Bursa Construcţiilor
Revista Bursa Construcţiilor nr. 6 / 2024

Din ce in ce mai multi romani opteaza pentru centrale pe gaz

I.D. Materiale /

Catalin Draguleanu, Country Sales and Operations Manager

Catalin Draguleanu, Country Sales and Operations Manager

Parcul de centrale termice pe gaz instalate a ajuns la peste 1,5 milioane de unitati in functiune. Din acestea 1,1 milioane sunt in locuinte ce au renuntat la sistemul centralizat, se arata intr-un comunicat al companiei Ariston.

Ultimii 10 ani au adus debransari importante de la sistemul centralizat.

Catalin Draguleanu, Country Sales and Operation Manager Ariston Thermo Romania, a precizat:

"Astfel, daca, in 2002 (conform datelor recensamantului), 2,5 milioane de locuinte foloseau ca sursa de apa calda si caldura CET-urile, in acest moment doar aproximativ 1,39 milioane de locuinte mai sunt bransate in intreaga tara."

Din totalul apartamentelor ramase bransate in prezent la sistemul centralizat, peste 30% se regasesc in Bucuresti, unde migrarea catre un sistem individual de incalzire a fost de 9%, raportat la numarul de locuinte conectate in 2002.

"Desi este orasul cu cele mai mari venituri pe cap de locuitor, de-a lungul timpului in Bucuresti s-a acordat subventia cea mai mare. Cu toate acestea, in ultima perioada, a fost anuntata cresterea cu peste 30% a pretului Gcal pentru agentii economici, in contextul unei posibile fuziuni RADET - ELCEN ce ar presupune mentinerea acestui cost", a mai spus Catalin Draguleanu.

Dincolo de zonele unde s-au raportat debransari masive, in ultimul deceniu locuitorii a cinci judete au optat exclusiv pentru sisteme individuale de incalzire, iar alte sase vor fi in aceeasi situatie in urmatoarea perioada. Practic, in judetele Alba, Ialomita, Satu Mare si Bistrita Nasaud nu mai exista de mai multi ani sistem centralizat.

Principalul motiv care sta la baza alegerii acestei solutii este dorinta de scadere a costurilor.

La nivel national, costul de productie mediu al unei Gcal in sistem centralizat, calculat la nivelul lunii octombrie 2013, este de 343 lei/Gcal, in timp ce o centrala termica are un cost de cca. 145 lei/Gcal. In acelasi timp, pretul mediu al Gcal platit de populatie este de 235 lei/Gcal, insa diferenta intre acesta si cel de productie mentionat anterior este, in general, sustinuta din bugetele autoritatilor locale.

Potrivit domnului Catalin Draguleanu, o economie reala la factura de gaz poate fi realizata prin instalarea unei centrale termice in condensare care are un randament de pana la 108% oferind o reducere a consumului de gaz de pana la 35%. Acest tip de centrala reprezinta o inovatie tehnologica aplicata generatoarelor de caldura, fiind mult mai performanta comparativ cu un model de centrala conventionala.

Sistemul de operare al acestui tip de sistem este foarte simplu: in urma arderii combustibilului rezulta un amestec de gaze arse si vapori de apa. Cantitatea de caldura ce ia nastere la ardere include atat puterea gazului cat si puterea rezultata prin condensarea vaporilor de apa. Astfel, datorita schimbatorului de caldura din otel-inox cu modul premix, se obtine un randament superior si o reducere substantiala a emisiilor de carbon si noxe.

"Investitia medie intr-o instalatie cu centrala termica este cuprinsa intre 4.500 - 7.000 lei, diferind in functie de numarul de camere si nivelul de dotare al acesteia (radiatoare, teava, accesorii, montaj). Romanii iau aceasta decizie pentru a avea o autonomie totala asupra temperaturii din casa, consumului si implicit o gestionare proprie a costurilor lunare", a afirmat Draguleanu.

Ştirile zilei

Revista
BURSA Construcţiilor

Vreţi să fiţi la curent cu proiectele iniţiate sau în dezvoltare pe întreg cuprinsul ţării? Care sunt planurile autorităţilor locale în ceea ce priveşte investiţiile în construcţia de locuinţe, spaţii comerciale şi de birouri, infrastructură?

Vreţi să aflaţi noutăţile pe piaţa materialelor de construcţie?

Peste optzeci de pagini cu informaţii utile în revista "Bursa Construcţiilor"!

În exclusivitate - devize pe proiect, preţurile medii ale materialelor şi serviciilor de construcţii.

Aflaţi care sunt cele mai bune plasamente imobiliare ! Ce şi unde se va construi, care sunt proiectele în curs de execuţie şi toate informaţiile necesare unui investitor pe piaţa imobiliară (preţuri, tendinţe din Bucureşti şi din întreaga ţară).

Locuinţe

Piaţa Imobiliară

Amenajări

Smart City

Fotoreportaj

Preţuri

Finanţare

Investiţii

Consilier

Companii

Internaţional