Bursa Construcţiilor
Revista Bursa Construcţiilor nr. 7 / 2024

Febra constructiei marilor ansambluri rezidentiale a cuprins si Iasiul

F.A. Locuinţe /

Febra constructiei marilor ansambluri rezidentiale a cuprins si Iasiul

În zonele centrale ale Iaşiului terenurile dis­ponibile pentru cons­trucţii au devenit de negăsit în ultima perioadă, rare fiind situaţiile în care pe o suprafaţă mică de pământ apar locuinţe colective sau birouri. Andrei Trofor, purtătorul de cuvânt al Primăriei Municipiului Iaşi, ne-a declarat: "Febra investiţiilor în construcţii nu a scăzut. Dimpotrivă. Investitorii imobiliari şi-au îndreptat atenţia atât spre cartierele care până în urmă cu câţiva ani nu prezentau interes, cît şi spre zonele periferice, unde există terenuri disponibile ca urmare a clarificării situaţiei drepturilor de proprietate".

Construcţiile individuale pierd teren în faţa proiectelor imobiliare de amploare

Dacă până în urmă cu doi-trei ani cele mai multe solicitări pentru autorizaţii de construire erau formulate de persoanele fizice, care dis­puneau de un lot de teren şi intenţionau să-şi construias­că o casă în regie proprie, în ultima perioadă astfel de cereri vizează autorizarea unor complexuri rezidenţiale importante. Andrei Trofor ne-a precizat: "În 2005, Direcţia Urbanism a primăriei a emis 426 de autorizaţii de construire pentru locuinţe, iar anul trecut numărul acestor documente s-a ridicat la 382. Deşi se observă o diminuare ca număr a autorizaţiilor eliberate, nu se poate vorbi de o reducere a ritmului în care se construieşte pentru că un complex rezidenţial primeşte un singur aviz. Specific ultimilor doi ani este ritmul accelerat de dezvoltare a proiectelor imobiliare de amploare, astfel încât, din punctul de vedere al numărului de unităţi locative, Iaşiul se dezvoltă mai mult decât în trecut"

Şi în acest an, cele mai multe locuinţe individuale noi se construiesc în cartierele Copou, Păcurari, Galata, Bucium, prevăzute în Planul Urbanistic General (PUG) ca zone rezidenţiale, unde mai există mici loturi de teren propice unor astfel de investiţii. Urmare a solicitărilor tot mai numeroase, municipalitatea a întocmit documentaţii de urbanism în vederea stabilirii de regulamente, pentru zone precum Mihail Sadoveanu, Cimitirul Evreiesc, Viticultori şi Bucium. De asemenea, terenuri cu potenţial imobiliar semnificative din zonele Breazu, Bucium şi Galata au fost introduse în intravilan, fiind realizate Planuri Urbanistice Zonale (PUZ).

Aleea Mihail Sadoveanu, punctul cel mai fierbinte pe harta construcţiilor din Iaşi

Conform PUG-ului Municipiului Iaşi, zonele de locuinţe colective sunt prevăzute în Aleea Mihail Sadoveanu, Tătăraşi, Veneţia, cartier Dacia şi strada Fagului, din Copou. Pentru o parte din aceste perimetre au fost deja realizate Planuri Urbanistice de Detaliu (PUD). Astfel, în Aleea Mihail Sadoveanu, una dintre zonele cele mai frumoase şi mai puţin poluate ale Iaşiului, se va realiza Cartierul "Regele Carol I". Acesta va cuprinde, în principal, două obiective realizate de "Shiran Construcţii", care şi-a propus să dezvolte acolo proiectele "Royal Tower" şi "Royal Garden".

Tot în zona respectivă se va dezvolta şi proiectul "Reveria", aparţinând companiei imobiliare "Terra". Acesta presupune construcţia, pe un amplasament de 5.700 mp, a şase imobile, alcătuite fiecare din câte patru locuinţe unifamiliale, cât şi construcţia sistemului de drumuri utilitare.

Aleea Mihail Sadoveanu este una dintre cele mai frumoase zone ale Iaşiului, cu vaste spaţii înverzite, fără activităţi industriale care să genereze poluare. Perimetrul are un potenţial de dezvoltare imobiliară de amploare datorită terenurilor întinse retrocedate, în ultima perioadă, foştilor proprietari. În plus, accesul dinspre centrul oraşului în zonă este extrem de facil, prin parcugerea, în numai câteva minute, a bulevardului Copou.

Lucrările la "Copou Bellevue" sunt în grafic

În luna noiembrie a anului trecut, a fost lansat oficial complexul rezidenţial de lux "Copou Bellevue". Proiectul este dezvoltat de companiile "Baron Development" şi "Adama Holding Ltd.". Terenul destinat cartierului este situat pe strada Fagului, între Parcul Copou, Parcul Expoziţiei şi Grădina Botanică, într-o zonă cu panoramă superbă asupra Iaşiului. Conform graficului investiţiei, primii locatari sunt aşteptaţi să intre în noile apartamente la începutul anului viitor, stadiul actual al lucrărilor oferind speranţe că acest termen va putea fi respectat. Valoarea totală a investiţiei în complexul "Copou Bellevue" este de aproximativ 20 milioane de euro.

Primăria încearcă să detensioneze criza de locuinţe sociale

Pe piaţa imobiliară ieşeană, există o cerere considerabilă de spaţii de locuit, după cum reiese atât din situaţia contractărilor pentru principalele mari proiecte rezidenţiale aflate în execuţie, dar şi din intenţiile investitorilor. La Primăria Iaşi, există o listă de aşteptare cu circa 5.000 de solicitări pentru locuinţe sociale convenabile sau prin ANL, iar speranţele de soluţionare a acestora sunt extrem de reduse. În încercarea de a detensiona această criză, municipalitatea a iniţiat câteva proiecte. Cel mai important dintre acestea vizează construirea a 11 blocuri, cu 224 de locuinţe sociale, cu una şi două camere în proporţii egale. Investiţia se va realiza pe o arie totală de două hectare, în zona Grădinari, pe amplasamentul unor foste sere.

Lucrările la aceste blocuri vor începe în ultima parte a anului în curs, urmând să fie executate de către societăţile ieşene "Construcţii 1" SA şi "Iasicon" SA. Prima firmă va ridica în termen de 20 de luni imobilele dintr-un prim lot cuprinzând cinci blocuri, dintre care trei cu două tronsoane. Societatea a câştigat licitaţia cu o ofertă de 10,539 milioane lei, fără TVA. Pentru suma de 8,612 milioane de lei, fără TVA, "Iasicon" s-a angajat ca în termen de 14 luni să predea cel de-al doilea lot, format din şase blocuri, fiecare cu câte un tronson.

În plină criză de locuinţe sociale, Consiliul Local Iaşi a adoptat o hotărâre prin care se încearcă achiziţionarea de apartamente de pe piaţa imobiliară. Andrei Trofor ne-a spus: "Am decis să achiziţionăm aceste spaţii de locuit deoarece, la Iaşi, în ultimii ani, s-au repartizat prea puţine apartamente comparativ cu numărul mereu în creştere al solicitărilor, iar procedura pe care suntem nevoiţi să o urmăm pentru a construi locuinţe sociale durează foarte mult. Vrem să mai detensionăm această criză, dar nu putem aştepta până când vor fi finalizate cele 224 de apartamente pe care le vom construi în zona Grădinari. Ca atare, aşteptăm ca toate persoanele fizice sau juridice interesate să trimită o scrisoare de intenţie pe adresa primăriei, în care să precizeze preţul de vânzare solicitat, precum şi documentele care să ateste dreptul de proprietate asupra imobilului. După primirea ofertelor, comisia de negociere va trece la analizarea acestora în vederea perfectării actelor de vânzare-cumpărare".

Piaţa centrelor comerciale a explodat în ultimul an

Extinderea rapidă a reţelelor de hypermarket-uri şi supermarket-uri la nivel naţional nu putea să ocolească Iaşiul, oraş care, datorită populaţiei de peste 360.000 de locuitori, prezintă un potenţial imens pentru acest gen de afaceri. După ce, timp de mai mulţi ani, hipermarket-ul Metro a fost singurul jucător de talie internaţională pe piaţa ieşeană, iar supermarket-urile Gima şi Billa completau acest tablou destul de sărac în oferte, ultimul an a adus o adevărată explozie de investiţii în acest domeniu.

Astfel, primăvara a debutat cu deschiderea celui de-al 15-lea magazin din reţeaua românească a Selgros Cah&Carry, cu o suprafaţă totală de 17.000 mp, din care 11.000 mp reprezintă suprafaţa de vânzare. Ca urmare a unei investiţii de 17 milioane de euro, hipermarket-ul inaugurat în Şoseaua Nicolina, în zona societăţii "Fortus", a devenit cel mai mare magazin Selgros din România.

La interval de două zile după deschiderea pentru public a supermarket-ului Selgros, a intrat pe piaţă şi Kaufland, cu centrul din Nicolina. Ulterior au mai fost deschise două magazine ale acestui grup, în zona Podu de Piatră şi în Păcurari. Astfel încât, Kaufland este, în prezent, lanţul comercial cu cea mai bună dispersie teritorială în Iaşi.

În această toamnă, este aşteptată inaugurarea hipermarket-ului Carrefour, din cadrul Centrului Comercial "Felicia", din Baza 3. Proiectul, care va avea o suprafaţă disponibilă pentru închiriere de 2,65 hectare, este dezvoltat în colaborare de către companiile "Carrefour" şi "Soconac". De asemenea, tot pentru acest an este aşteptată inaugurarea unui nou hipermarket Carrefour, în cadrul "Era Park", din zona Păcurari.

În sectorul serviciilor, Iaşiul deţine o reţea de hoteluri şi pensiuni foarte bine pusă la punct, dar pe piaţa de profil încă mai există loc pentru astfel de obiective, după cum susţin atât reprezentanţii municipalităţii, cât şi hotelierii ieşeni. La finele lunii septembrie, erau în curs de autorizare lucrările pentru trei noi pensiuni, în strada Crişan, strada Sf. Sava, strada Păun, precum şi pentru un nou hotel în strada Sf. Lazăr.

Iaşiul îşi pregăteşte strategia de dezvoltare pentru următorii 12 ani

Compania de consultanţă "Haute Europe" a predat, în acest an, municipalităţii ieşene strategia de dezvoltare economică a oraşului "Orizont 2020". "Documentaţia este perfectibilă şi se poate modifica în anii următori, deoarece se pot schimba o serie de condiţii, dar este important că acum avem o vedere unitară", apreciază purtătorul de cuvânt al Primăriei Iaşi, Andrei Trofor.

Pe lista iniţială supusă dezbaterii publice au figurat 121 de proiecte, iar din acestea au fost alese 10 ca fiind prioritare. Ele vizează branding-ul municipiului Iaşi, educarea în masă în domeniul internetului şi e-business pentru antreprenori, distribuirea şi accesul la infrastructură broadband, realizarea unui centru incubator pentru industria alimentară, dezvoltarea turismului, terminalul cargo şi parcul de logistică al Aeroportului Internaţional Iaşi. La acestea se adaugă planul de dezvoltare urbană, conceperea şi construirea locurilor de parcare în Iaşi, renovarea oraşului prin activitate socială, precum şi dezvoltarea serviciilor eficiente şi calitative de e-guvernare în colaborare cu instituţiile comerciale şi academice. Aceste direcţii vor intra în discuţie în cadrul Consiliului Local, pe baza lor urmând să fie stabilite obiectivele de investiţii pentru anul viitor.

"Future Group" construieşte peste 1.000 de apartamente în zona Tătăraşi - Veneţia

Un alt punct de maxim interes pe harta marilor investiţii imobiliare din Iaşi este zona Tătăraşi - Veneţia, multă vreme plasată la limita interesului constructorilor. Această zonă a fost readusă la viaţă în urmă cu doi ani, de către dezvoltatorul israelian "Future Group". Această companie şi-a anunţat intenţia de a construi aici, pe o suprafaţă de 50.000 mp, un ansamblu rezidenţial de 14 blocuri, structurate pe 14 etaje. Cartierul totalizează peste 1.000 de apartamente la standarde europene şi va beneficia şi de un centru comercial şi unul comunitar, cu grădiniţă, o sală de fitness, cafenea, salon de înfrumuseţare, locuri de joacă pentru copii, parcare subterană pentru fiecare bloc, propriul sistem de securitate ş.a. Valoarea investiţiilor la acest proiect se ridică la 120 de milioane de euro.

Pentru lunile octombrie şi decembrie ale acestui an sunt programate să fie date în exploatare primele două blocuri ale ansamblului "Green Park", iar până la finalul anului vor demara lucrările la alte zece blocuri, precum şi la complexul comercial din incintă. De asemenea, au început lucrările pentru podul de acces, străzile din cartier, parcări şi sistemul de iluminat stradal. Până la finele lunii septembrie, au fost vândute peste 400 din cele aproximativ 1.000 de apartamente ale acestui proiect.

Există informaţii în piaţa imobiliară locală că dezvoltatorul "Future Group" a achiziţionat, în acest an, o altă suprafaţă de circa 17.000 mp, în apropiere de "Green Park". Compania intenţionează să dezvolte încă un complex rezidenţial cu nouă blocuri şi un total de 200-300 de apartamente.

Ştirile zilei

Revista
BURSA Construcţiilor

Vreţi să fiţi la curent cu proiectele iniţiate sau în dezvoltare pe întreg cuprinsul ţării? Care sunt planurile autorităţilor locale în ceea ce priveşte investiţiile în construcţia de locuinţe, spaţii comerciale şi de birouri, infrastructură?

Vreţi să aflaţi noutăţile pe piaţa materialelor de construcţie?

Peste optzeci de pagini cu informaţii utile în revista "Bursa Construcţiilor"!

În exclusivitate - devize pe proiect, preţurile medii ale materialelor şi serviciilor de construcţii.

Aflaţi care sunt cele mai bune plasamente imobiliare ! Ce şi unde se va construi, care sunt proiectele în curs de execuţie şi toate informaţiile necesare unui investitor pe piaţa imobiliară (preţuri, tendinţe din Bucureşti şi din întreaga ţară).

Locuinţe

Proiecte

Amenajări

Materiale

Fotoreportaj

Preţuri

Finanţare

Investiţii

Perspective

Internaţional