Bursa Construcţiilor
Revista Bursa Construcţiilor nr. 6 / 2024

Feng ShuiPerspectiva în locuinţa dumneavoastră

F.A. Consilier /

Perspectiva în locuinţa dumneavoastră

Elementele naturii influenţează omul şi viaţa sa prin intermediul locuinţei, potrivit tradiţiei chineze. În consecinţă, atunci când vă hotărâţi să achiziţionaţi o locuinţă sau un teren pe care să vă construiţi o casă trebuie să aveţi în vedere anumite aspecte. Pentru aceas-ta, doamna Irina Bejenaru, expert Feng Shui şi administrator al site-ului www.efengshui.ro ne-a oferit câteva sfaturi cu privire la alegerea terenului sau a locuinţei din perspectiva Feng Shui.

În primul rând trebuie să ţinem cont de factorii externi. "Casele noastre sunt afectate de forma clădirilor din jur, de şosele, de prezenţa şi numărul arborilor şi al stâlpilor de electricitate, de forma parcelei de pământ etc. Dacă locuiţi la bloc, ideal este să aveţi apartamentul amplasat cât mai la mijlocul clădirii. Dacă vreţi să vă cumpăraţi un teren, încercaţi să găsiţi unul care să fie cât mai pătrat sau dreptunghiular. În mod asemănător, forma ideală a casei este cea de pătrat sau de dreptunghi", susţine doamna Bejenaru.

Dacă veţi cumpăra o casă deja construită, încercaţi, pe cât posibil, să alegeţi una care să fie în rând cu cele din jurul ei şi cam de aceleaşi dimensiuni. Ideal ar fi ca în spatele ei să fie o casă puţin mai înaltă decât cea achiziţionată, pentru a vă asigura protecţie şi stabilitate.

În ştiinţa Feng Shui se spune că amplasarea ideală a unei case trebuie să fie în apropierea unui râu, numai că este foarte important cât de apropiat sau îndepărtat este de acesta, ce formă şi ce debit are. "În zilele noastre râurile sunt simbolizate de străzi şi şosele. Ele trebuie să fie cât mai unduitoare, să nu cadă direct pe intrarea în bloc sau în casă, pentru că energia care ajunge să nu fie prea puternică sau tăioasă", a completat doamna Bejenaru.

Materialele din care este construită casa ne afectează mai mult sau mai puţin. "O casă construită numai din lemn va avea, evident, predominant elementul lemn. Dacă în ea va locui cineva care are predominant elementul foc (calculat pe baza datei de naştere), atunci se va simţi foarte bine în acea casă, pentru că se va hrăni cu energia dată de lemn. Dacă, însă, în acea casă va locui cineva care are predominant elementul pământ, atunci acea persoană se va simţi secătuită de energie, pentru că lemnul energia pământului", ne-a precizat doamna Irina Bejenaru.

Indiferent că staţi la bloc sau la vilă, trebuie să evitaţi ca în faţa casei să fie un stâlp de lumină sau un pom singuratic. Dacă totuşi vă aflaţi în această situaţie, trebuie găsită o soluţie practică şi estetică pentru a masca vederea lor. Cel mai neplăcut este dacă stâlpul sau pomul fac umbră direct pe uşa de la intrare.

La fel de nociv este un colţ dintr-un alt bloc sau dintr-o altă casă ce dă direct spre locuinţa dumneavoastră. În acest caz extrem puteţi folosi o oglindă "pa-kua" de respingere, dar pusă astfel încât energia respinsă să fie reflectată către cer şi nu înspre cel care o produce.

Pentru cei care plănuiesc să construias-că o vilă, înainte de a planta copacii, trebuie să calculaţi distanţa dintre aceştia şi casă, deoarece apropierea excesivă ar putea să împiedice intrarea luminii şi a soarelui, să stânjenească intrările sau ieşirile sau să pară opresivă. De altfel, rădăcinile copacilor ar putea afecta negativ structura casei, iar apropierea crengilor de casă ar putea deveni stranie într-o noapte cu furtună. "Mai presus de orice, copacii trebuie să fie sănătoşi! Un copac tăiat şi uscat poate aduce ghinion şi poate provoca probleme la extremităţi şi dinţi persoanelor care locuiesc în apropierea acestora. Modalitatea de a însănătoşi chi-ul care emană dintr-un copac în aceste condiţii constă în a planta diverse tufe care să acopere trunchiul copacului tăiat", ne-a declarat doamna Irina Bejenaru.

De asemenea, în Feng Shui este important ca, în faţa casei, să nu se afle o clădire mai înaltă, ceea ce ar face ca pasărea Phoenix să fie foarte slab aspectată. Acest lucru ar reduce enorm oportunităţile care ar trebui să apară în viaţa dumneavoastră, făcând ca recunoaşterea pe plan social şi profesional să fie minime.

Alte aspecte exterioare importante ale Feng Shui-ului se referă la cantitatea de verdeaţă existentă în jurul locuinţei, dacă mirosurile pe care le simtiţi sunt plăcute, dacă auziţi păsări cântând sau glasuri de copii şi nu în ultimul rând, se referă la vecinii pe care îi aveţi.

Aspecte interioare

Casa trebuie să aibă parte de cât mai multă lumină naturală. Este bine ca la intrare să existe un hol din care să se distribuie energia prin toată casa. În partea din faţă a casei ar trebui să existe camera de zi şi sufrageria, diningroom-ul (pentru cei care-şi doresc un loc aparte de luat masa), bucătăria şi, eventual, biroul.

În partea din spate a casei este bine să fie aşezate dormitoarele. Dacă vreţi să vă construiţi o vilă cu mai multe etaje, la parter amplasaţi ceea ce ar trebui să fie în partea din faţă a casei (living, dining-room, bucătărie, birou) iar la etaj puneţi dormitoarele (dar, astfel încât să nu aveţi geamuri către stradă), dressing-urile (acestea pot fi în partea din faţă a casei, astfel încât să "ocrotească" energia yin de care este nevoie în dormitoare), iar dacă mai vreţi încă un etaj puteţi să amenajaţi o terasă parţial des-chisă (care să poată fi închisă pe timpul ploios sau iarna), un băruleţ sau o sală de sport.

Dacă vă doriţi garajul în curte, ideal ar fi să-i construiţi o incintă separată, care să nu fie lipită de casă sau să fie lângă baia de la parter. În niciun caz să nu amplasaţi vreun dormitor deasupra lui.

Băile trebuie amplasate cât mai în spatele casei, iar la etaj, unde se află dormitoarele, trebuie să fie despărţite de acestea printr-un mic holişor.

Culoarea ca remediu

Printr-o expertiză Feng Shui veţi afla, printre altele, ce combinaţii de stele se află în fiecare încăpere şi cum se pot ele remedia sau activa prin culoare sau prin obiecte cu simbolistică Feng Shui, dacă vă sunt pe plac şi se potrivesc stilului arhitectural sau estetic pe care l-aţi ales.

"Sunt combinaţii de stele zburătoare care au nevoie de energia de foc şi atunci vă voi sfătui ori să faceţi un perete roşu sau să folosiţi multe decoraţiuni de culoare roşie. Dacă aveţi nevoie de energie de apă, va trebui să folosiţi culoarea albastru sau bleu, iar dacă aveţi nevoie de energie de lemn, veţi putea utiliza culoarea verde. Combinaţiile care au nevoie de energia de pământ cer culorile galben, bej şi diverse nuanţe de maro, iar cele care au nevoie de energia de metal solicită culoarea alb, argintiu sau auriu", a spus Irina Bejenaru.

Sunt şi combinaţii în care va trebui să folosiţi două culori sau o culoare şi un remediu special.

O importanţă deosebită trebuie să acordaţi dormitorului. Steaua de munte spre care dormiţi cu capul are o importanţă primordială. Vă influenţează starea generală de sănătate, personalitatea, precum şi relaţiile sociale şi de familie.

Expertiza Feng Shui

Expertiza Feng Shui face o analiză completă a unei locuinţe din perspectiva regulilor şi formulelor Feng Shui şi ale şcolii stelelor zburătoare.

Pentru a realiza o expertiză a locuinţei trebuie să ştiţi exact anul terminării construirii blocului sau casei dumneavoastră sau data ultimei renovări mari care s-a efectuat în acea casă sau data exactă la care a fost adăugat un nou corp de clădire.

De exemplu, pentru o vilă este considerat termen final al construcţiei ei, momentul în care se pune acoperişul sau, dacă acesta este pus, ziua în care se montează ultimele geamuri sau uşi exterioare.

Feng Shui reprezintă un studiu metafizic al energiilor care ne înconjoară şi ne influenţează în bine sau în rău casa, viaţa, personalitatea. Studiul Feng Shui nu aparţine niciunei religii şi nici nu se bazează pe vreo religie, deşi unele obiecte folosite se regăsesc în filozofia şi cultura budistă, dar nu numai.

Feng Shui este o analiză a timpului şi a spaţiului, un sistem al tiparelor matematice din natură, iar scopul său este cel de armonizare şi echilibrare a energiilor vii care vin din afara locuinţei dumneavoastră cu cele existente deja în locul în care trăim sau muncim şi cu noi înşine, cu personalitatea noastră şi cu activitatea pe care o prestăm.

Ştirile zilei

Revista
BURSA Construcţiilor

Vreţi să fiţi la curent cu proiectele iniţiate sau în dezvoltare pe întreg cuprinsul ţării? Care sunt planurile autorităţilor locale în ceea ce priveşte investiţiile în construcţia de locuinţe, spaţii comerciale şi de birouri, infrastructură?

Vreţi să aflaţi noutăţile pe piaţa materialelor de construcţie?

Peste optzeci de pagini cu informaţii utile în revista "Bursa Construcţiilor"!

În exclusivitate - devize pe proiect, preţurile medii ale materialelor şi serviciilor de construcţii.

Aflaţi care sunt cele mai bune plasamente imobiliare ! Ce şi unde se va construi, care sunt proiectele în curs de execuţie şi toate informaţiile necesare unui investitor pe piaţa imobiliară (preţuri, tendinţe din Bucureşti şi din întreaga ţară).

Locuinţe

Piaţa Imobiliară

Amenajări

Smart City

Fotoreportaj

Preţuri

Finanţare

Investiţii

Consilier

Companii

Internaţional