Având o tradiţie veche de sute de ani, meşteşugul forjării fierului a revenit la modă în ţara noastră. Datorită evoluţiei pieţei construcţiilor şi a expansiunii domeniului amenjărilor, atât interioare, cât şi exterioare, cererea pentru aceste produse a luat amploare în ţara noastră.
Fierul forjat se adaptează oricărui spaţiu, fie că este vorba de apartamente, case, vile, de spaţii comerciale, hoteluri sau clădiri de birouri.
Pentru a obţine un efect deosebit, fierul forjat poate fi combinat cu lemn, piatră, sticlă sau gresie în funcţie de preferinţele fiecăruia.
Mircea Ţibuleac din Sibiu, de meserie arhitect, creează, proiectează şi execută diverse obiecte din fier forjat - de la piese mici până la ansambluri arhitecturale - ajutat de meşterii din cadrul societăţii sale "Axis Grup" din Sibiu.
Societatea sibiană realizează trei categorii de produse. Prima grupă cuprinde elementele pentru împrejmuiri - de la porţi, panouri de gard, copertine, balustrade, parapeţi, scări până la firme şi chiar panouri decorative. Cea de a doua grupă cuprinde mobilier pentru interior - scaune, paturi, mese, etajere, oglinzi şi corpuri de iluminat, iar a treia grupă este destinată obiectelor decorative mici - sfeşnice, jardiniere, obiecte decorative, suporturi lumânări.
Pot fi executate şi obiecte după modelul clientului
Toate produsele societăţii "Axis Grup" sunt realizate după modele proprii sau după modelul clientului. Produsele societăţii sunt unicate şi de serie mică, fiind executate în exclusivitate manual.
"De când lucrez în acest domeniu nu am repetat lucrările. Fiecare lucrare este diferită deoarece intervine partea subiectivă la crearea unui produs, adică gustul omului, stilul casei, ideile arhitectului şi ale clientului şi, nu în ultimul rând bugetul alocat acelei lucrări de către beneficiarul ei", ne-a declarat domnul Ţibuleac.
Discuţia dintre client şi arhitect este foarte "productivă"
"Sistemul nostru de lucru se bazează pe discuţia dintre client şi arhitect, discuţie ce trebuie să fie cât mai sinceră şi directă. După ce a fost stabilit modelul ce trebuie realizat, arhitectul începe munca de proiectare având discuţii suplimentare cu clientul ori de câte ori este necesar pentru stabilirea unor mici detalii sau modificări pe parcurs", spune domnul Mircea Ţibuleac. Dosarul cu proiectul, care va fi prezentat clientului, conţine şi o anexă cu oferta de preţ. Preţul final se încadrează, de regulă, în bugetul lucrării, stabilit de comun acord cu clientul încă de la prima discuţie, în tema de proiectare.
Cele mai multe cereri provin din partea persoanelor fizice
Cele mai multe solicitări vin din partea persoanelor fizice care au o investiţie în curs sau care vor să modernizeze sau să restaureze o construcţie. O cerere destul de mare vine şi din partea celor care deţin spaţii comerciale sau pentru servicii hoteliere, restaurante, cafenele, baruri, pensiuni şi care doresc modernizarea şi amenajarea acestora cu fier forjat. În ultimii doi ani societatea a obţinut şi comenzi legate de restaurarea Zonei Istorice a Sibiului.
Fierul forjat executat manual ridică valoarea unei locuinţe
"În momentul de faţă, majoritatea investitorilor din România au acces la fier forjat autentic, însă nu realizează cât este de valoros deoarece încă îl pot achiziţiona la preţuri modice. Majoritatea oamenilor confundă confecţiile metalice ordinare cu cele executate din fier forjat autentic. Ca arhitect îi consiliez şi le arăt că banii investiţi în acest gen de lucrări, care înnobilează investiţia, nu sunt bani irosiţi. De exemplu, dacă cineva dă pe o copertină, o balustradă şi un gard aproximativ 5.000 - 6.000 de euro iar mâine îşi vinde investiţia, ia în plus cel puţin 15.000 de euro pe acea clădire, dacă aceste produse sunt executate corect. Dacă are răbdare şi aşteaptă un cumpărător avizat cum sunt cei din Occident instruiţi să aprecieze şi să răsplătească lucrările artizanale autentice poate uşor să primească între 50 şi 100.000 de euro în plus pentru acest gen de lucrare", este de părere domnul Ţibuleac.
Descrierea tehnicii de realizare a obiectelor din fier forjat
Materialul folosit este OL37 (oţel laminat). "În ţara noastră nu găseşti oţel mai moale şi modelarea se face foarte greu cu OL37. În mod normal ar fi nevoie de OL15 sau chiar OL7, astfel încât deformarea să poată fi făcută mai uşor. Lucrătorul depune un efort suplimentar pentru a realiza un produs de calitate folosind un oţel superior la o lucrare care nu necesită acest tip de oţel. Dar nu este suficientă cerere pentru ca producătorii de laminate să îl includă în producţie. Asemenea producători, de regulă
Cele patru etape de lucru în realizarea unui produs sunt: forjarea, modelarea, asamblarea şi finisarea. După finalizarea în atelier a confecţiilor metalice urmează montarea în obiectivul pentru care a fost concepută lucrarea. În majoritatea cazurilor specialiştii societăţii lucrează după şabloane făcute la scara 1:1.
Prelucrarea obiectelor din fier forjat este realizată prin metoda tradiţională. Forjorul sau fierarul încălzesc metalul la vatra cu cărbuni până se înroşeşte şi îl prelucrează prin batere pe nicovală. Fierul este încălzit ori de câte ori este nevoie, succesiv până la finalizarea piesei, pentru că metalul se răceşte permanent şi nu mai poate fi modelat. Asta înseamnă un timp greu de intuit pentru omul de rând care nu are experienţă şi care, când se uită la un obiect din fier forjat, exclamă: "De ce este aşa de scump, pentru că este atât de mic!".
Domnul Ţibuleac ne explică: "Pentru că noi nu vindem kilogramul de fier, valoarea metalului este mult prea mică în comparaţie cu manopera. Acolo este valoarea de vânzare a obiectului."
După ce subansamblele sunt prelucrate la forjă în vatra cu cărbuni, ele sunt preluate pentru asamblare. Sunt trei-patru forjori în acest compartiment care pregătesc subansamblele, care apoi sunt adunate laolaltă şi compun produsul final. Operaţiunea de asamblare o fac lăcătuşii montatori care, în final, le şi montează în obiectivele pentru care au fost concepute. Finisarea este realizată comparând obiectul realizat cu şablonul, deformând şi măsurând până când acesta iese perfect.
Costurile produselor finite sunt de 5-10 ori mai mici comparativ cu preţul lor corect
Cifrele nu reflectă încă valoarea muncii depuse, deoarece preţurile produselor sunt de 5-10 ori mai mici decât în Occident, în condiţiile în care majoritatea cheltuielilor s-au aliniat celor occidentale. Balustradele executate de specialiştii societăţii variază între 50-100 euro confecţia metalică simplă şi 200 -1000 euro cea care conţine elemente autentice din fier forjat, iar o copertină poate costa între 300 şi 2800 de euro. Preţurile sunt variabile în funcţie de lungime, lăţime precum şi de dificultatea modelului ales. Între simpla confecţie metalică şi cea realizată din fier forjat autentic mai există varianta de compromis care se poate realiza asamblând repere obţinute prin forjare pe cale industrială.