări de revizie şi întreţinere. În plus, orice problemă poate fi detectată în cel mai scurt timp, asigurând o viteză mult mai mare în remedierea acesteia, explică domnul Drăguleanu.
Nu în ultimul rând, un criteriu esenţial în alegerea unui aparat de încălzire este şi perioada de garanţie. Cum durata de viaţă a unei centrale termice de apartament depăşeşte, în medie, zece ani, este foarte important ca atât serviciul de garanţie, cât şi cel de post-garanţie, să fie asigurate de către firme specializate.
Drăguleanu: "Mare parte dintre vânzările de centrale termice, destinate locuinţelor care au renunţat la sistemul centralizat de încălzire"
În 2013, piaţa locală de profil a raportat aproximativ aceeaşi valoare şi acelaşi volum că în anul trecut, chiar dacă în primul semestru a fost observată o scădere uşoară. Cu toate acestea, am putut asista la o schimbare a mixului de centrale termice vândute, potrivit lui Cătălin Drăguleanu: "Ca şi în anii precedenţi, vânzările de centrale termice de apartament au fost susţinute în 2013 de dorinţa românilor de independenţă şi mai ales de reducere a costurilor lunare pentru încălzire. Un impact pozitiv l-au avut şi debranşările continue, mare parte dintre vânzările de centrale termice pe piaţa locală fiind destinate locuinţelor care au renunţat la sistemul centralizat de încălzire".
Domnia sa spune că este foarte greu de estimat care va fi evoluţia pieţei în 2014, acest lucru fiind strâns legat de situaţia CET-urilor din ţară, de impactul facturilor la căldură pe care le-au plătit consumatorii în iarna 2013 şi de subvenţiile care vor mai fi acordate. Nu trebuie, însă, neglijat că 2014 este un an electoral şi că primăriile locale vor depune eforturi pentru a susţine subvenţia la încălzire, opinează reprezentantul Ariston.
În ceea ce priveşte preţurile din domeniu, nu au fost resimţite modificări majore ale preţului unitar al unei centrale termice de apartament.
Referitor la segmentul aparatelor de aer condiţionat, este important de amintit că tendinţa acestuia este dictată de introducerea, de la 1 ianuarie 2013, a unor serii de reglementări cu privire la specificaţiile sistemelor de aer condiţionat de până la 12 kW - directivele ErP (produsele cu impact energetic). Astfel, este permisă doar comercializarea de aparate de aer condiţionat cu tehnologia Inverter.
Aceste directive ErP reprezintă urmarea obiectivelor UE, denumite "obiective 20-20-20" în ceea ce priveşte protecţia şi respectul faţă de mediu şi prevăd ca până în anul 2020 să se ajungă la o reducere de 20% a emisiilor de gaze cu efect de seră, o creştere cu 20% a utilizării resurselor regenerabile şi o scădere cu 20% a consumului de energie la nivel global, printr-o eficientizare sporită a produselor.
"Ariston a decis să devanseze calendarul cerinţelor minime imupse de aceste normative şi să introducă pe piaţă produse superioare din punct de vedere al performanţelor şi cu un grad înalt de eficienţă. În aceste sens, începând cu 2014, produsele noastre ating clasa de eficienţă energetică A +++", ne-a mai spus domhul Drăguleanu.