Bursa Construcţiilor
Revista Bursa Construcţiilor nr. 5 / 2024

Grupul Wienerberger cumpără Brikston

Mina Irina Companii /

Heimo Scheuch

Heimo Scheuch

Grupul Wienerberger a ajuns la un acord cu ADM Capital pentru achiziţia pachetului de acţiuni de 98,3% al producătorului de cărămizi Brikston Construction Solutions SA (Brikston), au anunţat, astăzi, cele două părţi.

Heimo Scheuch, CEO Wienerberger AG, a declarat: "Intenţia de a achiziţiona Brikston este o excelentă oportunitate pentru extinderea activităţii noastre la nivel local, mai ales ţinând cont de faptul că Brikston este activă într-o regiune a ţării unde noi nu eram încă prezenţi cu o unitate de producţie. Brikston are o gamă largă de produse, un brand puternic şi o cultură organizaţională modernă. Compania poate fi integrată rapid în reţeaua existentă de fabrici şi completează foarte bine prezenţa geografică în România, precum şi susţinerea activităţii noastre la nivel local".

Compania Wienerberger este prezentă în România din 1998, fiind unul dintre producătorii importanţi de materiale de construcţii din ţară. Reprezentanţii Wienerberger subliniază că ţara noastră reprezintă una dintre cele mai mari pieţe din Europa de Est, cu o creştere a segmentului de construcţii rezidenţiale şi potenţial pentru viitor: "Pe lângă produsele din beton celular autoclavizat (BCA), blocurile ceramice constituie unul dintre materialele de construcţii binecunoscute. Toate acestea fac din România o piaţă interesantă şi importantă pentru Wienerberger".

În prezent, compania funcţionează cu patru unităţi de producţie şi are aproape 300 de angajaţi în România.

Achiziţia planificată de Wienerberger este finanţată din fondurile societăţii alocate pentru creşterea şi optimizarea portofoliului.

Brikston activează pe piaţa noastră de 50 ani, având o fabrică de producţie în Iaşi, cu o capacitate totală de aproximativ 200 millioane FN (formatul normal pentru cărămizi), conform surselor citate. Portofoliul de produse include mai mult de 40 de formate diferite de blocuri ceramice pentru zidărie de pereţi exteriori şi interiori, precum şi produse pentru aplicaţii speciale, de grădină şi în exteriorul casei. Cu peste 200 de angajaţi, compania a generat venituri de aproximativ 16 milioane euro, în 2016.

ADM Capital a transmis: "ADM Capital a investit în Brikston, prin intermediul fondului său central de recuperare CEECAT, lansat în 2011, iar in iulie 2014 a obţinut o participaţie de 98% din acţiunile Brikston. Tranzacţia se înscrie într-o serie recentă de exituri reuşite ale fondului de investiţii ADM CEECAT Recovery Fund, ajutând echipa ADM să lanseze fondul CCL CEECAT Fund II, la debutul lui 2018".

ADM Capital şi-a îmbunătăţit profitul operaţional cu peste 60%, pe parcursul celor trei ani de la achiziţia companiei Brikston în iulie 2014.

Finalizarea tranzacţiei este supusă aprobării autorităţii de supraveghere, iar în aşteptarea acestei aprobări, cele două societăţi vor continua să îşi desfăşoare afacerile separat.

Parţile implicate au agreat să nu dezvăluie informaţii legate de preţul de achiziţie.

Ştirile zilei

Revista
BURSA Construcţiilor

Vreţi să fiţi la curent cu proiectele iniţiate sau în dezvoltare pe întreg cuprinsul ţării? Care sunt planurile autorităţilor locale în ceea ce priveşte investiţiile în construcţia de locuinţe, spaţii comerciale şi de birouri, infrastructură?

Vreţi să aflaţi noutăţile pe piaţa materialelor de construcţie?

Peste optzeci de pagini cu informaţii utile în revista "Bursa Construcţiilor"!

În exclusivitate - devize pe proiect, preţurile medii ale materialelor şi serviciilor de construcţii.

Aflaţi care sunt cele mai bune plasamente imobiliare ! Ce şi unde se va construi, care sunt proiectele în curs de execuţie şi toate informaţiile necesare unui investitor pe piaţa imobiliară (preţuri, tendinţe din Bucureşti şi din întreaga ţară).

Locuinţe

Piaţa Imobiliară

Amenajări

Materiale

Fotoreportaj

Preţuri

Finanţare

Investiţii

Legea

Internaţional