Bursa Construcţiilor
Revista Bursa Construcţiilor nr. 6 / 2024

EXPERŢII ANTICIPEAZĂEuropa va deveni un jucător major în printarea 3D în construcţii

Internaţional /

Europa va deveni un jucător major în printarea 3D în construcţii
  • document ataşat apasă aici pentru a descărca.

    Europa va deveni un jucător important, în următorii trei-cinci ani, în sectorul printării 3D în construcţii, conform experţilor din industrie care au luat parte, în această primăvară, la o conferinţă de profil desfăşurată în Copenhaga, Danemarca.

    Potrivit publicaţiei Trade Arabia, costurile mari cu munca în sectorul construcţiilor din Europa duc la automatizarea acestui domeniu, respectiv la reducerea utilizării resurselor umane, însă reglementările locale din domeniu trebuie actualizate.

    Experţii participanţi la evenimentul de la Copenhaga - prima conferinţă pe tema printării 3D în construcţii din Scandinavia - au explicat diferite tehnologii de profil aplicate la nivel mondial. Conform acestora, în următorii trei- cinci ani, printarea 3D va fi extrem de utilizată în sectorul construcţiilor.

    Experţii au observat că majoritatea proiectelor de construcţii finalizate, până în prezent, prin printare 3D, sunt în afara Europei şi a SUA. Acesta se află, conform specialiştilor, în China, Filippine şi Dubai, adică în locuri unde există reglementări în materie.

    Enrico Dini, fondator al D-Shape, cunoscut ca "omul care printează case", a creat primul pod printat 3D din lume, în apropiere de Madrid (Spania).

    Dini a explicat că Dubaiul este locul cel mai potrivit, în prezent, pentru astfel de construcţii, în condiţiile în care autorităţile locale se concentrează pe adaptarea reglementărilor în domeniu şi ţintesc ca, până în 2030, 25% din construcţiile noi ale oraşului să fie printate 3D. În plus, în regiunea menţionată există tehnologia care asigură aplicarea printării 3D în construcţii, conform lui Dini, care a subliniat că Europa încă nu are nici reglementările, nici tehnologia necesare.

    Profesorul Zoubeir Lafhaj de la Universitatea din Franţa a menţionat, la conferinţa din Danemarca, că sectorul construcţiilor nu a avansat în termeni de productivitate în ultimele decenii, iar sectorul printării 3D în construcţii reprezintă cea mai bună oportunitate pentru segmentul clădirilor din Europa, în condinţiile în care forţa de muncă din domeniu este scumpă. "Trebuie să atragem oameni mai inteligenţi şi creativi în domeniul ingineriei din construcţii. Printarea 3D în construcţii este una dintre cele mai bune modalităţi, întrucât aduce tehnologie şi inovaţie într-un sector extrem de conservator".

    La rândul său Kaare Flindt Joergensen, Concept Development Manager la NCC Construction, a declarat că unul dintre avantajele trecute cel mai des cu vederea în printarea 3D în construcţii, în afară de cel evident al economiilor create de automatizare, este capacitatea de reducere a perioadei de realizare a unui proiect de construcţii, dat fiind că imprimantele pot lucra 24 de ore din 24, 7 zile din 7.

    În contextul european, acest avantaj poate fi cel mai important în privinţa reducerii costurilor totale ale unui proiect, potrivit lui Joergensen, care a adăugat: "În trei-cinci ani, aşteptăm ca printarea 3D în construcţii să fie utilizată în mod regulat pentru componente unice pentru clădiri, iar pe termen lung pentru clădiri întregi. Acest lucru va fi posibil după adaptarea reglementărilor din domeniu".

    Henrik Lund-Nielsen, directorul executiv al Larsen & Partners, susţine că Europa va fi lider, în viitor, în printarea 3D din construcţii, conceptele din regiune având un potenţial mai crescut pentru reducerea cheltuielilor cu forţa de muncă şi cu materialele de construcţii decât, spre exemplu, conceptele şi proiectele din China.

    Kaare Flindt Joergensen, Concept Development Manager la NCC Construction, a declarat că unul dintre avantajele trecute cel mai des cu vederea în printarea 3D în construcţii, în afară de cel evident al economiilor create de automatizare, este capacitatea de reducere a perioadei de realizare a unui proiect de construcţii, dat fiind că imprimantele pot lucra 24 de ore din 24, 7 zile din 7.

    Ştirile zilei

    Revista
    BURSA Construcţiilor

    Vreţi să fiţi la curent cu proiectele iniţiate sau în dezvoltare pe întreg cuprinsul ţării? Care sunt planurile autorităţilor locale în ceea ce priveşte investiţiile în construcţia de locuinţe, spaţii comerciale şi de birouri, infrastructură?

    Vreţi să aflaţi noutăţile pe piaţa materialelor de construcţie?

    Peste optzeci de pagini cu informaţii utile în revista "Bursa Construcţiilor"!

    În exclusivitate - devize pe proiect, preţurile medii ale materialelor şi serviciilor de construcţii.

    Aflaţi care sunt cele mai bune plasamente imobiliare ! Ce şi unde se va construi, care sunt proiectele în curs de execuţie şi toate informaţiile necesare unui investitor pe piaţa imobiliară (preţuri, tendinţe din Bucureşti şi din întreaga ţară).

    Locuinţe

    Piaţa Imobiliară

    Amenajări

    Smart City

    Fotoreportaj

    Preţuri

    Finanţare

    Investiţii

    Consilier

    Companii

    Internaţional