Bursa Construcţiilor
Revista Bursa Construcţiilor nr. 5 / 2024

FLORENTINA TOTTH, PREŞEDINTE SCHNEIDER ELECTRIC ROMÂNIA:"Clădirile de birouri - sectorul cel mai puternic influenţat de tendinţa de a construi «verde»"

Companii /

"Clădirile de birouri - sectorul cel mai puternic influenţat de tendinţa de a construi «verde»"
  • document ataşat apasă aici pentru a descărca.

    Interviu cu doamna Florentina Totth, preşedinte Schneider Electric România şi Republica Moldova

    Reporter: Cum au mers vânzările de produse pentru eficientizarea energetică a clădirilor în prima jumătate a anului comparativ cu perioada similară din 2014?

    Florentina Totth: Piaţa produselor de eficientizare energetică a clădirilor a înregistrat o creştere constantă de la an la an, încă din perioada crizei, iar această tendinţă este vizibilă şi în 2015, atât în sectorul clădirilor comerciale, cât şi în cel rezidenţial. Pe de o parte, evoluţia preţurilor energiei îi determină pe consumatori să se preocupe de reducerea consumului. Pe de cealaltă parte, există obiective clare stabilite de Uniunea Europeană, care prevăd reducerea cu 20% a consumului anual de energie primară până în anul 2020, precum şi stimularea construcţiilor cu consum de energie aproape egal cu 0 ("nearly zero energy").

    Reporter: Noile programe operaţionale cu fonduri europene destinate eficienţei energetice în perioada 2014-2020 au fost aprobate. Ce impact estimaţi ca vor avea asupra vânzărilor companiei?

    Florentina Totth: Orice program de anvergură la nivel european sau local, menit să încurajeze optimizarea consumului de energie electrică în cadrul public şi privat, va apropia ţara noastră de atingerea obiectivelor comunicate de Uniunea Europeană şi va avea un impact pozitiv asupra pieţei de produse de eficienţă energetică. Încă din perioada crizei, când companiile şi populaţia au început să se preocupe de reducerea consumului de energie, vânzările Schneider Electric în România au înregistrat o creştere susţinută de la an la an şi estimăm o evoluţie similară şi în perioada următoare, în contextul investiţiilor anunţate.

    Reporter: Cum a evoluat cererea de produse pentru eficienţa energetică a birourilor în acest an?

    Florentina Totth: Clădirile de birouri reprezintă sectorul cel mai puternic influenţat de tendinţa de a construi "verde". Dezvoltatorii de astfel de proiecte sunt tot mai atenţi la respectarea reglementărilor şi standardelor internaţionale şi chiar preocupaţi să obţină o certificare verde (BREEAM sau LEED), ceea ce le-ar oferi un avantaj competiţional semnificativ într-o piaţă dinamică, plasându-le clădirile în topul preferinţelor companiilor care îşi caută un nou sediu.

    În plus, valoarea unei clădiri creşte odată cu obţinerea unei certificări, iar nivelul chiriilor este mai ridicat. De asemenea, costurile operaţionale pot scădea cu până la 30%, iar cele de capital cu până la 25%.

    Ţinând cont de aceste beneficii, dar şi de faptul că eficienţa energetică este un criteriu foarte important pentru obţinerea unei certificări verzi, putem spune că evoluţia pieţei clădirilor de birouri alimentează cererea de produse şi soluţii de eficienţă energetică.

    Reporter: Care au fost cele mai mari proiecte implementate în acest sector de "Schneider Electric" în ţara noastră, în acest an?

    Florentina Totth: În sectorul clădirilor de birouri, un proiect realizat recent de noi este parteneriatul cu dezvoltatorul Skanska pentru managementul energiei în Green Court Bucharest. În cadrul acestui proiect, Schneider Electric a implementat SmartStruxure Solution, o soluţie integrată care poate aduce economii de energie de până la 30%, asigurând, în acelaşi timp, un mediu confortabil, sigur şi sustenabil. SmartStruxure Solution include controlul, monitorizarea şi supervizarea instalaţiilor clădirii (centrala termică, centrala de apă racită, centralele de tratarea aerului, sistem de ventilo-convectoare, ventilatoarele de evacuare, tablourile electrice, sistemul de contorizare), unificând multiplele sisteme ale unei clădiri pe o platformă software unică, numită StruxureWare Building Operation (SBO). Datele oferite de aceste sisteme sunt asimilate şi transformate în informaţii care ghidează deciziile şi acţiunile managerilor clădirii şi îmbunătăţesc eficienţa, confortul şi starea de bine a ocupanţilor şi a proprietarilor.

    De asemenea, un proiect recent dezvoltat în sectorul de retail este cel cu firma Carrefour. Acesta a constat în implementarea de soluţii de eficienţă energetică atât în cele 94 de supermarketuri, cât şi la nivelul întregii reţele de hypermarketuri Carrefour din România. Au fost generate, astfel, o serie de beneficii pentru Carrefour, precum reducerea cheltuielilor operaţionale prin scăderea consumului de energie electrică, diminuarea cheltuielilor de capital prin scăderea costurilor de cablare, instalare şi operare asociate cu sistemele integrate de clădiri, creşterea valorii activelor, asigurarea unei valori sustenabile şi a unor costuri reduse pe durata ciclului de viaţă a clădirii. Alte beneficii au vizat creşterea confortului şi a siguranţei utilizatorilor şi reducerea impactului asupra mediului.

    Reporter: Ce tendinţe se manifestă pe această piaţă?

    Florentina Totth: Pe lângă tendinţa de a construi "verde", putem vorbi şi despre tendinţa de a construi "inteligent", cu ajutorul soluţiilor care permit conectarea tuturor funcţiilor unei clădiri într-o platformă unică. Această conectare permite o gestionare mai facilă şi eficientă a funcţiilor clădirii, chiar şi de la distanţă, prin intermediul unei aplicaţii instalate pe smartphone sau tabletă. În acelaşi timp, sunt generate economii importante la nivelul cheltuielilor de operare şi de capital, asigurând beneficii atât pentru proprietari, cât şi pentru ocupanţii unei clădiri. Această tendinţă caracterizează deja sectorul clădirilor comerciale (în special de birouri) şi credem că va fi aplicată din ce în ce mai des şi în sectorul rezidenţial.

    Reporter: Ce feed-back aveţi din piaţă dupa lansarea Smart Panel?

    Florentina Totth: Sistemul de management al energiei Smart Panel generează economii sustenabile în clădirile mici şi mijlocii, precum spaţii de birouri, centre comerciale sau hoteluri. Având în vedere că 20% din costurile de funcţionare a unei clădiri corespund consumului de energie, eficienţa energetică a devenit un factor decisiv de diferenţiere în evaluarea unei clădiri, iar soluţia Smart Panel introduce un nou nivel în managementul energiei, fiind dezvoltată pe principiile "Măsuraţi, Conectaţi şi Economisiţi".

    Deşi este vorba despre o soluţie lansată anul acesta, avem deja proiecte în care a fost implementată cu succes şi, când lucrările vor fi finalizate, vom solicita feedback concret din partea clienţilor, pe care să îl putem împărtăşi publicului interesat.

    Reporter: După proiectul derulat cu Skanska pentru Green Court aveţi şi alte cereri similare?

    Florentina Totth: Business-ul nostru are o componentă reputaţională pronunţată, astfel că fiecare proiect dezvoltat cu succes de către Schneider Electric reprezintă o recomandare pentru viitorii noştri parteneri şi garanţia unor noi proiecte provocatoare. În prezent, suntem implicaţi în mai multe proiecte, însă le vom face publice pe măsură ce vom obţine aprobarea partenerilor noştri.

    Reporter: Care este impactul soluţiilor Schneider Electric implementate la Green Court?

    Florentina Totth: Dincolo de consideraţiile etice, există motive economice tangibile pentru care practicile de construcţie durabile sunt o investiţie bună pentru viitor. Efectele soluţiilor de eficienţă energetică devin din ce în ce mai vizibile pe măsură ce preţurile la energie cresc, astfel că îmbunătăţirea eficienţei energetice devine o investiţie bună în orice moment.

    Analizele recente arată că randamentul investiţiei (ROI) pentru clădiri verzi este mai mare, atât în construcţii noi, cât şi în cazul proiectelor de construcţii existente, în comparaţie cu construcţiile clasice. Măsurarea, monitorizarea şi automatizarea sistemelor energetice dintr-o construcţie maximizează randamentul investiţiei prin asigurarea că echipamentul este folosit doar atunci când este necesar şi că toate operaţiunile sunt eficiente.

    Reporter: Ce tendinţe sunt pe segmentul eficientizării energetice a locuinţelor şi cum au mers vânzările companiei în acest an?

    Florentina Totth: Continuând răspunsul anterior, şi în sectorul rezidenţial se înregistrează tendinţa de a integra toate funcţiile unei locuinţe într-o platformă unică ce permite gestionarea lor de la distanţă, prin intermediul unei aplicaţii instalate pe smartphone sau tabletă. Schneider Electric oferă o serie de soluţii bazate pe standardul internaţional KNX destinate locuinţelor. Deşi această tendinţă este încă la început, se înregistrează creşteri de la an la an şi suntem încrezători că va lua amploare în viitorul apropiat.

    Reporter: Care sunt principalele provocări cu care vă confruntaţi pe piaţa noastră?

    Florentina Totth: Piaţa produselor de eficientizare energetică a clădirilor întâlneşte aceleaşi provocări cu care se confruntă mediul de afaceri din România, în general - necesitatea atragerii de investiţii şi nevoia unei legislaţii stabile, care să ofere un cadru durabil şi predictibil pentru investitori.

    O altă provocare o constituie dezvoltarea de programe la nivel naţional, care să stimuleze implementarea de soluţii de eficienţă energetică. Spre exemplu, în sectorul rezidenţial, în special la nivelul clădirilor vechi, puterea de cumpărare a populaţiei este redusă în raport cu investiţiile necesare transformării locuinţelor lor în case inteligente. De aceea, credem că sunt necesare programe de o mai mare amploare decât cele realizate până în prezent, care să încurajeze creşterea eficienţei energetice în rândul consumatorilor casnici.

    Reporter: Ce importanţă are România în afacerile grupului?

    Florentina Totth: Pentru Schneider Electric, România prezintă un potenţial important, acest lucru reflectându-se în încrederea pe care grupul o acordă business-ului din România. De altfel, afacerile subsidiarei din România au înregistrat o creştere constantă de la an la an. Un rol important îl are şi centrul de suport clienţi de la Bucureşti, care oferă asistenţă în 20 de limbi străine partenerilor Schneider Electric din 46 de ţări, funcţionând ca un hub regional pentru grup.

    Reporter: Care sunt planurile de dezvoltare ale grupului în România pe segmentul eficienţei energetice a clădirilor?

    Florentina Totth: Pentru piaţa din România, ne pregătim să lansăm, în continuare, noi produse şi soluţii pentru managementul energiei care să răspundă cererilor din toate domeniile unde se doreşte un consum eficient şi responsabil de energie. De asemenea, ne dorim extinderea echipei din Bucureşti, atât în zona de servicii oferite clienţilor, cât şi la nivelul altor departamente.

    Reporter: Ce produse noi pregătiţi pentru acest an?

    Florentina Totth: În a doua jumătate a anului pregătim lansări în special pentru sectorul industrial. Un prim loc în care vom prezenta noi produse şi soluţii dedicate unora dintre segmentele de piaţă pe care le adresăm - clădiri, rezidenţial, industrie - va fi un târg de profil care va avea loc în luna septembrie.

    Reporter: Cât de aproape suntem de conceptul de casă cu consum aproape zero energie şi ce produse oferă Schneider Electric celor care îşi doresc o astfel de locuinţă?

    Florentina Totth: România are mult de recuperat pentru a atinge obiectivul stabilit de Uniunea Europeană, ca până în 2020 toate clădirile nou construite să aibă consum de energie aproape egal cu zero. Iar segmentul rezidenţial necesită eforturi şi mai mari pentru a se alinia acestui obiectiv, în comparaţie cu cel al clădirilor comerciale. Primii paşi au fost deja făcuţi, în sensul că există pe piaţă soluţii moderne şi este în creştere şi cererea pentru acestea, însă este nevoie de o strategie coerentă şi fezabilă de investiţii şi programe care să stimuleze eficientizarea energetică a locuinţelor.

    Printre soluţiile oferite de Schneider Electric în sectorul rezidenţial se numără soluţia preconfigurată KNX pentru Case Inteligente, aplicabilă apartamentelor de trei-patru camere şi caselor cu maximum patru camere, fie noi, fie supuse unor lucrări de renovare. Această soluţie ajută la controlul de la distanţă prin intermediul aplicaţiei InSideControl, pornirea şi oprirea consumatorilor (iluminat, aparatură electrocasnică), controlul jaluzelelor, controlul temperaturii, setarea unor scenarii personalizate pentru programarea consumului de energie şi integrarea sau interconectarea cu sistemul de alarmă.

    Aplicaţia InSideControl, odată instalată pe smartphone sau pe tabletă, permite utilizatorilor controlul iluminatului şi al climatizării (împreună sau separate), utilizarea de scenarii pentru controlul facil al diferitelor situaţii de peste zi, oferă feedback din instalaţia KNX, pop-up cu alarme şi notificări şi economii de energie datorită vizualizării contoarelor.

    Reporter: Se poate spune că avem o piaţă pentru astfel de locuinţe?

    Florentina Totth: Dacă ne referim strict la locuinţele cu consum de energie apropiat de zero, nu putem vorbi încă despre o piaţă, întrucât abia a fost finalizată prima casă de acest tip în urmă cu aproximativ o lună. În schimb, putem vorbi despre o tendinţă, fie ea naturală sau forţată de directiva Uniunii Europene, care prevede ca toate clădirile noi să aibă consum aproape zero de energie începând din 2020. Astfel, estimăm că tendinţa va lua amploare şi se va transforma treptat într-o piaţă.

    Reporter: Vă mulţumesc!

    Ştirile zilei

    Revista
    BURSA Construcţiilor

    Vreţi să fiţi la curent cu proiectele iniţiate sau în dezvoltare pe întreg cuprinsul ţării? Care sunt planurile autorităţilor locale în ceea ce priveşte investiţiile în construcţia de locuinţe, spaţii comerciale şi de birouri, infrastructură?

    Vreţi să aflaţi noutăţile pe piaţa materialelor de construcţie?

    Peste optzeci de pagini cu informaţii utile în revista "Bursa Construcţiilor"!

    În exclusivitate - devize pe proiect, preţurile medii ale materialelor şi serviciilor de construcţii.

    Aflaţi care sunt cele mai bune plasamente imobiliare ! Ce şi unde se va construi, care sunt proiectele în curs de execuţie şi toate informaţiile necesare unui investitor pe piaţa imobiliară (preţuri, tendinţe din Bucureşti şi din întreaga ţară).

    Locuinţe

    Piaţa Imobiliară

    Amenajări

    Materiale

    Fotoreportaj

    Preţuri

    Finanţare

    Investiţii

    Legea

    Internaţional