Înainte de a mă apuca să scriu acest articol mi-am adus aminte de semnificaţia verbului a construi - verb care defineşte sinteza eforturilor celor care dau, prin imaginaţia şi eforturile lor, o nouă înfăţişare spaţiului în care trăim şi muncim.
În general când spunem că vrem să construim ceva, automat ne ducem cu gândul la utilitatea construcţiei respective, pentru om, ca individ, precum şi pentru societate în ansamblul său.
Construim locuinţe, şcoli, spitale, edificii social-culturale, drumuri de toate categoriile, dar şi obiective industriale unde vor fi create locuri de muncă.
Toate construcţiile sunt importante, indiferent de mărimea, complexitatea şi utilitatea socială a acestora, însă pentru mine podurile reprezintă chintesenţa măiestriei constructorilor şi suprema utilitate pentru comunităţile din jurul acestora.
Indiferent din ce materiale sunt construite şi cât de lungi şi de late sunt acestea, podurile conţin ceva de natură spirituală, adevărate punţi de legătură între oameni.
Vocaţia de constructor a poporului român a fost şi este demonstrată de numeroasele lucrări hidrotehnice, de baraje şi viaducte, de Centrala nucleară de la Cernavodă, de clădirea Palatului Parlamentului şi multe altele.
Toate acestea pălesc, prin încărcătura emoţională şi de mândrie a constructorilor români, în faţa Podului construit peste Dunăre, între Feteşti şi Cernavodă, inaugurat la 14 septembrie 1895, cunoscut sub numele de Podul "Anghel Saligny" sau Podul "Carol I".
În lungime de 4087,95 m, acest pod a fost omologat ca cel mai mare pod din Europa continentală şi al treilea ca lungime din lume.
Cel mai frumos omagiu adus genialului constructor Anghel Saligny şi operei sale monumentale, a fost materializat prin adoptarea unei legi prin care Ziua Naţională a Constructorului să fie sărbătorită în fiecare an la data de 14 septembrie.
Iată cum, eforturile constructorilor sunt recunoscute şi apreciate de societate, inclusiv prin declararea sectorului construcţii drept prioritate naţională în acest deceniu.
Am constatat această unitate dintre efort şi recunoştinţă, nu numai din solidaritatea constructorilor, mobilizaţi de Federaţia Patronatelor Societăţilor din Construcţii împreună cu Federaţia Generală a Sindicatelor Familia şi Casa Socială a Constructorilor, pentru participarea la prima ediţie a Zilei Naţionale a Constructorului - manifestare profesională cu profunde semnificaţii în viaţa economică şi socială a României, desfăşurată sâmbătă 14 septembrie 2019, la Domeniul Ştirbey din oraşul Buftea, Judeţul Ilfov.
Sincere felicitări muncitorilor constructori premiaţi, cei care şi-au ales meseria de constructor - meserie căreia i s-a dedicat o legendă, cea a meşterului Manole.