Bursa Construcţiilor
Revista Bursa Construcţiilor nr. 5 / 2024

DUPĂ DOUĂ DECENII ÎN CARE NU A FUNCŢIONATCastellana 77, transformată într-o clădire sustenabilă în centrul financiar din Madrid

Internaţional /

Castellana 77, transformată într-o clădire sustenabilă în centrul financiar din Madrid
  • document ataşat apasă aici pentru a descărca.

    Castellana 77, o clădire din inima centrului financiar din Madrid, aflat în cartierul AZCA, a prins viaţă după două decenii în care nu a funcţionat, datorită biroului de arhitectură Luis Vidal + Arquitectos. Turnul iniţial din 1977 este acum o clădire de birouri cu o înălţime de 62 de metri, definind orizontul oraşului într-un mod special.

    Odată cu finalizarea restaurării, clădirea a devenit un model în privinţa eficienţei energetice şi a sustenabilităţii mediului, obţinând certificarea LEED Platinum datorită produselor din sticlă de la Guardian Glass, care au fost integrate în faţadă.

    Utilizarea inteligentă a luminii naturale şi dorinţa de a crea o identitate puternică a clădirii pentru a se evidenţia în mediul său au fost doi dintre pilonii esen-ţiali ai proiectului arhitectural.

    Arhitectul Luis Vidal a declarat: "Scopul a fost acela să actualizăm clădirea, rezultând o nouă proprietate care este atât flexibilă, cât şi durabilă, creând în acelaşi timp un spaţiu comercial cu o nouă imagine integrată în orizontul Madridului, un oraş care îşi respectă rădăcinile, dar care priveşte spre viitor".

    Potrivit Guardian Glass, acest lucru a fost atins printr-o reconstrucţie integrală, axată în primul rând pe realizarea unei noi faţade, cu o modulare verticală, precisă, care foloseşte sticla peliculizată Guardian SunGuard SuperNeutral într-un perete cortină vitrat, cu un grad ridicat de selectivitate.

    Construcţia modernă integrează şi o altă caracteristică ce asigură o protecţie solară suplimentară, prin utilizarea unor lamele care ies în exterior 60 cm pentru a asigura umbră (separate de faţada principală printr-un spaţiu de 15 cm pentru întreţinere şi curăţare). Împreună cu sticla Guardian, aces-tea contribuie la îmbunătăţirea performanţei generale a clădirii.

    Pe o suprafaţă totală de 21.000 de metri pătraţi, lucrările de arhitectură şi construcţii includ, de asemenea, modernizarea tuturor facilităţilor din Castellana 77, precum şi transformarea celor 18 etaje deasupra solului (16.261 mp în total), făcând structura parterului mai flexibilă. Parterul poate găzdui atât birouri, cât şi un spaţiu comercial. Cele patru etaje originale utilizate pentru parcare au fost refăcute, precum şi un etaj suplimentar destinat facilităţilor generale ale clădirii. Cele cinci etaje subterane deţin acum peste 200 de locuri de parcare.

    Construcţia faţadelor clădirii Cas-tellana 77 a cuprins două etape. În primul rând, demolarea clădirii originale, care era complet depăşită şi avea o cantitate semnificativă de uzură. În al doilea rând, instalarea noii anvelope. Acest lucru a dus la următoarele tipuri de faţade, realizate în funcţie de zonă şi orientare: o faţadă din pereţi cortină, o faţadă din pereţi cortină cu lamele de protecţie şi o faţadă ventilată.

    Faţada din pereţi cortină este realizată dintr-un sistem de profile din aluminiu extrudat şi panouri interioare din sticlă laminată cu aspect neutru şi selectivitate ridicată, la care se adaugă pe exterior SunGuard Super Neutral (SN) 70/41. Aceasta este una dintre opţiunile din gama de sticlă arhitecturală Guardian SunGuard cu performanţă la nivel înalt. Cu o trans-misie luminoasă de 70%, această soluţie oferă un aspect neutru şi un control solar maxim. Sistemul de faţadă permite ventilarea liberă a marginilor vitrajului, ceea ce previne condensul nedorit.

    O altă caracteristică reprezentativă a lucrărilor arhitecturale de la Castellana 77 sunt lamelele EFTE (Ethylene Tetra-Fluoro-Ethylene), care au fost special concepute pentru acest proiect, cu o orientare şi o curbură specifice pentru a le permite să se întindă pe faţada clădirii, dându-i o formă unică, distinctivă. Indiferent de scopul lor estetic, funcţia primară a acestor lamele urmăreşte continuu îmbunătăţirea eficienţei energetice şi a sustenabilităţii, întrucât protejează structura împotriva expunerii directe la soare. Acest material avansat, EFTE, permite trecerea luminii, dar nu şi a căldurii, făcând posibilă iluminarea din spate. Acest lucru le-a permis arhitecţilor să creeze o faţadă în continuă evoluţie.

    În timpul zilei, mişcarea soarelui şi umbrirea (care depinde de intensitatea luminii) generează o imagine strălucitoare, schimbătoare, pe faţadă. Noaptea, identitatea sa iese la iveală din interiorul lamelelor cu diferite configuraţii de lumină, realizate cu ajutorul mai multor kilometri de lumini LED instalate.

    În cele din urmă, faţada clădirii Castellana 77, cu sticla SunGuard SuperNeutral şi lamele EFTE, permite o emisivitate scăzută şi o capacitate de protecţie solară ridicată. Un studiu riguros al expunerii clădirii la soare şi umbră pe faţadele din vest, est şi sud, în diferite momente critice ale fiecărei zile din an, a condus la un design eficient care să permită economii semnificative de energie, împreună cu un confort sporit pentru ocupanţii clădirii.

    Categoria de certificare pentru Castellana 77, "Platinum" în sistemul Core & Shell

    Distincţia "Platinum" a fost atribuită clădirii datorită unor factori precum:

    - eficienţă energetică: faţada de sticlă şi lamelele de protecţie solară, precum şi performanţa gestionării şi controlul energiei, conduc la un maxim de confort termic şi de iluminare pentru ocupanţii clădirii. Acest lucru ajută la reducerea consumului de energie cu până la 33% pe an, în comparaţie cu o clădire convenţională cu aceeaşi utilizare şi suprafaţă. Sistemele de aer condiţionat şi de iluminat sunt cu 46%, respectiv cu 34% mai mici;

    - lumină naturală şi acces la privelişti: 95% dintre muncitorii şi ocupanţii Castellana 77 primesc lumină naturală şi au vederi directe spre exterior;

    - calitatea atmosferei interioare: cu un sistem de aer condiţionat eficient din punct de vedere energetic, bazat pe o admisie de aer din exterior de 100%;

    - locaţia şi gama largă de opţiuni de transport pentru a accesa clădirea;

    - utilizarea eficientă a apei prin adăugarea unor facilităţi eficace pentru băi, astfel încât clădirea să poată reduce cu 39% consumul de apă, în comparaţie cu alte clădiri similare;

    - conştientizarea durabilităţii: de la renovare, clădirea utilizează în principal materiale reciclate de origine locală;

    - emisiile reduse sau inexistente: utilizarea a 100% din materiale care nu au (sau spre deloc) emisii organice volatile.

    Guardian Glass a inaugurat o nouă linie de producţie în Ungaria

    Guardian Glass a inaugurat, în lua mai, o nouă linie de producţie de sticlă laminată în fabrica din Orosháza, Ungaria, urmărind astfel să susţină creşterea cererii de sticlă laminată din Europa. Linia de ultimă generaţie produce atât sticlă laminată standard, cât şi peliculizată, dar şi produse speciale precum sticla laminată cu folie acustică, cu grosimi mari, acoperită şi colorată.

    Creşterea cererii de sticlă laminată este impulsionată de trei tendinţe pe termen lung:

    - reglementările la nivel naţional în Europa, care impun utilizarea sticlei în condiţii de siguranţă într-un număr din ce în ce mai mare de ferestre şi aplicaţii interioare, cazuri în care sticla laminată re-prezintă soluţia cea mai eficientă;

    - dorinţa de a avea cât mai multă lumină naturală în clădiri, care impulsionează tendinţa către ferestre mai mari, mai eficiente din punct de vedere energetic, fapt ce necesită utilizarea sticlei laminate pentru o rezistenţă mecanică şi o securitate mai ridicată;

    - creşterea generală a cererii de reducere a zgomotului în cazul clădirilor rezidenţiale şi comerciale, care a intensificat utilizarea sticlei laminate acustice.

    Noua linie complet automatizată produce deja 150 de camioane de sticlă laminată pe lună, în primul rând pentru clienţii din Ungaria, România şi ţările balcanice.

    Noua linie reprezintă, de asemenea, o continuare firească a unei schimbări iniţiate de către Guardian Glass în anul 2016, care a prevăzut o trecere de la producţia standard de sticlă clară float la alternativa cu cea mai mare transmisie luminoasă de la Guardian, Guardian ExtraClear, pentru a veni în întâmpinarea nevoii în creştere de mai multă lumină naturală în clădiri. Pe lângă fabrica din Orosháza, Guardian Glass deţine fabrici şi în Czêstochowa, Polonia; Thalheim, Germania; Ryazan şi Rostov, Rusia, între cele zece fabrici de sticlă float europene.

    Guardian Glass, parte a grupului Guardian Industries, este unul dintre cei mai mari producători mondiali de produse din sticlă float, sticlă peliculizată şi produse fabricate din sticlă. În cele 25 de fabrici de sticlă float din toată lumea, Guardian Glass produce sticlă de înaltă performanţă pentru uz exterior (atât în scopuri comerciale, cât şi rezidenţiale) şi aplicaţii din domeniul arhitectonic interior, precum şi produse din domeniul transporturilor şi tehnic. Sticla Guardian se găseşte în locuinţe, birouri, maşini şi în unele dintre reperele arhitectonice cele mai semnificative din lume. Centrul de Ştiinţă şi Tehnologie al Guardian Glass lucrează în permanenţă să creeze produse din sticlă şi soluţii noi.

    Ştirile zilei

    Revista
    BURSA Construcţiilor

    Vreţi să fiţi la curent cu proiectele iniţiate sau în dezvoltare pe întreg cuprinsul ţării? Care sunt planurile autorităţilor locale în ceea ce priveşte investiţiile în construcţia de locuinţe, spaţii comerciale şi de birouri, infrastructură?

    Vreţi să aflaţi noutăţile pe piaţa materialelor de construcţie?

    Peste optzeci de pagini cu informaţii utile în revista "Bursa Construcţiilor"!

    În exclusivitate - devize pe proiect, preţurile medii ale materialelor şi serviciilor de construcţii.

    Aflaţi care sunt cele mai bune plasamente imobiliare ! Ce şi unde se va construi, care sunt proiectele în curs de execuţie şi toate informaţiile necesare unui investitor pe piaţa imobiliară (preţuri, tendinţe din Bucureşti şi din întreaga ţară).

    Locuinţe

    Piaţa Imobiliară

    Amenajări

    Materiale

    Fotoreportaj

    Preţuri

    Finanţare

    Investiţii

    Legea

    Internaţional