Bursa Construcţiilor
Revista Bursa Construcţiilor nr. 7 / 2024

Hidroizolarea subsolurilor

F.A. Consilier /

Hidroizolarea subsolurilor

Hidroizolaţi corespunzător subsolurile pentru a nu avea surprize neplăcute

Mulţi oameni cred că beciul/pivniţa îi costă cât două etaje. Lipsa lor de informare asupra tehnologiilor noi îi poate face să exclame aceasta. Trebuie făcută doar săparea, cofrarea, turnarea şi hidroizolaţia, cablarea electrică, ventilaţia, eventual termoizolaţia şi instalaţia de apă. Diferenţa de temperatură faţă de exterior este de aproape 10-15 grade Celsius, aproape tot timpul anului, deci faceţi o economie la curentul electric de folosire a frigiderului, lăzii frigorifice sau a instalaţiei de aer condiţionat, ne-au declarat specialiştii societăţii "Express Integrator" din Capitală.

"Cei care construiesc o casă nouă cu subsol trebuie să aibă în vedere realizarea unei hidroizolaţii complete deoarece este mai greu de realizat ulterior o hidroizolare, mai ales pe exteriorul construcţiei. Aceasta implică folosirea unui profil hidroizolant pentru rostul de turnare şi hidroizolarea exterioară a diafragmelor din beton armat", ne-a declarat domnul Cătălin Silegeanu, director general "Hidroplasto" Botoşani.

Soluţii de protejare a încăperilor subterane

Dacă deţineţi o casă şi aceasta are un beci/pivniţă/subsol, atunci aveţi nevoie de impermeabilizare care să împiedice pătrunderea apei în zona respectivă. Protejarea subsolului de apă va elimina pericolul de apariţie a mucegaiului.

Piaţa este plină de produse de hidroizolare a subsolului. Cu toate acestea printr-o cercetare atentă, veţi descoperi că există doar cinci tipuri distincte de hidroizolare, ne-au declarat specialiştii societăţii ,,Express Integrator":

1. Primul tip, numit ,,Îmbrăcarea", constă din aplicarea unei substanţe sau a unei membrane pe suprafaţa exterioară a subsolului, ceea ce va împiedica pătrunderea apei în pereţii subsolului. Această metodă este utilizată cu preponderenţă în timpul fazei de construcţie iniţială a casei. În cazul în care această structură a fost realizată în mod adecvat atunci aceasta ar trebui să fie toată impermeabilizarea de care veţi avea nevoie. Totuşi, dacă această metodă nu este urmată cu precizie de constructori, va trebui sa citiţi şi următoarele etape.

2. A doua metodă de impermeabilizare a subsolului este numită ,,Sistemul de drenare a cavităţii". Când subsolul este construit veţi putea aplica o membrană subţire cu crampoane de plastic, membrană ce va fi instalată pe pereţi şi podele. Pardoselile vor avea dată o pantă spre o başă, astfel încât orice apă care se infiltrează în structura subsolului să poată fi eliminată cu promptitudine folosind o pompă. În cazul în care locuinţa este supusă doar unor ploi uşoare acest sistem poate fi tot ce aveţi nevoie pentru o bună eliminare a apei. Dezavantajul îl reprezintă cedarea sistemului: în timpul întreruperii curentului electric, pompa de apă din başă nu va mai func­ţiona ceea ce va face ca subsolul să fie inundat. Segregările, în timp, de asemenea, ar putea deveni un depozit pentru sporii de ciuperci şi mucegai anulând astfel motivul pentru care aţi făcut hidroizolarea subsolului.

3. Soluţia următoare şi care ar rezolva problema infiltraţiilor prin fisuri, rosturi de turnare, pori şi segregări o reprezintă "Membrana cristalină pe interior" şi constă din aplicarea pe pardoseală şi pe pereţi a unui produs cu creştere cristalină pe suprafaţa interioară a subsolului (folosind produsul sub forma unei paste) şi repararea fisurilor, golurilor, segregărilor şi rosturilor de turnare folosind produsul de consistenţa unui mortar. Astfel împiedicaţi umezeala să vă invadeze beciul şi să fie acoperit cu ciuperci şi mucegai. După aplicare, suprafeţele tratate se păstrează umede aproape o săptămană pentru a activa substanţele chimice şi pentru a forma membrana cristalină. În paralel, încăperile vor trebui ventilate pentru a elimina mai uşor umezeala din aer.

4. Dacă locuiţi în zone ce sunt supuse unor ploi sau infiltraţii grele, atunci cu siguranţă veţi avea nevoie şi de al patrulea sistem pentru hidroizolaţii la beciuri/subsoluri. Acesta este "Drenarea pe exterior a fundaţiei", numită şi "Dren francez" de mulţi din industria construcţiilor. Este un sistem construit pe peretele exterior al fundaţiei şi deviază apa printr-un sistem de drenaj în sol sau către canalizare, departe de pereţii subsolului.

5. Metoda de "Impermeabilizare în masă a betonului":

- betonul, şapa sau tencuiala ies din start impermeabile în toată grosimea lor;

- durata de impermeabilizare este infimă (cât timp se face amestecarea agregatelor în stare uscată);

- beneficiarul nici nu vede hidroizolatorul la faţă, deoarece hidroizolatorul face impermeabilizarea la staţia de betoane;

- dacă apar probleme de infiltraţii datorită unor probleme mecanice (apariţie de microfisuri, segregări datorită nevibrării corecte), aceste probleme se rezolvă de la sine sau cu efort minim;

- preţul de impermeabilizare este de cele mai multe ori, sub preţul material + manoperă de aplicare a membranelor bituminoase sau a altor tipuri de membrane, plus al protecţiei lor;

- pentru aplicarea membranelor bituminoase betonul, şapa sau tencuiala trebuie lăsate să se matureze (14 - 28 zile) şi să fie uscate;

- dacă aplicarea membranelor bituminoase se face cât substratul este încă imatur sau chiar puţin umed, membranele se vor dezlipi repede deoarece se acumulează apă din vapori sub membrană;

- şansele de apariţie a unor erori de aplicare sunt mult mai mici comparabil cu aplicarea de membrane;

- membranele pot fi străpunse accidental de către meseriaşii ce lucrează ulterior;

- apa, odată pătrunsă pe sub membrane, chiar printr-un singur loc, poate să se infiltreze în construcţie prin cu totul alt loc; de multe ori identificarea locului în care membrana este spartă este extrem de dificilă.

Utilizarea metodelor de îmbrăcare şi de drenare pe exterior a fundaţiei reprezintă soluţia clasică pentru hidroizolarea structurilor normale de fundaţie, beci şi subsoluri, dar cea mai modernă metodă şi mai avantajoasă din toate punctele de vedere o reprezintă "Impermeabilizarea in masă a betonului", susţin specialiştii "Express Integrator".

Puteţi folosi atât hidroizolarea pe exterior, cât şi cea pe interior. Trebuie să fiţi foarte direcţi şi fermi cu constructorii locuinţei deoarece trebuie să vă asiguraţi că hidroizolaţia este foarte bine făcută şi bine testată înainte de a aplica orice finisaj sau decoraţie în subsol sau în beci/pivniţă.

Profile hidroizolatoare

În vederea eliminării riscului de apariţie a infiltraţiilor de apă în interiorul subsolurilor, specialiştii Hidroplasto propun folosirea profilelor hidroizolante. Acestea se montează în direcţia rostului de lucru care se creează între radier şi diafragmele de beton împiedicând infiltrarea apei în interiorul subsolului. Pentru a împiedica apariţia umezelii şi, implicit, a mucegaiului pe pereţii subsolului trebuie hidroizolată toată suprafaţa aces­tora la partea exterioară. "Pentru aceas­ta, societatea noastră propune folosirea produsului Cuzinet T care protejează construcţia de infiltraţii şi armătura de agresiunea chimică a apelor. Datorită formei speciale a membranei aceasta aderă perfect, eliminând complet riscul apariţiei infiltraţiilor de apă", ne-a declarat domnul Cătălin Silegeanu, general manager "Hidroplasto".

De asemenea, specialiştii "Hidroplasto" mai recomandă:

- profil hidroizolant: se foloseşte pentru etanşarea rosturilor de lucru sau de dilataţie la construcţiile realizate din beton armat. Modul de instalare este simplu constând în poziţionarea profilului şi fixarea acestuia realizată cu ajutorul clamelor care se prind de armătura înconjurătoare. Atunci când construcţia ce necesită hidroizolare este deja ridicată, profilele hidroizolante se ancorează utilizând ancorele chimice, metodă denumită "clemme construction".

- cauciuc expandabil: se foloseşte pentru etanşarea rosturilor de lucru. Mod de instalare simplu care constă în pozarea acestuia pe suprafaţa existentă a betonului şi fixarea acestuia cu clame sau cu adeziv.

- injecţia cu răşină - se foloseşte pentru etanşarea rosturilor de lucru şi a zidurilor construcţiilor deja existente. La etanşarea rosturilor se poziţionează furtunul prin care se va injecta răşina, capetele acestuia fiind puse într-o cutie pentru a putea fi accesate mai târziu când se va realiza injecţia propriu-zisă. În cazul etanşării zidurilor existente se realizează injectarea locală cu răşină.

- cuzinet în forma T - se foloseşte pentru impermeabilizarea pereţilor din beton armat. Fixarea în beton se realizează cu ajutorul ancorelor sale în formă de T care se înglobează în structura elementului turnat. Lipirea a două membrane se realizează cu aer cald.

Hidroizolaţie pe exteriorul clădirii

Pentru beciuri, cămine, subsoluri, demisoluri sau pivniţe, Ionel Căldăraru, administrator al societăţii "Izomary Grup" SRL din Bucureşti, recomandă folosirea de soluţii lichide, de membrane poliuretanice sau bituminoase continue, fără îmbinări, cu o elasticitate ridicată, polistiren extrudat, amorse speciale/solvent sau poliuretan, membrane pvc, adeziv, mastic de rosturi, benzi elastice şi, obligatoriu, hidroizolaţia să fie executată pe exteriorul clădirii.

"Cei care îşi construiesc o casă cu subsol sau demisol trebuie să ţină cont de pânza freatică şi la ce adâncime este ridicată apa, deoarece, pe viitor, vor apărea infiltraţii greu de îndepărtat", a declarat domnia sa.

Preţurile practicate de către "Izomary Grup" pornesc de la 7 euro şi pot ajunge până la 20 de euro pe metru pătrat, în funcţie de materialele folosite şi de complexitatea lucrării.

Un alt material destinat hidroizolării pivniţelor, subsolurilor, demisolurilor, precum şi fundaţiilor este mortarul cu acţiune cristalină, rezistent la presiune şi contrapresiune hidrostatică, ne spun specialiştii societăţii "Kolasso Group" SRL din Capitală. Acest mortar hidroizolant intră în structura betonului şi îl impermeabilizează, cristalele formate rămânând active pe toată durata de viaţă a betonului şi obturând fisurile capilare din beton chiar şi în cazul apariţiei ulterioare a acestora.

Un alt material folosit la hidroizolaţii este o soluţie de silicat modificată biochimic, ce asigură o hidroizolaţie pe toată durata de viaţă a betonului. Soluţia pătrunde în beton reacţionând cu calciul din beton şi formând un gel de hidrat de silicat de calciu insolubil în apă. Acest gel colmatează fisurile de până la 2 mm, porii şi capilarităţile, dar şi fisurile ce pot apărea ulterior, el rămânând activ pe toată durata de viaţă a suprafeţei de beton. Poate fi aplicat pentru hidroizolaţii de: piscine, terase, fundatii, bazine, fântâni, balcoane, cămine, faţade, poduri, etc.

Există soluţii şi pentru casele vechi, prevăzute cu subsoluri

Aceste soluţii pot fi aplicate atât la exteriorul construcţiei, atunci când se poate realiza descoperirea fundaţiei la exterior, cât şi la interior. Pentru partea exterioară specialiştii "Hidroplasto" propun o suprabetonare şi folosirea cuzinet T care va hidroizola perfect construcţia. Pentru interior propun realizarea unei suprabetonări şi înblobarea în aceasta a cauciucului expandabil sau a sistemului de injecţie cu răşină. Aceste produse se vor poziţiona în direcţia rostului de lucru iar pentru hidroizolarea suprafeţei se vor folosi membrane. În cazul în care pivniţa este realizată din cărămidă se poate injecta răşină, fără a fi nevoie de suprabetonare, care va cristaliza în interior, impermeabilizând zidul.

"Soluţii pentru casele vechi cu subsoluri există, numai că o dată apărută infiltraţia de apă, izolaţia cedează iar pentru a remedia problema trebuie parcurşi următorii paşi: săpătură exterioară, tencuit, drişcuit, aplicat membrane continue fără îmbinări (un tot unitar), placare cu polistiren extrudat, adeziv şi membrană protectoare PVC", ne-a declarat domnul Ionel Căldăraru de la "Izomary Grup".

Cum se termoizolează pivniţa/beciul sau subsolul ?

Dacă subsolul este în fază de construcţie:

- după realizarea hidroizolaţiei, pe exterior, specialiştii ,,Express Integrator" recomandă aplicarea polistirenului extrudat (XPS) de minim 5 cm prin lipire cu un adeziv corespunzător;

- la pardoseală se aplică XPS sub betonul sau sub şapa de pardoseală;

Dacă subsolul este deja construit va trebui ca mai întâi să acordaţi atenţie:

- hidroizolaţiei, în sensul că nu trebuie să mai existe suprafeţe umede

- ventilaţiei, pentru a elimina umezeala din aer

- încălzirea încăperilor pentru a încălzi suprafeţele de pereţi, geamuri etc. astfel încât umezeala din aer să nu se mai depună pe ele.

În această situaţie in majoritatea cazurilor, termoizolaţia se face pe interior aplicându-se prin lipire pe pereţi polistiren expandat sau extrudat. Această soluţie de termoizolare din punct de vedere tehnic nu este corectă, spun cei de la ,,Express Integrator", deoarece aceste sisteme care se bazează pe rezistenţă termică trebuie montate pe partea exterioară a pereţilor. Dacă totuşi sunt montate pe interiorul pereţilor de către aşa numiţii ,,specialişti", în timp va apărea problema condensului în golurile rămase între termosistem şi pereţi şi în porii sau capilarităţile elementului de construcţie al peretelui în partea pe care s-a aplicat termosistemul. Bineînţeles acest condens va conduce la apariţia mucegaiului în spatele termosistemului, fapt ce va determina apariţia unui miros specific mucegaiului în ambianţa încăperilor după un interval de timp.

În acest sens specialiştii ,,Express Integrator" vă recomandă aplicarea pe suprafeţele respective a unei amorse ecologice de combatere a mucegaiului care are capacitatea şi de a stopa eventualele uşoare umeziri ale suportului, materiale de finisaj grosier cu un conţinut scăzut în alcali (sursă de hrană a mucegaiului) cum ar fi gleturile cimentoide (pe bază de ciment) sau gleturile pe bază de praf de marmură. Evitaţi folosirea în astfel de spaţii a gleturilor pe bază de ipsos. Dupa ce s-au aplicat straturile grosiere de glet se va aplica pe suprafeţele respective un strat de finisaj cu o grosime de 0,6 - 1,0 mm folosind o protecţie termică activă care are rolul de izolare termică activă bazându-se pe reflexie termică şi nu pe rezistenţă termică.

Pe pardoseală este recomandat XPS peste care se va aplica o şapă.

Cu ce vopsim beciurile/pivniţele

Trebuie reţinut că la majoritatea structurilor subterane există şi va exista întotdeauna, în mod inevitabil, un anumit transfer de umezeală sub formă de vapori de apă dinspre sol către interiorul încăperilor din construcţii. Acest lucru este în mod deosebit evident în cazul zidurilor de cărămidă, susţin specialiştii "Express Integrator".

Orice vopsea utilizată va trebui să fie una care să fie permeabilă la vaporii de umezeală cum ar fi cele de tipul silikatic 100% ( au un continut scazut de alcali ) sau epoxy pe bază de apă. Vopselurile pe bază de uleiuri se vor coji. Dacă se doreşte a se vopsi stratul final atunci stratul de hidroizolare va trebui tencuit cu mortar.

Avantajele pivniţelor

- costurile faţă de un spaţiu la suprafaţă pot fi aproximativ similare dar câştigurile sunt semnificative;

- vă puteţi elibera spaţiul de utilizare curentă de la suprafaţă montând în beci centrala care asigura confortul termic al locuintei;

- puteţi depozita alimente, ambalaje, inclusiv o ladă frigorifică (ce va consuma mult mai puţin deoarece temperatura din pivniţă este mai scăzută);

- puteţi monta rafturi pentru a obţine o capacitate mărită de depozitare;

- puteţi monta rafturi pentru sticle de vin, butoaie, mese şi scaune pentru servirea mâncării şi băuturilor (cramă);

- puteţi organiza o sală de fitness cu un bazin de înot, o sală de tenis de masă etc.

Ştirile zilei

Revista
BURSA Construcţiilor

Vreţi să fiţi la curent cu proiectele iniţiate sau în dezvoltare pe întreg cuprinsul ţării? Care sunt planurile autorităţilor locale în ceea ce priveşte investiţiile în construcţia de locuinţe, spaţii comerciale şi de birouri, infrastructură?

Vreţi să aflaţi noutăţile pe piaţa materialelor de construcţie?

Peste optzeci de pagini cu informaţii utile în revista "Bursa Construcţiilor"!

În exclusivitate - devize pe proiect, preţurile medii ale materialelor şi serviciilor de construcţii.

Aflaţi care sunt cele mai bune plasamente imobiliare ! Ce şi unde se va construi, care sunt proiectele în curs de execuţie şi toate informaţiile necesare unui investitor pe piaţa imobiliară (preţuri, tendinţe din Bucureşti şi din întreaga ţară).

Locuinţe

Proiecte

Amenajări

Materiale

Fotoreportaj

Preţuri

Finanţare

Investiţii

Perspective

Internaţional