Bursa Construcţiilor
Revista Bursa Construcţiilor nr. 5 / 2024

Explozie de locuinţe noi în zona Dobrogea din Mangalia

F.A. Locuinţe /

Explozie de locuinţe noi în zona Dobrogea din Mangalia

"Daewoo Mangalia" vrea să construiască 500 de apartamente pentru angajaţi

Conducerea companiei mixte româno - sud coreene "Daewoo - Mangalia Heavy Industries" (DMHI) vrea să construiască, în cartierul Dobrogea II, circa 500 de apartamente pentru angajaţi. Şantierul primelor două blocuri a fost inaugurat recent. Regimul de înălţime al imobilelor este parter şi patru etaje. Blocurile au fiecare câte 60 de apartamente cu trei camere. Suprafaţa utilă a unei astfel de locuinţe este de 59 mp.

Conducerea DMHI susţine că lucrările la primele şase blocuri încep pe parcursul acestui an, iar două dintre ele vor fi date în folosinţă până la finele lui 2007. Terenul pentru blocurile DMHI a fost acordat în concesiune, fără licitaţie. Compania va avea drept de preempţiune atunci când se va hotărî să-l cumpere. Vânzarea se va face la preţul pieţei. Acum, licitaţiile primăriei au un preţ pe metru pătrat de 25 - 40 euro. Apartamentele vor fi vândute către angajaţii DMHI la preţul de execuţie.

Construcţia celor 500 de apartamente este reacţia DMHI la fenomenul migraţiei forţei de muncă. De doi-trei ani, întreaga industrie navală românească se confruntă cu o plecări masive de lucrători peste hotare. În 2006, compania a pierdut aproape 600 de lucrători, iar în primele două luni ale lui 2007, alţi 160 de oameni.

Mall şi locuinţe individuale în Dobrogea II

Pe lângă zona de locuinţe colective, unde "Daewoo - Mangalia Heavy Industries" vrea să construiască blocuri de până la şase etaje, în cartierul Dobrogea II mai sunt rezervate şi loturi de teren pentru construcţia de vile (circa 30 - 50). Şi aceste parcele vor fi scoase la licitaţie.

Alte investiţii planificate sunt amenajarea unui parc imens, dar şi construirea, în partea de sud a cartierului, a unei zone de servicii cu şcoală, dispensar, grădiniţă şi spaţii comerciale mici. Alexandra Moraru ne-a declarat că în partea de vest a cartierului, înspre strada Oituz, va fi ridicat un mall, cu spaţii de agrement şi sport. Investitorii greci care au achiziţionat de la primărie circa cinci hectare de teren, vor să mai construiască, pe lângă mall, birouri şi locuinţe colective. Blocurile cu apartamente de vacanţă vor avea un regim de înălţime parter şi şapte etaje. Investitorii au în curs de elaborare planul urbanistic de dezvoltare a zonei. Doamna Moraru apreciază că viitorul centru comercial va fi foarte important pentru întreaga zonă deoarece Mangalia nu dispune decât de un Penny Market şi un Mini Discount, ambele în zona Portului.

Primăria Mangalia mai vrea să amenajeze, în această zonă, şi stadionul municipal. Pentru că iniţiativa sa imobiliară a avut succes, administraţia locală intenţionează să mai preia terenuri de la Ministerul Apărării pentru extinderea urbanistică a oraşului, ne-a spus domnia sa.

Până în acest an, primăria a investit circa 8 milioane de lei în utilităţile (apă, canalizare, electricitate, căi de comunicaţii) necesare viitorului cartier Dobrogea. Până la finalizarea construcţiilor, contribuţia municipalităţii se va ridica la 25 milioane de lei.

Persoanele fizice construiesc case în zona Coloniştilor

Primăria Mangalia a mai eliberat, în ultimul an, autorizaţii de construire pentru ridicarea de locuinţe în zona Coloniştilor. Majoritatea sunt persoane fizice care construiesc în regie proprie. Numărul de autorizaţii eliberate pentru această zonă scade de la un an la altul pentru că s-a construit foarte mult în ultimii ani, iar terenuri libere nu prea mai sunt.

Mai multe solicitări au venit din partea proprietarilor de apartamente vechi, pentru lucrări de modificare interioară. Pentru casele vechi din Mangalia au fost eliberate puţine autorizaţii pentru lucrări de reabilitare. Proprietarii acestor case nu dispun de posibilităţi financiare pentru aceste lucrări, susţine Alexandra Moraru. În schimb, au apărut cererile pentru mansardarea blocurilor cu un regim mic de înălţime. Preţul locuinţelor rezultate este convenabil, iar asociaţiile de proprietari sunt interesate pentru că mai pot face lucrări de reparaţii pentru imobilele în care locuiesc.

O altă zonă de extindere a oraşului ar putea fi înspre Albeşti, între limita cartierului Dobrogea şi castelul de apă. Primăria are în lucru un Plan Urbanistic Zonal pentru acest perimetru şi vrea să introducă terenul agricol în intravilanul oraşului. Terenurile au fost vândute şi parcelate pentru construcţia de case, dar nu există utilităţi, iar lotizările nu au fost făcute cum trebuie. Municipalitatea nu mai eliberează au-torizaţii până la reglementarea zonei.

Blocuri turn cu apartamente de vacanţă în zona Neptun-Olimp

O altă zonă a Municipiului Mangalia care va cunoaşte o dezvoltare interesantă este Neptun-Olimp. Aici vor apărea mai multe turnuri cu apartamente moderne de vacanţă, chiar în apropierea plajei. Compania "Paralela 45" a şi finalizat blocurile pe parter şi şase etaje, cu al şaptelea retras. "Imobiliara" avea, de asemenea, în curs de finalizare un bloc în aceeaşi zonă, lângă hotelul şi restaurantul Ambasador.

Alexandra Moraru ne-a mai spus că "Imobiliara" mai are în execuţie două mini-complexuri tot cu apartamente spaţioase de vacanţă, amplasate în aceeaşi zonă. "Alcor Construct" mai dezvoltă un imobil cu zece etaje şi locuinţe de vacanţă cu vedere la mare. Cel mai amplu proiect din zonă aparţine "Real Estate", care are în curs de execuţie cinci turnuri cu 11 etaje.

Şi "Turism Dancom" a dezafectat restaurantul "Pui de Urs" din Neptun pentru a construi un bloc cu nouă etaje şi apartamente de vacanţă. Alte solicitări de construcţii noi pe locul unor restaurante sunt în zona Lac II (imobil cu parter şi 6-7 etaje), dar şi în zona restaurantului Marea Neagră. Aici, nişte investitori autohtoni doresc să construiască un hotel cu facilităţi moderne.

O altă investiţie importantă a fost anunţată tot de "Imobiliara". Este vorba despre un bloc turn cu 13 etaje. Locaţia aleasă este zona Calul Bălan, de la intrarea în Neptun.

Construcţii de hoteluri noi nu prea sunt în zonă. Potrivit doamnei Moraru, cel mai nou hotel a fost ridicat în Saturn şi poartă numele staţiunii. Proprietarii privaţi au preferat să modernizeze, în anii trecuţi, doar activele de cazare construire înainte de 1989.

Cartierele Dobrogea I şi Dobrogea II, amenajate de Primăria Municipiului Mangalia, au cunoscut, în ultimul an, o puternică dezvoltare a construcţiilor de locuinţe noi. Alexandra Moraru, şeful serviciului Urbanism şi Cadastru din cadrul primăriei, ne-a declarat că în aceste zone (preluate de administraţia locală de la foste unităţi militare) au avut loc multe lotizări în anii trecuţi. Acum construcţia de locuinţe, în regie proprie sau cu firme locale, a luat avânt.

Zona Dobrogea va cunoaşte două faze de dezvoltare. În prima parte, care include perimetrul până la Far, au fost efectuate, în anii trecuţi, lotizări pentru repartizarea parcelelor către revoluţionari, către tinerii căsătoriţi pe Legea 15/2003 pentru construcţia de case în regie proprie, dar şi pentru tinerii până în 35 de ani (prin concesionare în acest caz). Unele parcele au fost scoase la licitaţie tot pentru construcţia de case. Doamna Moraru ne-a precizat că, deşi atribuirile de loturi s-au făcut încă din anii trecuţi, cele mai multe locuinţe au fost ridicate în ultimul an şi sunt în diverse stadii de execuţie.

Astfel, sunt circa 70 de parcele atribuite tinerilor în baza Legii 15, aproximativ 35 de loturi concesionate tinerilor până în 35 de ani şi alte 40 de terenuri au fost scoase la licitaţie pentru construcţia de case. Primăria a păstrat câteva hectare de teren pentru a rezolva cererile de revendicare. Alexandra Moraru susţine că, la finele lunii iunie, circa 80% din casele tinerilor care au luat terenuri în baza Legii 15 erau în curs de execuţie.

Etapa a doua de dezvoltare a cartierului Dobrogea vizează perimetrul de după Far până în unitatea militară. Aici vor fi făcute lotizări pentru mai multe tipuri de construcţii. Terenurile vor fi scoase la licitaţie pentru concesionare. Circa 2.000 mp de teren au fost rezervaţi pentru proiectele Agenţiei Naţionale pentru Locuinţe (ANL). Alexandra Moraru ne-a spus că este vorba de trei blocuri cu câte 20 de apartamente. Locuinţele vor fi vândute pe credit ipotecar.

Venus şi Jupiter nu au intrat, încă, în atenţia investitorilor

Staţiunile Venus şi Jupiter nu se bucură de acelaşi interes din partea investitorilor. Au fost ridicate, sporadic, doar vile individuale de către persoane fizice. Pentru Venus există un proiect la faza de intenţie pentru ridicarea unui mall pe parter şi două etaje, dar cu o suprafaţă mare la sol. Pentru complexul Zodiac din Jupiter există intenţia de a se ridica o clădire cu parter şi şase etaje, dar nu se cunoaşte, încă, destinaţia finală. Tot în această zonă, au mai fost ridicate câteva pensiuni şi case particulare cu mai multe camere pentru cazare.

Ştirile zilei

Revista
BURSA Construcţiilor

Vreţi să fiţi la curent cu proiectele iniţiate sau în dezvoltare pe întreg cuprinsul ţării? Care sunt planurile autorităţilor locale în ceea ce priveşte investiţiile în construcţia de locuinţe, spaţii comerciale şi de birouri, infrastructură?

Vreţi să aflaţi noutăţile pe piaţa materialelor de construcţie?

Peste optzeci de pagini cu informaţii utile în revista "Bursa Construcţiilor"!

În exclusivitate - devize pe proiect, preţurile medii ale materialelor şi serviciilor de construcţii.

Aflaţi care sunt cele mai bune plasamente imobiliare ! Ce şi unde se va construi, care sunt proiectele în curs de execuţie şi toate informaţiile necesare unui investitor pe piaţa imobiliară (preţuri, tendinţe din Bucureşti şi din întreaga ţară).

Locuinţe

Piaţa Imobiliară

Amenajări

Materiale

Fotoreportaj

Preţuri

Finanţare

Investiţii

Legea

Internaţional