Bursa Construcţiilor
Revista Bursa Construcţiilor nr. 8 / 2024

Ghid de cumpărare şi montare pentru pavajul rezidenţial

F.A. Materiale /

 Ghid de cumpărare şi montare pentru pavajul rezidenţial
  • document ataşat apasă aici pentru a descărca.

    Cum alegem pavajul potrivit?

    În primul rând trebuie să luam în calcul destinaţia spaţiului care va fi pavat, deoarece acesta determină grosimea pavelei alese. Pentru o alee cu trafic auto, se recomanda pavelele cu o grosime de 8-10 cm: Dublu T, Clasic, Dreptunghi D3, Patrat P5 etc. Pentru suprafete cu trafic pietonal, terase si gradini, se pot alege pavelele de 4-6 cm cum ar fi Fantasia, Antico, Rustic, Umbra P3 şi P4 şi Umbra dreptunghi, Cromatica etc. (vezi detalii pe www.elis.ro)

    În al doilea rând, în funcţie de ambient şi preferinţe se va alege forma, tipul de finisaj şi culorile dorite. Pavelele Elis sunt disponibile într-o gamă variată:

    - culori: alb, antracit, teracota, galben, crem, travertin, antracit, roşu, galben, maro, verde, ciment, sepia, coral, scoica, perla, culori patinate şi pastel,etc;

    - forme: evantai, romb, frunză, pătrat, grila, dreptunghi;

    - tip de finisaj: cu suprafaţa netedă (modelul Dreptunghi, Pătrat în toate variantele din potofoliu), denivelată (modelul Rustic), patinat (modelul Fantasia) şi antichizată/ îmbătrânită (modelul Antico), cu efecte de umbre (Umbra Pătrat P3 şi P4 şi Umbra dreptunghi) (vezi detalii pe www.elis.ro).

    Cum ne dăm seama de cantitatea necesară?

    Necesarul de material este dat de suprafaţa care urmează a fi pavată exprimată în metri pătraţi, la care se adaugă un procent de 2-10% pentru pierderile din taieturi. Necesarul de nisip pentru stratul suport se obţine înmulţind suprafaţa (în metri pătraţi) cu 0,05 (grosimea în metri) obţinandu-se necesarul în metri cubi. Necesarul de material pentru infrastructură (piatră spartă, balast) este stabilit în functie de conditiile locale.

    Cum se montează?

    Pavelele se montează manual, pe un strat de nisip pilonat, în grosime de 3-5 cm. În anumite cazuri, acestea se pot monta pe un strat de mortar de ciment (pe strat de fundaţie rigidă), caz în care se anulează caracterul drenant al suprafeţei pavate.

    În procesul de montare, se realizează următorii paşi:

    - se trasează conturul suprafeţei

    - se decopertează stratul de suprafaţă

    - se realizează straturile infra­structurii conform condiţiilor de teren sau a prevederilor din proiect

    - se montează bordurile, dacă sunt prevăzute

    - se nivelează suprafaţa cu pante corespunzatoare asigurării scurgerii apelor pluviale

    - se aşterne patul de nisip de 3-5 cm care trebuie să fie neted, altfel întreaga lucrare va ieşi cu denivelari

    - se montează pavelele una câte una, fixându-se cu ajutorul unui ciocan de cauciuc prin batere uşoară şi umplându-se rosturile cu nisip.

    - se compacteaza la final, doar pe timp uscat, moment in care, prin vibrarea pavajului, cota acestuia va scădea cu ~2 cm.

    Elis Pavaje răspunde celor mai stricte norme şi exigenţe europene de calitate (EN1338 pentru pavele şi EN 1340 pentru borduri) şi protecţie a mediului. Elis Pavaje deţine certificatul de management al calităţii ISO 9001:2008, certificatul de management al mediului SR EN ISO 14001:2005, certificate de management al sănătăţii şi securităţii ocupaţionale OHSAS 18001:2007 şi certificate de management al responsabilităţii sociale SA 8000:2001.

    Mai multe detalii despre produsele Elis Pavaje pot fi obţinute de pe site-ul companiei www.elis.ro

    De ce pavelele Elis?

    Realizate din beton vibropresat pavelele Elis trec printr-un proces de vibropresare care le asigură o calitate excelentă, fiind superioare celorlalte opţiuni în amenjarea teraselor şi aleilor, atât din punct de vedere estetic cât şi financiar şi tehnic. Astfel, spre deosebire de asfalt, beton amprentat sau pavele din beton "umed" turnat în forme de plastic, pavelele Elis au o rezistenţă mult mai mare la acţiunea factorilor de mediu, o durată de viaţă şi de exploatare mult mai lungă, un aspect estetic mult mai plăcut, costuri de întreţinere şi reparaţii mult mai scăzute, aproape inexistente. O lucrare realizată cu pavele Elis creează o suprafaţă mai rezistentă decât betonul şi mai durabilă decât asfaltul.

    Ştirile zilei

    Revista
    BURSA Construcţiilor

    Vreţi să fiţi la curent cu proiectele iniţiate sau în dezvoltare pe întreg cuprinsul ţării? Care sunt planurile autorităţilor locale în ceea ce priveşte investiţiile în construcţia de locuinţe, spaţii comerciale şi de birouri, infrastructură?

    Vreţi să aflaţi noutăţile pe piaţa materialelor de construcţie?

    Peste optzeci de pagini cu informaţii utile în revista "Bursa Construcţiilor"!

    În exclusivitate - devize pe proiect, preţurile medii ale materialelor şi serviciilor de construcţii.

    Aflaţi care sunt cele mai bune plasamente imobiliare ! Ce şi unde se va construi, care sunt proiectele în curs de execuţie şi toate informaţiile necesare unui investitor pe piaţa imobiliară (preţuri, tendinţe din Bucureşti şi din întreaga ţară).

    Locuinţe

    Piaţa Imobiliară

    Proiecte

    Amenajări

    Smart City

    Materiale

    Preţuri

    Finanţare

    Investiţii

    Perspective

    Companii

    Internaţional