Ce spune dl Filip Stoica:
"Grilele de valori pentru diversele proprietăţi imobiliare comunicate de către Uniunea Naţională a Notarilor Publici nu sunt utilizate deloc în activitatea de evaluare, pentru că valorile de acolo n-au nici o legătură cu valorile de piaţă.
Ele nu pot fi utilizate ca elemente de calcul sau de comparaţie a valorii de piaţă, reprezintă doar nişte valori orientative pentru ca taxarea tranzacţiilor imobiliare între particulari să nu se facă la o sumă mai mică.
Din cauza acestei grile multe tranzacţii sunt alterate, pentru că ceea ce apare în actele de la notariat poate să nu includă preţul real negociat de părţi, ci doar valoarea minimă de impozitare.
Indicele imobiliar comunicat de Institutul Naţional de Statistică este calculat pe baza tranzacţiilor imobiliare şi nu dă informaţii privind valorile, ci indică doar tendinţa evoluţiei preţurilor. "
Ce să înţelegem din ceea ce, cu perspicacitatea şi precizia tipice profesiei, subliniază aici dl Filip Stoica?
În primul rând că, dacă există o problemă de fond a pieţei imobiliare, aceasta se datorează notarilor. Mai precis, grilei lor - acest instrument odios care, în loc să ofere informaţii demne de încredere în legătură cu valoarea imobilelor, se mulţumeşte să fie un modest ghid de taxare. Cu alte cuvinte, notarii nu sunt interesaţi să promoveze adevărul în legătură cu valorile, ci doar să-şi ia ei onorariile - cu specificarea că uneori îşi bat singuri cuie în talpă, taxând la valori mai mici decât cele pe care le convin, cu discreţia cuvenită, partenerii.
Rezultatul? Din cauza grilelor, multe tranzacţii sunt "alterate", pentru că nu exprimă valorile reale negociate, inducând în eroare până şi Statistica, nevoită să se rezume doar la indicarea tendinţelor, nu şi la valorile preţurilor.
Ce ar trebui făcut, în lumina revelaţiilor dlui Filip Stoica?
Păi notarii ar trebui să se transforme într-un fel de inchizitori şi să-i supună pe cei care tranzacţionează, la diverse cazne, pentru ca aceştia să recunoască adevăratele valori ale tranzacţiilor - cu consecinţe benefice pentru piaţă, pentru evaluatori şi pentru statisticieni.
Ce nu ne spune dl Filip Stoica? Un mic amănunt: că ghidul valorilor estimative a fost elaborat chiar de către instituţia al cărui preşedinte este dl Filip Stoica - ANEVAR, la solicitarea Camerelor Notarilor Publici în aplicarea dispoziţiilor art.771 din Codul Fiscal, acestea răspunzând astfel cu bunăvoinţă la solicitările venite dinspre Ministerul Finanţelor Publice! Că oamenii domniei sale au evaluat - contra cost, plătit, de Camerele Notarilor Publici - cotele minime de impozitare a tranzacţiilor pe baza cărora se reţin sumele datorate statului!
În rest, totul este cât se poate de real. Ca şi eventualitatea ca UNNPR şi Camerele Notarilor Publici să nu se mai implice în acest proces, lăsând toate meritele (inclusiv cheltuielile) în seama ANEVAR-ului.
Uniunea Naţională a Notarilor Publici doreşte să transmită şi pe această cale mulţumiri pentru corectitudinea manifestată constant de colegii evaluatori.
"Biroul de Presă al Uniunii Naţionale a Notarilor Publici"
Legat de articolul "Preţul de piaţă", publicat în "Bursa construcţiilor" nr. 7(octombrie 2010), care cita declaraţiile domnului Filip Stoica, preşedintele ANEVAR (Asociaţia Naţională a Evaluatorilor din România),
Biroul de Presă al Uniunii Naţionale a Notarilor Publici ne-a transmis următorul drept la replică pe care îl reproducem integral în cele ce urmează.