Bursa Construcţiilor
Revista Bursa Construcţiilor nr. 6 / 2024

DIN 2009 ŞI PÂNĂ ÎN PREZENTANL a vândut circa 700 de locuinţe pentru tineri

Locuinţe /

ANL a vândut circa 700 de locuinţe pentru tineri
  • document ataşat apasă aici pentru a descărca.

    1.732 de locuinţe pentru tineri, destinate închirierii, se află, în prezent, în curs de execuţie

    Aproape 700 de unităţi locative construite pentru tineri prin Agenţia Naţională pentru Locuinţe (ANL) au fost vândute din 2009 şi până în prezent, potrivit reprezentanţilor ANL.

    Aceştia ne-au precizat că în 2009 au fost vândute trei locuinţe, pentru suma totală de 106.817 lei; un număr de 51 de astfel de unităţi fiind vândute în 2010, pentru circa 4,48 milioane de lei, în timp ce în 2011, 2012 şi 2013 tinerii au cumpărat 184 de locuinţe (contra valorii de 22,17 milioane de lei); 159 de apartamente (18,77 milioane de lei) şi, respectiv 243 de unităţi locative (22,7 milioane de lei). În acest an, până în prezent, ANL a vândut 50 de locuinţe, pentru suma de 4,88 milioane de lei.

    În prezent, 10.633 de locuinţe pentru tineri îndeplinesc condiţiile de vânzare.

    Acestea pot fi cumpărate de tinerii chiriaşi şi prin programul "Prima Casă", după cum ne-au spus sursele citate.

    Acestea ne-au precizat: "În anul 2013, Guvernul României, prin intermediul Ministerului Dezvoltării Regionale şi Administraţiei Publice, a adoptat un set de măsuri care a facilitat chiriaşilor cumpărarea locuinţelor închiriate, construite prin programul derulat de Agenţia Naţională pentru Locuinţe. A fost stabilit cel mai mic preţ de vânzare pentru locuinţele ANL, de 326 euro/mp, şi pentru prima dată a fost aprobat un plafon de garantare special pentru achiziţia locuinţelor ANL pentru tineri prin programul «Prima Casă», în valoare totală de 500 milioane lei (iniţial, plafonul fusese stabilit la 300 milioane lei, prin HG nr. 565 din 30 iulie 2013, acesta fiind suplimentat cu încă 200 milioane lei, prin HG nr. 615 din 14 august 2013). Pentru anul 2014, în cadrul şedinţei de guvern din data de 7 ianuarie, s-a stabilit un plafon de garanţii în valoare de 495 milioane lei pentru cumpărarea locuinţelor ANL prin Programul «Prima Casă»".

    Aproximativ 19.800 de apartamente pentru tineri nu îndeplinesc condiţiile de vânzare

    Numărul total de apartamente ANL construite prin programul Locuinţe pentru tineri, destinate închirierii, care nu îndeplinesc condiţiile de vânzare (nefiind stabilit regimul juridic şi nefiind întocmite documentaţiile cadastrale) este de 19.801. Acestea urmează să fie scoase la vânzare imediat ce vor îndeplini toate condiţiile prevăzute prin lege, potrivit reprezentanţilor ANL.

    Aceste locuinţe sunt distribuite după cum urmează: în Bucureşti - 1.129, în Alba - 217, în Arad - 436, în Argeş - 191, în Bacău - 1.152, în Bihor - 659, în Bistriţa Năsăud - 313, în Botoşani - 155, în Brăila - 136, în Braşov - 256, în Buzău - 144, în Călăraşi - 279, în Caraş Severin - 340, în Cluj - 349, în Constanţa - 802, în Covasna - 342, în Dâmboviţa - 326, în Dolj - 537, în Galaţi - 599, în Giurgiu - 252, în Gorj - 551, în Harghita - 789, în Hunedoara - 707, în Ialomiţa - 174, în Iaşi - 595, în Ilfov - 54, în Maramureş - 433, în Mehedinţi - 539, în Mureş - 1.005, în Neamţ - 461, în Olt - 642, în Prahova - 653, în Sălaj - 307, în Satu Mare - 321, în Sibiu - 634, în Suceava - 537, în Teleorman - 635, în Timiş - 533, în Tulcea - 220, în Vâlcea - 129, în Vaslui - 570 şi în Vrancea - 698 de unităţi locative.

    Conform legislaţiei din domeniu, "Locuinţele pentru tineri destinate închirierii, inclusiv cele construite şi destinate în mod exclusiv închirierii tinerilor specialişti din învăţământ sau sănătate, repartizate în condiţiile art. 8 alin. (3) sau ale art. 22, după caz, se pot vinde titularilor contractelor de închiriere, numai la solicitarea acestora, după expirarea a minimum un an de închiriere neîntreruptă către acelaşi titular şi/sau către persoana în beneficiul căreia s-a continuat închirierea în condiţiile legii, fără ca vânzarea să fie condiţionată de vârsta solicitantului".

    O altă condiţie este aceea ca "venitul mediu pe membru de familie la data vânzării, al titularului contractului de închiriere a locuinţei, să nu depăşească cu 100% salariul mediu brut pe economie".

    ANL colaborează cu anumite bănci, dar nu restricţionează accesul tinerilor la alte instituţii financiare

    Pentru finanţarea construcţiei de locuinţe cu credit ipotecar pe amplasamentele ANL au fost încheiate convenţii cu BCR, Banca Transilvania, Piraeus Bank, Raiffeisen Bank, Raiffeisen Banca pentru Locuinţe şi BRD, ne-au spus reprezentanţii ANL.

    De asemenea, Agenţia Naţională pentru Locuinţe a încheiat convenţii pentru vânzarea unităţilor locative pentru tineri, destinate închirierii, cu Raiffeisen Banca pentru Locuinţe, BCR Banca pentru Locuinţe, Marfin Bank, CEC Bank, Bank Leumi România, Intesa Sanpaolo Bank (în cazul ultimelor trei şi pentru credite acordate prin programul "Prima Casă"). Sursele citate precizează că lista cu băncile menţionate mai sus nu-i obligă pe tineri să se adreseze doar acestor instituţii financiare.

    Tipurile de credite acordate de bănci pentru cumpărarea locuinţelor pentru tineri sunt credite ipotecare/imobiliare, credite pentru investiţii imobiliare şi credit "Prima Casă".

    Etapele ulterioare depunerii documentaţiei sunt încheierea contractului de vânzare - cumpărare între primărie şi solicitant; înaintarea documentaţiei către instituţia de credit pentru obţinerea finanţării necesare cumpărării apartamentului şi semnarea contractului de vânzare-cumpărare.

    Cerere redusă pentru noi locuinţe ANL prin credit ipotecar

    În prezent, se află în curs de execuţie 1.732 de locuinţe pentru tineri, destinate închirierii.

    Anul trecut, consiliile locale au început să pună la dispoziţia ANL terenuri pentru construcţia de locuinţe prin credit ipotecar. Cererea efectivă pentru aceste unităţi locative a fost, însă, scăzută, portivit reprezentanţilor Agenţiei, care ne-au explicat: "Eliminarea subvenţiilor de la bugetul de stat pentru sprijinirea construcţiei de locuinţe proprietate personală şi condiţiile de creditare restrictive impuse de bănci în contextul crizei financiare nu au contribuit la crearea unei cereri solvabile care să permită demararea unor noi proiecte".

    ANL pregăteşte documentaţia necesară pentru câteva proiecte în Alba Iulia, Ploieşti, Braşov, Timişoara şi Alexandria.

    Până acum, Agenţia Naţională pentru Locuinţe a finalizat 34.324 de unităţi locative (31.124 de locuinţe pentru tineri, destinate închirierii şi 3.200 de unităţi prin credit ipotecar).

    Documentele necesare procedurii de achiziţie a locuinţelor construite prin ANL:

    - cererea de achiziţionare a locuinţei, înregistrată la Primărie;

    - acte de stare civilă;

    - adeverinţă cu salariul mediu lunar realizat de titularul contractului de închiriere şi de către membrii familiei acestuia;

    - declaraţie pe propria răspundere a titularului şi a soţului/soţiei acestuia privitoare la faptul că nu deţin în proprietate o locuinţă, inclusiv casă de vacanţă;

    - cererea de finanţare aprobată de instituţia financiară care poate acorda un credit pentru cumpărarea locuinţei;

    Programul de construcţii de locuinţe pentru tineri destinate închirierii şi programul de construcţii de locuinţe prin credit ipotecar sunt derulate în conformitate cu prevederile Legii nr. 152/1998 privind înfiinţarea Agenţiei Naţionale pentru Locuinţe (ANL).

    Locuinţele pentru tineri destinate închirierii sunt construite pe terenuri puse la dispoziţie de autorităţile publice locale. Finanţarea construcţiei acestor locuinţe provine din fonduri publice. La terminarea lucrărilor de construcţie, locuinţele sunt predate de către ANL autorităţilor publice locale. Acestea le administrează şi le repartizează tinerilor care îndeplinesc condiţiile prevăzute de lege, prin care este reglementat accesul la locuinţele destinate închirierii. Tinerii îşi depun cererile şi dosarele pentru acest tip de locuinţe la autorităţile publice locale. Unităţile locative pot fi vândute titularilor contractelor de închiriere după minim un an de închiriere neîntreruptă.

    Locuinţele prin credit ipotecar, construite, de asemenea, prin ANL, sunt oferite spre contractare. Finanţarea construcţiei acestor locuinţe este asigurată din fondurile proprii ale solicitanţilor (avansul) şi creditele ipotecare contractate de aceştia de la băncile cu care colaborează ANL. Creditele ipotecare sunt acordate conform normelor de creditare ale băncilor respective. Pentru a contracta o locuinţă prin credit ipotecar de la ANL, cei interesaţi trebuie să fie înregistraţi în baza de date ANL şi să îndeplinească condiţiile impuse de banca la care apelează pentru contractarea unui credit ipotecar.

    Ştirile zilei

    Revista
    BURSA Construcţiilor

    Vreţi să fiţi la curent cu proiectele iniţiate sau în dezvoltare pe întreg cuprinsul ţării? Care sunt planurile autorităţilor locale în ceea ce priveşte investiţiile în construcţia de locuinţe, spaţii comerciale şi de birouri, infrastructură?

    Vreţi să aflaţi noutăţile pe piaţa materialelor de construcţie?

    Peste optzeci de pagini cu informaţii utile în revista "Bursa Construcţiilor"!

    În exclusivitate - devize pe proiect, preţurile medii ale materialelor şi serviciilor de construcţii.

    Aflaţi care sunt cele mai bune plasamente imobiliare ! Ce şi unde se va construi, care sunt proiectele în curs de execuţie şi toate informaţiile necesare unui investitor pe piaţa imobiliară (preţuri, tendinţe din Bucureşti şi din întreaga ţară).

    Locuinţe

    Piaţa Imobiliară

    Amenajări

    Smart City

    Fotoreportaj

    Preţuri

    Finanţare

    Investiţii

    Consilier

    Companii

    Internaţional