Bursa Construcţiilor
Revista Bursa Construcţiilor nr. 6 / 2024

EIU: Consumul mondial de aluminiu va creşte cu peste 5% anul acesta

Materiale /

EIU: Consumul mondial de aluminiu va creşte cu peste 5% anul acesta
  • document ataşat apasă aici pentru a descărca.

    "Rusal" anticipează un deficit pe piaţa de profil, după excedentul din 2015

    Consumul global de aluminiu va creşte cu 5,4% în 2016, după un avans de 4,7% estimat pentru 2015, care a fost relativ solid dacă se iau în calcul condiţiile economice dificile şi expansiunea de numai 2,4% a economiei mondiale, susţin specialiştii diviziei Global Forecasting Service din cadrul Economist Intelligence Unit (EIU). "Anticipăm că cererea globală de aluminiu va creşte cu 6% în 2017, în baza consumului din Asia, cu excepţia Chinei", conform estimărilor lansate de EIU în februarie.

    Aceleaşi previziuni arată că, în 2016, producţia mondială de aluminiu va creşte cu numai 3% (după un plus de 7,2% în 2015), la un total de 58,9 milioane de tone. "Încetinirea creşterii este consecinţa directă a scăderii preţului acestui metal", notează EIU, susţinând că SUA au fost în mod special afectate de declinul preţului.

    Conform aşteptărilor sursei citate, China va genera cea mai mare parte a creşterii producţiei mondiale de profil, anul acesta, deşi ritmul de expansiune din ţara asiatică va fi moderat. În plus, EIU preconizează că este posibil să asistăm la unele reduceri de capacităţi de producţie în 2016. "Aşteptăm închideri adiţionale de fabrici în China şi SUA, după cele din ianuarie 2016. Pentru 2017, anticipăm accelerarea creşterii producţiei globale de aluminiu la 6%, pe fondul unei uşoare redresări a preţurilor", conchide EIU.

    Rusal: "Aşteptăm închiderea unor capacităţi de producţie la nivel global, urmate de falimente"

    "Rusal", cel mai mare producător mondial de aluminiu, anticipează un deficit pe piaţa de profil, în 2016, după un excedent în 2015, când cererea globală din domeniu a sporit cu 5,6%, potrivit agenţiei Tass Rusia.

    Conform directorului executiv al "Rusal", Vladislav Soloviev, la finele lui 2015, pe piaţa aluminiului s-a înregistrat un surplus de 600.000 de tone, în principal din cauza producţiei mari din China, care realizea-ză 50% din cantitatea livrată la nivel internaţional. "Se impune să monitorizăn piaţa foarte atent (...) Aşteptăm închiderea unor capacităţi de producţie la nivel mondial, urmate de falimente. Creşterea frenetică a producţiei din China se va opri. Dacă nu vom mai vedea o producţie foarte mare din China, iar exporturile din această ţară se reduc, anticipăm un deficit de aluminiu pe piaţa de profil, în 2016, care va determina creşterea preţurilor", a afirmat, în februarie, oficialul "Rusal".

    În opinia sa, cererea de aluminiu este "mai mult sau mai puţin stabilă", iar creşterea sa este aşteptată să atingă 6% anul acesta.

    Preţul aluminiului, estimat la o medie de 1.500 de dolari tona

    Anul acesta, preţul aluminiului va continua să fie supus presiunilor, iar în trimestrul întâi se va încadra în intervalul 1.450-1.560 dolari/tonă, anticipează Fast Markets, care preconizează că, pentru întreg anul curent, cotaţia medie va fi de 1.500 de dolari tona.

    La data de 19 februarie, preţul aces-tui metal era de 1.562 dolari tona la Bursa Metalelor din Londra (LME), după ce, în noiembrie anul trecut, coborâse la un minim de 1.432,50 dolari tona. În intervalul mai-noiembrie 2015, preţul spot al aluminiului a coborât cu peste 27% faţă de vârful anului 2014: 1.959 dolari tona. Preţul a câştigat teren ulterior, în condiţiile în care au fost efectuate numeroase tăieri de producţie, în special în China, dar şi pe fondul aprecierii dolarului.

    Ştirile zilei

    Revista
    BURSA Construcţiilor

    Vreţi să fiţi la curent cu proiectele iniţiate sau în dezvoltare pe întreg cuprinsul ţării? Care sunt planurile autorităţilor locale în ceea ce priveşte investiţiile în construcţia de locuinţe, spaţii comerciale şi de birouri, infrastructură?

    Vreţi să aflaţi noutăţile pe piaţa materialelor de construcţie?

    Peste optzeci de pagini cu informaţii utile în revista "Bursa Construcţiilor"!

    În exclusivitate - devize pe proiect, preţurile medii ale materialelor şi serviciilor de construcţii.

    Aflaţi care sunt cele mai bune plasamente imobiliare ! Ce şi unde se va construi, care sunt proiectele în curs de execuţie şi toate informaţiile necesare unui investitor pe piaţa imobiliară (preţuri, tendinţe din Bucureşti şi din întreaga ţară).

    Locuinţe

    Piaţa Imobiliară

    Amenajări

    Smart City

    Fotoreportaj

    Preţuri

    Finanţare

    Investiţii

    Consilier

    Companii

    Internaţional