Bursa Construcţiilor
Revista Bursa Construcţiilor nr. 6 / 2024

Goldman Sachs: "Cererea slabă din China va ţine preţul cuprului pe scădere până în 2018"

Materiale /

Goldman Sachs: "Cererea slabă din China va ţine preţul cuprului pe scădere până în 2018"
  • document ataşat apasă aici pentru a descărca.

    Potrivit Global Forecasting Service, divizie a Economist Intelligence Unit (EIU), consumul mondial de cupru rafinat va creşte cu 3,2% atât în 2016, cât şi în 2017, după un avans de numai 0,6% în 2015, când cererea a încetinit în principal în China, care generează aproximativ 50% din consumul mondial de profil.

    Producţia de cupru rafinat va spori într-un ritm mai rapid în 2016-2017, după o expansiune de numai 1,1% în 2015, conform EIU, care arată că un grup format din primele zece companii producătoa-re de cupru din China au decis să-şi taie capacitatea cu 350.000 tone în 2016. "Anticipăm că producţia de cupru va spori cu 2,3% anul aces-ta", potrivit EIU.

    Barclays: "Riscurile care privesc economiile din SUA şi Europa nu vor putea susţine cotaţia metalului"

    Preţul futures al cuprului a scăzut cu 3% de la începutul anului până la data de 16 februarie, pe piaţa londoneză, după un declin de 25% înregis-trat în 2015, pe fondul semnelor de încetinire a economiei Chinei, marele consumator mondial din domeniu. În ianuarie, cotaţia a coborât până la 4.318 dolari tona, la Bursa Metalelor din Londra (LME), atingând cel mai redus nivel din mai 2009 până la momentul respectiv.

    În luna februarie, cotaţia metalului industrial a mai câştigat teren, în baza perspectivelor de îmbunătăţire a cererii industriale din China, însă fondurile speculative sunt sceptice că redresarea va fi de durată.

    Chiar dacă unii analişti (spre exemplu, cei de la UBS AG) spun că sunt semne de redresare a cererii de cupru, alimentată de cheltuielile cu infrastructura din China, cei mai mulţi specialişti au îndoieli cu privire la o astfel de evoluţie susţinută.

    Analiştii băncii americane "Gold-man Sachs Group" Inc. preconizează că preţul metalului va scădea cu cel puţin 10% până la finele lui 2016. "Cererea slabă din China va ţine preţul cuprului pe scădere până în 2018", spun specialiştii "Goldman" într-o analiză din 8 ferbuarie, menţionând că excedentul global de pe piaţa de profil va creşte la 665.000 de tone anul acesta, de la 339.000 anul trecut. Conform "Gold-man Sachs", supracapacitatea din domeniu va spori din nou în 2017.

    Totodată, analiştii "Barclays" Plc afirmau, la data de 15 februarie, că riscurile care privesc economiile din SUA şi Europa nu vor putea susţine preţul cuprului. La finele lunii ianuarie, "Barclays" estima că preţul mediu al cuprului va fi de 4.350 dolari tona anul acesta, iar excedentul de pe piaţă - de 250.000 tone.

    Preţul cuprului atingea, la data de 19 februarie, 4.631,50 dolari tona la London Metal Exchange - cel mai ridicat nivel din ultimele două săptămâni.

    Potrivit unui sondaj Reuters publicat la sfârşitul lui ianuarie, preţul metalului industrial va coborî, anul aces-ta, până la cel mai redus nivel din ultimul deceniu, din cauza creşterii slabe a cererii din China, res-pectiv a supraproducţiei.

    Potrivit sondajului menţionat, preţul mediu al cuprului va fi de 4.858 dolari tona anul acesta - cel mai redus de după 2005, când atingea circa 3.600 de dolari tona.

    Însă, analiza nota că piaţa cuprului s-ar putea stabiliza în 2016, odată ce pierderile companiilor se vor opri, ca urmare a reducerii capacităţilor miniere. Anul trecut, giganţii minieri "Glencore" Plc şi "Freeport- McMoRan" Inc. au anunţat că plănuiesc sus-pendarea unor capacităţi de producţie a cuprului. Pentru anul acesta sunt aşteptate noi tăieri, din partea altor companii.

    Pentru 2017, analiza Reuters anticipează un preţ mediu al cuprului de 5.182 dolari tona, care, însă, este sub nivelul mediu atins anul trecut: 5.495 dolari/tonă.

    Ştirile zilei

    Revista
    BURSA Construcţiilor

    Vreţi să fiţi la curent cu proiectele iniţiate sau în dezvoltare pe întreg cuprinsul ţării? Care sunt planurile autorităţilor locale în ceea ce priveşte investiţiile în construcţia de locuinţe, spaţii comerciale şi de birouri, infrastructură?

    Vreţi să aflaţi noutăţile pe piaţa materialelor de construcţie?

    Peste optzeci de pagini cu informaţii utile în revista "Bursa Construcţiilor"!

    În exclusivitate - devize pe proiect, preţurile medii ale materialelor şi serviciilor de construcţii.

    Aflaţi care sunt cele mai bune plasamente imobiliare ! Ce şi unde se va construi, care sunt proiectele în curs de execuţie şi toate informaţiile necesare unui investitor pe piaţa imobiliară (preţuri, tendinţe din Bucureşti şi din întreaga ţară).

    Locuinţe

    Piaţa Imobiliară

    Amenajări

    Smart City

    Fotoreportaj

    Preţuri

    Finanţare

    Investiţii

    Consilier

    Companii

    Internaţional