Bursa Construcţiilor
Revista Bursa Construcţiilor nr. 5 / 2024

GalaţiAutorizaţiile pentru locuinţe, la o treime din nivelul anului trecut

F.A. Locuinţe /

Ionel Ardelean, directorul Direcţiei de Urbanism din cadrul Primăriei Municipiului Galaţi

Ionel Ardelean, directorul Direcţiei de Urbanism din cadrul Primăriei Municipiului Galaţi

În lipsa creditelor, puţini gălăţeni îşi mai permit să ridice, din economii, case noi

Volumul construcţiilor înregis-trat, în acest an, în municipiul Galaţi, a scăzut la o treime din cel al anului 2008.

Ionel Ardelean, directorul Direcţiei de Urbanism din cadrul Primăriei Municipiului Galaţi, ne-a declarat că acest lucru este cauzat, în primul rând, de blocajul pieţei imobiliare. În acelaşi timp, pentru a se mai putea dezvolta, Galaţiul are nevoie de un nou Plan Urbanistic General (PUG), cel vechi expirând pe 9 noiembrie 2009.

Domnul Ardelean ne-a precizat că, de la începutul anului şi până în septembrie, Primăria Galaţi a emis 195 de autorizaţii de construcţie pentru locuinţe, apartamente şi mansarde (construcţii noi şi modificări interioare). Scăderea este de peste două treimi faţă de anul trecut, când au fost emise 630 astfel de autorizaţii. "În perioada similară din 2007, am avut şi mai multe solicitări pentru ridicarea locuinţelor, respectiv 803", ne-a spus Ionel Ardelean.

Directorul Direcţiei de Urbanism apreciază: "Blocajul din imobiliare este cauzat de restricţionarea creditării. Sunt foarte puţini care îşi permit, acum, să ridice case cu banii lor, fără să apeleze la credite. În vară, a fost lansat programul Prima Casă, dar nu am constatat efecte pe piaţa construcţiilor noi din Galaţi".

Construcţia Euromall, amânată

Una dintre cele mai importante solicitări de conservare a şantierelor primite de Primăria Galaţi aparţine investitorilor care construiesc Euromall în zona Gării din oraş, susţine Ionel Ardelean. Investiţia anunţată era de 50 milioane de euro şi lucrările urmau să fie încheiate în noiembrie 2009. Domnia sa a adăugat: "Constructorul Euromall a spus că va începe lucrările când va avea bani. De asemenea, un alt investitor care urma să finalizeze primele blocuri cu 14 etaje din Galaţi a sistat lucrările. Este vorba despre Beyler, firmă care a intrat în faliment. Blocurile trebuiau recepţionate în mai 2009".

Lidl vrea să construiască două centre comerciale

Primăria Galaţi a autorizat construcţia a două centre comerciale, investiţie a companiei "Lidl". Centrele au o suprafaţă construită de circa 1.400 de metri pătraţi, iar investiţia se ridică la 1,8 milioane de lei fiecare.

Domnul Ardelean a subliniat: "Am mai emis încă o autorizaţie de construire pentru un alt centru comercial pe care îl va ridica . De această dată, investiţia se ridică la 5,1 milioane de lei."

Kaufland va mai deschide un nou supermarket în valoare de 9,6 milioane de lei pe o suprafaţă construită de 5.362 de metri pătraţi, iar Nalba va avea un nou showroom pentru care va cheltui 1,6 milioane de lei.

Posibilă revenire a pieţei construcţiilor, într-un an

Deblocarea pieţei construcţiilor depinde de reluarea creditării. Ionel Ardelean apreciază: "Eu cred că, într-un an de zile, construcţiile se vor relansa, atât în ceea ce priveşte casele ridicate de persoanele fizice, cât şi ansamblurile de locuinţe construite de investitorii privaţi. Pentru acest an, cred că vor fi foarte puţine autorizaţii eliberate pentru construcţii noi".

Domnia sa ne-a menţionat că locuinţe noi se mai construiesc în zonele limitrofe ale oraşului, în Micro 38 şi Micro 40, dar şi în zona Traian Nord, unde, încă de acum câţiva ani, se dezvoltă o zonă rezidenţială mare a oraşului.

Investitorii nu mai au bani să ridice blocuri noi

Potrivit directorului Direcţiei de Urbanism Galaţi, blocuri nu se mai construiesc pentru că investitorii nu mai au bani. În prezent, în Galaţi, predomină locuinţele ridicate de persoane fizice.

Majoritatea caselor autorizate şi aflate în construcţie sunt dispuse pe parter şi etaj, sunt bine izolate termic, iar materialele folosite sunt de bună calitate. În ceea ce priveşte zonele, construcţiile sunt dispuse aproape în tot oraşul, acolo unde au mai fost la vânzare loturi mici de teren.

15 autorizaţii pentru birouri

În 2009, până în luna septembrie, Primăria Galaţi a eliberat 15 autorizaţii de construcţie pentru birouri, două pentru hoteluri, zece pentru spaţii industriale şi cinci pentru centre comerciale.

Cele două hoteluri sunt, de fapt, centre de cazare cu suprafeţe constuite de 323, respectiv 515 metri pătraţi, iar investiţiile se ridică la 80.000 de lei, fiecare.

Anul trecut, primăria a emis 10 autorizaţii pentru birouri, patru pentru spaţii industriale, trei pentru centre comerciale şi una pentru un hotel, pe care urma să îl construiască "Vega 93" pe Faleza Dunării. Această investiţie se ridica la 7 milioane de euro, dar construcţia a fost sistată pentru că Viorel Istrate, patronul companiei, a anunţat că nu mai are resursele financiare necesare.

Anul trecut, "Sunset Properties" SRL Bucureşti a obţinut de la Primăria Galaţi autorizaţia pentru a construi Centrul Comercial Pelican. Acesta se va întinde pe 10 hectare, va costa aproximativ 70 de milioane de euro, fiind, astfel, cea mai mare investiţie realizată vreodată de o companie privată în Galaţi. Locaţia este situată la intersecţia străzilor Drumul de Centură cu Drumul Viilor, la periferia cartierului Micro 16.

Conform datelor tehnice prezentate de investitor, aria construită totală este de 46.205 mp, din care cea destinată pentru corpul de magazine, garaje şi food-court - 21.262 mp, pentru corpul de hipermarket şi magazinul hobby - 24.473 mp, iar aria desfăşurată pentru garaje subterane - 24.473 mp. În total, vor fi amenajate1.874 de locuri de parcare subterane şi supraterane. Aria des-făşurată pentru spaţii de închiriat (hobby, hipermarket, magazine, restaurante) este de 74.655 mp.

De un an, se lucrează la noul PUG al Galaţiului

Actualul PUG al Galaţiului expiră pe 9 noiembrie. Ionel Ardelean, directorul Direcţiei de Urbanism din cadrul Primăriei Municipiului Galaţi, ne-a declarat: "Sperăm să primim câteva schiţe din noul PUG, la care lucrează, de aproape un an de zile, Academia de Arhitectură din Bucureşti. Dacă nu vom primi nimic, va fi nevoie să avem o hotărâre de Consiliu Local prin care să fie prelungit vechiul PUG pentru a se putea construi în continuare. Oricum, noul PUG, sperăm să satisfacă, pentru următorii zece ani, la nivel european, nevoile oraşului Galaţi".

PUG-ul nou va fi dublat de un regulament de urbanism, astfel încât primăria va reduce atât din cheltuielile investitorilor, cât şi timpul de obţinere a documentelor de autorizare. Noul PUG va mări suprafaţa intravilanului oraşului şi va oferi perspective de dezvoltare mult mai mari.

Ştirile zilei

Revista
BURSA Construcţiilor

Vreţi să fiţi la curent cu proiectele iniţiate sau în dezvoltare pe întreg cuprinsul ţării? Care sunt planurile autorităţilor locale în ceea ce priveşte investiţiile în construcţia de locuinţe, spaţii comerciale şi de birouri, infrastructură?

Vreţi să aflaţi noutăţile pe piaţa materialelor de construcţie?

Peste optzeci de pagini cu informaţii utile în revista "Bursa Construcţiilor"!

În exclusivitate - devize pe proiect, preţurile medii ale materialelor şi serviciilor de construcţii.

Aflaţi care sunt cele mai bune plasamente imobiliare ! Ce şi unde se va construi, care sunt proiectele în curs de execuţie şi toate informaţiile necesare unui investitor pe piaţa imobiliară (preţuri, tendinţe din Bucureşti şi din întreaga ţară).

Locuinţe

Piaţa Imobiliară

Amenajări

Materiale

Fotoreportaj

Preţuri

Finanţare

Investiţii

Legea

Internaţional