Bursa Construcţiilor
Revista Bursa Construcţiilor nr. 6 / 2024

IBC Focus : Cum arată harta marilor companii de proiectare şi antrepriză din România

F.A. Consilier /

IBC Focus : Cum arată harta marilor companii de proiectare şi antrepriză din România
  • document ataşat apasă aici pentru a descărca.

    Cele mai recente anuare ale IBC Focus din 2013, Top 100 Antreprenori Generali în Construcţii şi 100 firme de Top în Proiectare de Construcţii ne arată că geografia ţării în ceea ce priveşte cele mai puternice companii din ţară e împărţită în două: capitala ţării şi restul României.

    În timp ce o treime dintre cele mai puternice companii de antrepriză din 2013 vin din zona Capitalei, în ceea ce priveşte marile firme de proiectare ale ţării din 2013 vedem că 64 de firme de top îşi au sediul în Bucureşti. Câţi bani rulează aceste companii?

    Harta marilor antreprenori

    Cei mai puternici 100 de antreprenori generali din România în 2013 învârt afaceri de 9,8 miliarde lei. Practic, ei controlează o treime din întreaga piaţă de aproximativ 29.000 de companii (firme înregistrate cu codul CAEN 4120 - Lucrări de construcţie a clădirilor rezidenţiale şi nerezidenţiale). Cifra e în creştere cu 3,5% faţă de ce înregistrau cele mai puternice 100 de companii în 2012, se arată în studiul din acest an realizat de IBC Focus.

    Capitala şi judeţul Ilfov în continuare reprezintă zona de concentrare a antreprenorilor de top. 32 de antreprenori vin din Bucureşti, în timp ce în judeţul Ilfov se regăsesc sediile a cinci constructori. Tot cu cinci antreprenori sunt reprezentate şi judeţele Braşov, Argeş şi Cluj. Astfel, faţă de ediţia de anul trecut, Braşovul vine cu trei noi antreprenori în rândul primilor 100 (Agetaps SRL, Ramb Sistem SRL, Conforest SA), după ce Compania De Construcţii Carpaţi SRL a intrat în insolvenţă. Judeţul Argeş pierde un antreprenor faţă de anul trecut (Kranz Eurocenter SRL). Art Construct ACM SRL şi Gad Special Construct SRL sunt numele noi cu care judeţul Ilfov intră în analiza din acest an, după intrarea în insolvenţă a Camoil Servicii Petroliere SRL (fosta Cam Serv SRL). Intrarea companiei Societatea De Construcţii Napoca SA în rândul celor mai puternici 100 de antreprenori e noul nume din dreptul judeţului Cluj. Judeţele Prahova, Iaşi, Suceava, Sibiu şi Constanţa sunt reprezentate de către patru companii fiecare, iar judeţul Tulcea de trei constructori. Judeţele Satu Mare, Bihor, Botoşani, Maramureş, Arad, Buzău, Vâlcea şi Bacău dau fiecare câte doi antreprenori, în timp ce cu câte un antreprenor avem judeţele Giurgiu, Bistriţa Năsăud, Alba, Mureş, Hunedoara, Timiş, Covasna, Dolj şi Galaţi. Niciun antreprenor din primii 100 nu are sediul în Brăila, Călăraşi, Caraş Severin, Dâmboviţa, Gorj, Harghita, Ialomiţa, Mehedinţi, Neamţ, Olt, Sălaj, Teleorman, Vaslui sau Vrancea.

    Jumătate din încasările antreprenorilor, în conturi din Capitală

    Companiile cu sediul în Bucureşti totalizează 4,78 miliarde lei, adică 49% din totalul cifrei de afaceri realizate de Top 100 Antreprenori Generali în Construcţii 2013. Judeţele Ilfov, Argeş, Iaşi şi Cluj însumează şi ele între 428 milioane lei şi 487 milioane lei, contribuind cu 4,4% - 5% la veniturile totale, în timp ce 21 de judeţe ce înglobează 44 de companii deţin o cotă de 26% din total, cu cele 2,5 miliarde lei care revin ca cifră de afaceri în aceste judeţe.

    Faţă de 2011, contribuţia Capitalei câştigă zece puncte procentuale şi ajunge astfel să fie la cel mai ridicat nivel din ultimii trei ani.

    Unde poţi vizita cei mai importanţi proiectanţi ai ţării?

    Dacă vrei sa-ţi stabileşti întâlniri cu cele mai puternice 100 firme de top în proiectare, trebuie să te înarmezi cu răbdare pentru a face faţă traficului capitalei. Doi din trei proiectanţi sunt de aici. Totuşi, IBC Focus îţi oferă posibilitatea de a "vizita" fără să faci un km, nu doar aceste 100 de firme, ci peste 1400 de proiectanţi în construcţii prin campaniile de emailing de succes pe care le realizează. Rezultatele sunt garantate şi se potrivesc companiilor din domeniul construcţiilor care ţintesc proiectanţii, mai ales dacă au un produs nou, inovativ sau o promoţie, vor să devină mai cunoscute sau vor rezultate rapide şi impact maxim.

    Firmele de top în proiectare din capitală sunt de două ori mai numeroase ca antreprenorii. Avem astfel 64 de companii cu sediul în Bucureşti, în timp ce restul de 34 de companii vin din alte 16 judeţe. Următorul judeţ, ca şi număr de companii este Clujul cu şapte societăţi (cu una mai puţin ca în 2012), judeţul Iaşi cu cinci companii (cu două mai multe ca în 2012), Prahova şi Timiş reprezentate fiecare de câte patru companii, după ce ambele erau în ediţia din 2012 cu câte trei firme. Alte trei companii vin din Ilfov şi Constanţa, iar câte o companie din fiecare din judeţele Călăraşi, Maramureş, Bacău, Argeş, Mureş, Dâmboviţa, Suceava, Bihor, Arad şi Covasna.

    Numărul mare de firme venite din capitală atrage după sine o concentraţie foarte mare a volumelor de afaceri în aceeaşi zonă. Cele 64 de firme ce-şi au sediul aici însumează 76% (909,48 milioane lei) din întreaga cifră de afaceri de 1,195 miliarde lei pe care o aminteam la începutul analizei noastre. Astfel, cu două treimi din totalul firmelor, capitala realizează trei sferturi din venituri. Restul de 24 de procente sunt împărţite între judeţul Prahova cu 99 milioane lei şi 8% din total, judeţul Cluj cu 63 milioane lei şi 5% din total, în timp ce judeţele Iaşi, Ilfov, Timiş, Constanţa adună între 2 şi 3% şi venituri între 30 milioane lei şi 16 milioane lei.

    Pe lângă răspândirea geografică a celor mai importante companii de proiectare şi de construcţii din România, Top 100 Antreprenori Generali în Construcţii 2013 şi 100 Firme de Top în Proiectare de Construcţii - editate de IBC Focus, lider de piaţă în monitorizarea pieţei construcţiilor - sunt singurele anuare de profil din România, aflate acum la a patra ediţie, care îţi dezvăluie cele trei secrete pe care orice firmă din domeniu trebuie să le afle o dată pe an:

    - răspunsul la întrebarea "Cum va fi cu adevărat 2014 în construcţii?". Predicţii reale pentru strategia învingătoare;

    - Cine sunt Top 100 Antreprenori şi Top 100 Proiectanţi, care singuri rulează afaceri de peste 10 miliarde lei, şantierele şi proiectele acestora, performanţele lor financiare şi estimări pentru perioada 2013 - 2014;

    - Analiza pieţei construcţiilor - bazată pe interviuri valoroase cu constructorii de top şi analiza riguroasă a firmelor din construcţii.

    Pe lângă acestea, Topul IBC Focus mai oferă informaţii în premieră despre cei mai profitabili antreprenori şi proiectanţi, cele mai importante zece companii nou intrate în fiecare clasament. Totodată, se regăsesc date referitoare la cele mai importante dispariţii şi cei mai mari zece angajatori din fiecare piaţă.

    Topul IBC Focus răspunde şi la întrebarea "De ce marii antreprenori intră în insolvenţă şi de ce e paradox economic, când afacerile cresc iar profiturile scad?".

    Ştirile zilei

    Revista
    BURSA Construcţiilor

    Vreţi să fiţi la curent cu proiectele iniţiate sau în dezvoltare pe întreg cuprinsul ţării? Care sunt planurile autorităţilor locale în ceea ce priveşte investiţiile în construcţia de locuinţe, spaţii comerciale şi de birouri, infrastructură?

    Vreţi să aflaţi noutăţile pe piaţa materialelor de construcţie?

    Peste optzeci de pagini cu informaţii utile în revista "Bursa Construcţiilor"!

    În exclusivitate - devize pe proiect, preţurile medii ale materialelor şi serviciilor de construcţii.

    Aflaţi care sunt cele mai bune plasamente imobiliare ! Ce şi unde se va construi, care sunt proiectele în curs de execuţie şi toate informaţiile necesare unui investitor pe piaţa imobiliară (preţuri, tendinţe din Bucureşti şi din întreaga ţară).

    Locuinţe

    Piaţa Imobiliară

    Amenajări

    Smart City

    Fotoreportaj

    Preţuri

    Finanţare

    Investiţii

    Consilier

    Companii

    Internaţional