Bursa Construcţiilor
Revista Bursa Construcţiilor nr. 5 / 2024

FAŢĂ DE PERIOADA SIMILARĂ A ANULUI TRECUT,Rezultatele operaţionale ale Immofinanz au scăzut cu 3,6% în T1 al anului financiar scurtat

Mathias Klein Companii /

Rezultatele operaţionale ale Immofinanz au scăzut cu 3,6% în T1 al anului financiar scurtat

Rezultatele operaţionale înregistrate de Immofinanz în primul trimestru al anului financiar scurtat 2016 (2016A), au scăzut cu 3,6%, la 45,3 milioane de euro, comparativ cu aceeaşi perioadă a anului anterior, când au fost de 46,9 milioane de euro, potrivit unui comunicat al companiei imobiliare.

Veniturile din închirieri au scăzut de la 82,2 milioane de euro la 76,8 milioane de euro, din cauza scăderii temporare a nivelului chiriilor în Moscova şi vânzării planificate a proprietăţilor, precizează compania.

Comparaţia în oglindă (după ajustarea conform noilor achiziţii, finalizări şi vânzări de proiecte, pentru a obţine valori comparabile cu cele din al patrulea trimestru al anului financiar 2015/16) ilustrează o evoluţie stabilă a veniturilor din închirieri pe parcursul primului trimestru din 2016A.

Rezultatele din gestionarea activelor s-au îmbunătăţit cu 3,9%, la 54,5 milioane de euro, datorită scăderii cheltuielilor cu proprietăţile, se mai arată în comunicat.

Profitul net aferent perioadei de raportare s-a ridicat la 21,9 milioane de euro (T1 2015/16: 115 milioane de euro). Compania motivează că această scădere a fost cauzată cu precădere de evoluţia mai stabilă a rublei în perioada de raportare, ceea ce a dus la reevaluări având la bază cursul valutar substanţial mai scăzute pentru investiţiile în proprietăţi (-6,8 milioane de euro în T1 2016A vs. 184,8 milioane de euro în T1 2015/16).

Oliver Schumy, CEO-ul Immofinanz a afirmat: "În primul trimestru, am continuat să ne concentrăm pe sectorul operaţional.(...) În sectorul de retail, am inaugurat alte trei unităţi STOP SHOP în Polonia şi Serbia de la începutul lunii mai până în prezent. Aceste parcuri de retail au o suprafaţă închiriabilă totală de aproximativ 13.500 metri pătraţi şi sunt ocupate integral".

Veniturile din închirieri au scăzut de la 82,2 milioane de euro la 76,8 milioane de euro, în contextul reducerilor temporare a chiriilor în Moscova şi a vânzării planificate a proprietăţilor.

Potrivit sursei citate, analiza în oglindă (după ajustarea conform noilor achiziţii, finalizărilor şi vânzărilor de proprietăţi pentru a obţine rezultate comparabile cu trimestrul precedent) arată o stabilitate a veniturilor din chirii care au atins 67,8 milioane de euro în primul trimestru al 2016A (T4 2015/16: 68,3 milioane de euro). Veniturile din închirieri înregistrate în Rusia au scăzut cu 0,7 milioane de euro faţă de ultimul trimestru al 2015/16, la 18,3 milioane de euro, dar au fost contrabalansate de o uşoară creştere în România.

Portofoliul de investiţii finalizate avea un grad de ocupare de 86,4% la 31 iulie 2016, faţă de 86,3% la 30 aprilie 2016. Gradul de ocupare în clădirile de birouri a rămas stabil, la 81,6%, comparativ cu 81,7% la 30 aprilie 2016, iar cel al proprietăţilor din sectorul retail a fost de 91,2%, faţă de 91,1% la 30 aprilie 2016. Excluzând Rusia, gradul de ocupare al proprietăţilor de retail a fost de 94,6%, comparativ cu 94,1% la 30 aprilie 2016.

Rezultatele din gestionarea activelor au crescut cu 3,9% comparativ cu anul anterior, la 54,5 milioane de euro, în baza scăderii cheltuielilor cu proprietăţile din portofoliu, menţionează Immofinanz.

Rezultatele din vânzarea proprietăţilor au totalizat 0,7 milioane de euro pentru perioada de raportare (T1 2015/16: 1 milion de euro). Compania mai spune: "Optimizarea şi ajustarea portofoliului s-au reflectat în vânzarea mai multor proprietăţi rezidenţiale şi clădiri de birouri mai mici din Austria. Rezultatele dezvoltării de proprietăţi acoperă vânzarea stocurilor imobiliare, precum şi evaluarea proiectelor de dezvoltare finalizate sau în curs de desfăşurare. În primul trimestru al 2016A, rezultatele dezvoltării de proprietăţi au totalizat -1,4 miloane de euro, faţă de -1,9 milioane de euro în primul trimestru al anului financiar 2015/16".

Rezultatele financiare au totalizat 10,9 milioane de euro (T1 2015/16: -106,8 milioane de euro), parţial datorită scăderii costurilor nete de finanţare, şi includ efectele pozitive ale cursului valutar, de 11,9 milioane de euro (T1 2015/16: -93 milioane de euro).

"După finalizarea achiziţiei unei participaţiuni de aproximativ 26%, plus patru acţiuni nominative în CA Immobilien Anlagen AG şi aprobarea tranzacţiei de către autorităţile anti-trust din şase ţări în decursul unui interval de timp foarte scurt, vom colabora cu CA Immo referitor la detaliile fuziunii planificate. Procesul aferent a fost demarat, iar grupurile de lucru sunt stabilite. Obiectivul nostru este să programăm Adunările Generale anuale, care vor decide asupra fuziunii, în vara anului 2017", a explicat Oliver Schumy.

Compania are încă în plan distribuirea unui dividend de bază de 6% per acţiune pentru anul financiar scurtat 2016.

Proprietăţile Immofinanz din România reprezintă 15,7% din portofoliul total al companiei. Cele 75 de proprietăţi (19 investiţii finalizate, 2 proiecte în dezvoltare, 9 proiecte imobiliare adiţionale şi 45 de proiecte în analiză) au o valoare de 848,2 milioane de euro (636,4 milioane de euro - investiţiile finalizate, 33,2 milioane de euro - proiectele în dezvoltare, 2,8 milioane de euro - proiectele adiţionale, 175,8 milioane de euro - proiectele în analiză). Valoarea reală estimată după finalizarea proiectelor de dezvoltare actuale ale Grupului în România se ridică la 106,6 milioane de euro.

În primul trimestru al anului financiar scurtat 2016, veniturile din închirieri în România se prezintă stabil şi se ridică la 11,5 milioane de euro, ceea ce reprezintă 15,0% din veniturile totale din închirieri la nivel de grup.

Immofinanz este o companie imobiliară comercială care îşi concentrează activitatea pe segmentele de retail şi birouri în opt pieţe principale din Europa: Austria, Germania, Cehia, Slovacia, Ungaria, România, Polonia şi Moscova.

Principala activitate a Immofinanz include managementul şi dezvoltarea de proprietăţi. Compania deţine un portofoliu imobiliar de aproximativ 5,4 miliarde de euro, ce cuprinde 360 de proprietăţi.

Ştirile zilei

Revista
BURSA Construcţiilor

Vreţi să fiţi la curent cu proiectele iniţiate sau în dezvoltare pe întreg cuprinsul ţării? Care sunt planurile autorităţilor locale în ceea ce priveşte investiţiile în construcţia de locuinţe, spaţii comerciale şi de birouri, infrastructură?

Vreţi să aflaţi noutăţile pe piaţa materialelor de construcţie?

Peste optzeci de pagini cu informaţii utile în revista "Bursa Construcţiilor"!

În exclusivitate - devize pe proiect, preţurile medii ale materialelor şi serviciilor de construcţii.

Aflaţi care sunt cele mai bune plasamente imobiliare ! Ce şi unde se va construi, care sunt proiectele în curs de execuţie şi toate informaţiile necesare unui investitor pe piaţa imobiliară (preţuri, tendinţe din Bucureşti şi din întreaga ţară).

Locuinţe

Piaţa Imobiliară

Amenajări

Materiale

Fotoreportaj

Preţuri

Finanţare

Investiţii

Legea

Internaţional