Bursa Construcţiilor
Revista Bursa Construcţiilor nr. 7 / 2024

GABRIEL VOICU:"Opus Land Development va investi, în acest an, 18 milioane de euro în dezvoltarea Cosmopolis"

Companii /

"Opus Land Development va investi, în acest an, 18 milioane de euro în dezvoltarea Cosmopolis"
  • document ataşat apasă aici pentru a descărca.

    Vor fi finalizate cel puţin 400 de noi locuinţe

    Opus Land Development va investi, în acest an, aproximativ 18 milioane de euro în dezvoltarea ansamblului Cosmopolis, ne-a declarat Gabriel Voicu, Director - New Homes Division în cadrul Coldwell Banker Affiliates of Romania. Cosmopolis este situat în partea de NE a Capitalei, pe Şoseaua de Centură, la 800 de metri de Autostrada Bucureşti-Ploieşti şi între cele două poduri Pipera-Tunari şi Andronache-Ştefăneştii de Jos. În acest an vor fi finalizate cel puţin 400 de noi locuinţe, după ce anul trecut au fost recepţionate 260 de unităţi, ne-a precizat domnia sa. În prezent, sunt disponibile la vânzare 65 de unităţi locative (apartamente şi vile) în ansamblul Cosmopolis şi, în curând, vor mai fi scoase la vânzare alte aproximativ 100 de locuinţe, atât apartamente cât şi vile, ne-a mai spus domnul Voicu, ce ocupă şi funcţia de project manager în cadrul Opus Land Development, dezvoltatorul Cosmopolis. În cadrul cartierului, aproximativ un sfert din locuinţele vândute sunt achiziţionate prin programul Prima Casă.

    Reporter: Câte locuinţe sunt, în prezent, disponibile la vânzare în cartierul Cosmopolis şi la ce preţuri?

    Gabriel Voicu: În prezent, sunt disponibile la vânzare 65 de unităţi locative (apartamente şi vile) şi în curând vor mai fi scoase la vânzare alte aproximativ 100 de locuinţe, atât apartamente, cât şi vile.

    Preţurile unui studio (36 mp suprafaţă construită) pleacă de la 22.000 euro plus 5% TVA, preţurile unui apartament cu două camere (suprafaţă construită de 74 mp) - de la 49.500 de euro plus TVA, iar un apartament cu trei camere (82 mp suprafaţă construită) are un preţ de 55.600 euro plus TVA.

    Vilele cu o suprafaţă de 112 mp construiţi au un preţ de 90.000 de euro plus TVA, iar vilele cu o suprafaţă construită de 125 mp costă 110.000 de euro plus TVA, ambele tipuri fiind dispuse pe parter şi etaj, cu o suprafaţă verde disponibilă în jurul lor.

    Reporter: Care este profilul cumpărătorului de locuinţe în ansamblul Cosmopolis?

    Gabriel Voicu: Cumpărătorii de locuinţe în Cosmopolis sunt persoane tinere, care îşi întemeiază o familie sau a căror familie va deveni mai numeroasă în curând, persoane care doresc să aibă o locuinţă într-un ansamblu rezidenţial cu numeroase facilităţi, aceasta fiind una dintre principalele diferenţe între Cosmopolis şi alte proiecte. Sunt atât persoane care sunt proprietari pentru prima oară, cât şi persoane care vând o locuinţă şi fac un upgrade, cumpărând una nouă (eventual cu mai multe camere) în cadrul Cosmopolis. Vorbim de persoane care lucrează în multinaţionale, apropierea de zona de nord, unde îşi au sediile numeroase companii, reprezentând un punct forte pentru proiect.

    Reporter: Cum ajută programul "Prima Casă" la vânzarea unităţilor locative?

    Gabriel Voicu: Programul "Prima Casă" a fost şi va fi în continuare foarte important pentru piaţa rezidenţială, asigurând potenţialilor cumpărători condiţii atractive pentru achiziţionarea unei locuinţe. Principalul factor care face programul să fie atractiv este în continuare avansul mic, de doar 5%. În cadrul Cosmopolis, aproximativ 25% din locuinţele vândute sunt achiziţionate prin programul "Prima Casă".

    Reporter: Ce investiţii mai are programate Opus Land pentru dezvoltarea cartierului în acest an şi care este bugetul alocat în acest sens?

    Gabriel Voicu: Opus Land Development va investi în acest an aproximativ 18 milioane de euro în dezvoltarea Cosmopolis, o sumă chiar foarte mare dacă avem în vedere că este vorba de un singur proiect şi nu de mai multe. În acest an vor fi finalizate cel puţin 400 de noi locuinţe, dupa ce anul trecut au fost recepţionate 260 de unităţi. Investiţiile din 2014 nu se vor rezuma doar la ridicarea de noi locuinţe, fiind planificate şi noi lucrări în dezvoltarea infrastructurii generale şi a facilităţilor din Cosmopolis: lacul din apropierea ansamblului va fi amenajat, se va construi un ponton şi se va realiza o plajă, o piscină, un bar şi mai multe terenuri sportive.

    Aceste noi facilităţi se vor adăuga celor deja existente: un supermarket operat de Carrefour, grădiniţa pentru copii, farmacie, pizzerie, trei piscine exterioare, sală de fitness, terenuri exterioare de baschet şi de tenis şi numeroase spaţii de joacă pentru copii. În plus, locuitorii au transportul asigurat până la staţiile de metrou Pipera sau Aurel Vlaicu prin linii de microbuz care circulă la un interval de jumătate de oră.

    Reporter: Cum aţi reuşit să vindeţi locuinţe în acest cartier pe timp de criză?

    Gabriel Voicu: În 2013, au fost încheiate 320 de contracte în cadrul Cosmopolis: 250 de locuinţe vândute şi 70 de contracte de închiriere semnate, acesta fiind un alt segment pe care înregistrăm rezultate bune. Numărul ridicat de contracte a fost obţinut printr-o ofertă foarte bine adaptată la cererile clienţilor, prin implementarea unui sistem atractiv de rate la dezvoltator şi datorită imaginii bune a Cosmopolis pe piaţă, ţinând cont de facilităţi şi de faptul că peste 2300 de persoane locuiesc deja aici, în cele peste 1300 de locuinţe finalizate. Există deja o comunitate formată, iar proiectul este într-o continuă dezvoltare. Până în prezent, investiţia totală în Cosmopolis depăşeşte 230 de milioane de euro, lucru ce denotă amploarea proiectului. Toate aceste aspecte contează foarte mult în decizia de achiziţie a unui potenţial cumpărător.

    Reporter: Cum credeţi că va evolua piaţa locuinţelor noi în acest an ca valoare şi ca preţuri?

    Gabriel Voicu: Piaţa rezidenţială a avut o evoluţie foarte bună în 2013 certificată şi de datele oficiale privind numărul de tranzacţii. În plus, preţurile au înregistrat semne de stabilizare şi au fost lansate numeroase proiecte noi - care, dacă nu ar fi fost cerere reală, solvabilă, nu ar fi apărut.

    Estimez că 2014 va fi un an cel puţin la fel de bun ca precedentul, evident, în absenţa unor evenimente macroeconomice negative. Deocamdată, începutul de an a fost mai bun decât perioada similară din 2013.

    Din punct de vedere al preţurilor, există proiecte, cel puţin cele mari, cunoscute, lichide din punct de vedere al vânzărilor, unde nu au mai existat fluctuaţii. Când faci o medie pe piaţă, pe segmentul nou, ar trebui luat în calcul aceleaşi proiecte. Dacă astăzi se lansează patru proiecte într-o zonă neatractivă, acestea vor veni cu preţuri foarte scăzute şi dacă sunt luate în calcul, duc media generală în jos, deşi nu a existat o scădere reală în piaţă. La fel, dacă un proiect intră în insolvenţă şi reduce instant preţurile cu 30%, să zicem, până la un nivel realist de preţ, poate influenţa întreaga medie, deşi nu au fost scăderi semnificative la nivel de piaţă.

    Reporter: Cum apreciaţi accesul la finanţare pentru cei care doresc să cumpere o locuinţă nouă?

    Gabriel Voicu: Reducerile succesive de dobândă de politică monetară pe care Banca Centrală le-a operat în ultimele luni au dus la o îmbunătăţire a ofertelor de finanţare disponibile pentru cei care doresc să achiziţioneze o locuinţă nouă. Există numeroase oferte, unele atractive, aşa că este clar un moment bun din acest punct de vedere pentru cei care achiziţionează o locuinţă.

    Reporter: Vă mulţumesc!

    Ştirile zilei

    Revista
    BURSA Construcţiilor

    Vreţi să fiţi la curent cu proiectele iniţiate sau în dezvoltare pe întreg cuprinsul ţării? Care sunt planurile autorităţilor locale în ceea ce priveşte investiţiile în construcţia de locuinţe, spaţii comerciale şi de birouri, infrastructură?

    Vreţi să aflaţi noutăţile pe piaţa materialelor de construcţie?

    Peste optzeci de pagini cu informaţii utile în revista "Bursa Construcţiilor"!

    În exclusivitate - devize pe proiect, preţurile medii ale materialelor şi serviciilor de construcţii.

    Aflaţi care sunt cele mai bune plasamente imobiliare ! Ce şi unde se va construi, care sunt proiectele în curs de execuţie şi toate informaţiile necesare unui investitor pe piaţa imobiliară (preţuri, tendinţe din Bucureşti şi din întreaga ţară).

    Locuinţe

    Proiecte

    Amenajări

    Materiale

    Fotoreportaj

    Preţuri

    Finanţare

    Investiţii

    Perspective

    Internaţional