Bursa Construcţiilor
Revista Bursa Construcţiilor nr. 6 / 2024

Holcim România: Semne pozitive în zona proiectelor de infrastructură şi a celor non-rezidenţiale

F.A. Companii /

Daniel Bach, director general al Holcim Romania

Daniel Bach, director general al Holcim Romania

  • document ataşat apasă aici pentru a descărca.

    Efectele crizei din domeniul construcţiilor nu au dispărut încă, astfel că avem în continuare de-a face cu proiecte de real-estate suspendate şi acces dificil la creditare în cazul potenţialelor proiecte noi.

    Cu toate acestea, domnul Daniel Bach, director general al Holcim România, menţionează că se întrevăd semne de îmbunătăţire în zona proiectelor de infrastructură şi a celor non-rezidenţiale. "În măsura în care Guvernul va continua lucrările de infrastructură demarate în 2011, vom asista cu siguranţă la o evoluţie pozitivă a sectorului construcţiilor, dar şi a economiei în general", subliniază domnul Bach.

    Principala ameninţare vine de la nivel regional, consideră directorul general Holcim referindu-se la faptul că România ar putea fi afectată de situaţia cu care se confruntă şi alte ţări din Uniunea Europeană în ceea ce priveşte datoriile. Motivul de îngrijorare pentru piaţa construcţiilor din Europa de Est este, în perioada care urmează, nesiguranţa economică generată de criza datoriilor din Uniunea Europeană.

    Dealtfel, sectorul construcţiilor a fost printre cele mai puternic afectate industrii de către criza economică. Piaţa cimentului a fost în consecinţă lovită şi ea de scăderea abruptă a cererii şi de creşterea costurilor materiilor prime. Una dintre cele mai mari probleme cu care se confruntă sectorul construcţiilor în momentul actual este accesul dificil la credite. Având în vedere numărul ridicat de credite neperformante şi riscurile la care sunt expuse companiile de construcţii şi imobiliare (cererea scăzută de pe piaţă, termenele lungi de plată solicitate de către stat etc), băncile sunt în continuare reticente în a acorda bani companiilor private, în special la sectoarele menţionate mai sus.

    Începând cu anul 2008, Holcim România nu mai funcţionează la capacitate maximă, ca măsură de adaptare la noile condiţii din piaţă. "Nici anul 2011 nu a adus o creştere a cererii suficientă încât să justifice şi o creştere a capacităţii de producţie", precizează domnul Daniel Bach.

    În ceea ce priveşte exporturile, începând cu anul 2011, Holcim România a început o colaborare cu Holcim Ungaria, în vederea acoperirii cererii de pe piaţa ungurească. Cantitatea de ciment exportată nu este însă semnificativă, comparativ cu producţia pentru piaţa internă.

    Evoluţia preţurilor produselor a fost determinată de piaţă, de echilibrul dintre cerere şi ofertă, şi de costul de producţie, în special de cele cu materia primă şi energia. "Am urmărit continuu evoluţia mărfurilor şi a materiilor prime, însă o mare parte a materialelor de construcţii a înregistrat în ultimul an o creştere a preţurilor, ca urmare a majorării preţurilor la combustibili, cărbune, energie etc", menţionează domnul Bach.

    În ultimii ani Holcim România a continuat să construiască relaţii strânse cu clienţii săi, printr-o prezentă constantă pe piaţă şi prin dezvoltarea de produse şi servicii competitive. În acelaşi timp, şi-a adaptat şi optimizat unităţile de producţie la cererea pieţei, pentru a fi pregătiţi pentru oportunităţile pe care le preconizează în următorii ani

    Anul 2012 are semnificaţie aparte pentru Holcim. Anul acesta, Grupul Holcim împlineşte 100 de ani de existenţă şi, totodată, 15 ani de activitate susţinută în România, cu rezultate notabile în industria construcţiilor.

    Directorul general Holcim România ne-a declarat: "Şi în acest an ne menţinem priorităţile legate de relaţia cu clienţii noştri pe de o parte şi de performanţe şi eficienţă în zona operativă, pe de alta. Vom continuă să investim în dezvoltarea de produse şi servicii, precum şi în promovarea acestora pentru că noi credem în potenţialul de creştere al pieţei locale, în ciuda problemelor economice la nivel european. Vom aloca în continuare fonduri pentru introducerea celor mai performante tehnologii în unităţile noastre de producţie".

    Cea mai însemnată investiţie care va fi finalizată în anul 2012 este proiectul de Recuperare a Energiei Termice Reziduale (Waste Heat Recovery) de la fabrica de ciment din Aleşd. Acest sistem va înlocui cu energie "verde" aproximativ 15% din energia electrică consumată de fabrică, ce este furnizată în prezent de reţeaua publică. Valoarea totală a acestui proiect este de 14 milioane de euro şi va fi finalizat în al doilea trimestru din 2012.

    Estimări pentru 2012

    Holcim se aşteaptă ca cererea pentru materiale de construcţie să crească pe pieţele în dezvoltare din America şi Asia, precum şi în Rusia şi Azerbaijan. O creştere mai slabă este aşteptată pentru America de Nord.

    În Europa, cererea ar trebui să se menţină stabilă, cu condiţia ca situaţia să nu fie subminată de alte şocuri sistemice. În orice caz, Holcim va acorda mangementului cheltuielilor cea mai mare atenţie pentru a depăşi creşterea costurilor indusă de inflatie. Abordarea de către Holcim a noilor investiţii va fi prudentă.

    Holcim se aşteaptă ca Grupul să realizeze o creştere organică a profiturilor brute.

    (extras din Raportul anual Holcim pe 2011)

    Ştirile zilei

    Revista
    BURSA Construcţiilor

    Vreţi să fiţi la curent cu proiectele iniţiate sau în dezvoltare pe întreg cuprinsul ţării? Care sunt planurile autorităţilor locale în ceea ce priveşte investiţiile în construcţia de locuinţe, spaţii comerciale şi de birouri, infrastructură?

    Vreţi să aflaţi noutăţile pe piaţa materialelor de construcţie?

    Peste optzeci de pagini cu informaţii utile în revista "Bursa Construcţiilor"!

    În exclusivitate - devize pe proiect, preţurile medii ale materialelor şi serviciilor de construcţii.

    Aflaţi care sunt cele mai bune plasamente imobiliare ! Ce şi unde se va construi, care sunt proiectele în curs de execuţie şi toate informaţiile necesare unui investitor pe piaţa imobiliară (preţuri, tendinţe din Bucureşti şi din întreaga ţară).

    Locuinţe

    Piaţa Imobiliară

    Amenajări

    Smart City

    Fotoreportaj

    Preţuri

    Finanţare

    Investiţii

    Consilier

    Companii

    Internaţional