IBC FocusPiaţa construcţiilor: Martie şi aprilie au fost mai bune decât anul trecut
Primele patru luni ale anului au adus cu 3% mai multe şantiere şi proiecte de construcţii faţă de aceeaşi perioadă din 2011, consemnate în www.raportuldeinvestitii.ro, cea mai mare bază de date de profil din România.
Avansul s-a datorat in cea mai mare parte lunilor martie si aprilie, când s-au înregistrat creşteri de 17%, faţă de lunile similare din anul precedent.
Cu toate că începutul anului a fost timid în ianuarie 2012 ca număr de obiective anunţate, acesta a urmat un trend ascendent destul de accentuat, mai ales în martie, ritm ce urmează să se tempereze odată cu trecerea primăverii.
Luna februarie se apropie cel mai bine de media lunară realizată pe primele patru luni din 2012, de 1415 obiective de investiţii consemnate. Media lunară pe primele patru luni ale anului 2011 a fost de 1364 de obiective.
Luna aprilie, o lună de bun augur pentru investiţiile private
Cu excepţia domeniului Construcţiilor Sociale şi de Comunitate, care cu toată scăderea de peste 18% deţine o pondere ridicată în numărul total de proiecte anunţate şi verificate de către IBC Focus în luna aprilie, toate domeniile au înregistrat creşteri ale numărului de proiecte comparativ cu aceeaşi lună a anului trecut. Cele mai mari creşteri au fost înregistrate de domeniile Retail, Clădiri Rezidenţiale Private şi Medical Ştiinţific.
Trei domenii au consemnat creşteri de peste 50% faţă de aceeaşi lună a anului trecut. De remarcat este faptul că segmentele construcţiilor preponderent private au înregistrat creşteri faţă de aceeaşi perioadă a anului trecut, lucru ce îi face optimişti pe antreprenori şi pe furnizorii de materiale. Aceasta în ideea în care aceste plusuri pot fi tonul dat de către beneficiarii privaţi, deopotrivă mici şi mari, care anunţă acea revenire mult aşteptată în piaţă.
Lucrările publice, realizate aproape în întregime prin fonduri de stat, au marcat creşteri temperate sau chiar scădere, cum este cazul Construcţiilor sociale şi de comunitate, segment vedetă al anului 2011 în materie de număr de proiecte.
Pe fondul mişcărilor politice din acest an în ţara noastră, analiştii IBC Focus se aşteaptă ca investiţiile publice să cunoască o relansare în următoarele luni, datorită promisiunilor electorale - atât locale, cât şi naţionale. Din păcate, aceste promisiuni se concretizează în principal printr-un mare număr de proiecte publice aflate în etapa de proiectare şi licitaţie, cu şanse mari de realizare, însă sub semnul întrebării când vine vorba da data începerii.
Vedetele lunii aprilie - segmentele Retail, Industrial şi Clădiri rezidenţiale
De ce? Din două motive: primul este că obiectivele din Retail şi Clădiri rezidenţiale au avut cea mai spectaculoasă evoluţie a numărului de unităţi comparativ cu aceeaşi lună a anului trecut. Al doilea motiv este dat de faptul că domeniile Industrial şi cel al Clădirilor rezidenţiale private reprezintă aproape 40% din totalul proiectelor lunii aprilie.
Domeniul Retail se remarcă printr-un număr mic de proiecte, însă excelează la amploarea lucrărilor anunţate.
Distribuţia proiectelor în funcţie de dimensiune
În timp ce în cazul proiectelor rezidenţiale private, investiţiile de dimensiuni reduse se regăsesc în proporţie de circa 55%, în cazul investiţiilor din Retail acestea nu depăşesc 40%. Totodată, una din patru construcţii de Retail are peste 3000 mp în timp ce unul din două şantiere rezidenţiale private este din categoria locuinţelor unifamiliale, case sau vile, etc.
În materie de rezidenţiale, Zona Bucureşti - Ilfov este vedeta lunii aprilie
După patru luni analizate, zona Bucureşti - Ilfov adună cifre impresionante cu privire la sectorul rezidenţial. Până în prezent, din cele aproape 900 de obiective rezidenţiale publicate în 2012 pe www.raportuldeinvestitii.ro, 33% dintre acestea au fost regăsite în perimetrul zonei Bucureşti - Ilfov. Astfel, unul din trei obiective rezidenţiale din ţară se realizează sau urmează să fie realizat în această zonă. Cele aproape 110 obiective înregistrate în luna aprilie în această zonă, duc procentul la aproape 40% din total.
Restul zonelor analizate înregistrează numere reduse de investiţii, cu mici variaţii în zone în care deja ne-am obişnuit : Vest, Sud, Centru şi Nord - Vest.
Proiecte de referinţă pe segmentul rezidenţial:
40 de apartamente de lux vor fi realizate într-un imobil cu 14 etaje lângă Parcul Tineretului din Bucureşti. Investiţia se află în prezent la etapa de excavaţii, iar suprafaţa construită a imobilului se va ridica la 5400 mp.
RPF Development va realiza în Vitan un ansamblu format din cinci imobile. În prima fază se construiesc două blocuri cu câte 12 etaje, la care s-a ajuns cu structura la etajul 6. Cele două imobile vor totaliza 151 apartamente. Dezvoltatorul doreşte să le finalizeze până în august, când vrea să demareze lucrările la un nou bloc.
Zona Popeşti - Leordeni se pregăteşte de o investiţie ce va cuprinde 23 de blocuri de locuinţe Sp+P+3E+ER, un centru comercial şi parcare subterană. Până la mijlocul lunii mai autorizaţia de construcţie va fi eliberată, urmând ca investitorul român, împreună cu parteneri din Olanda şi Spania să demareze lucrările. Construcţiile vor fi realizate etapizat, în loturi de câte trei imobile. În prima fază va fi atacată partea rezidenţială, centrul comercial urmând să fie construit ulterior.
60% din obiectivele de retail au peste 1000 mp
Retailul a avut cea mai spectaculoasă creştere comparativ cu aceeaşi lună a anului precedent peste 61%. În aceeaşi măsură, luna aprilie, pentru retail este caracterizată prin creştere şi faţă de luna martie 2012. Poate cel mai important aspect al acestui domeniu, care trebuie menţionat şi reţinut, este că 60% din aceste obiective au reprezentat investiţii medii sau mari, ce depăşesc 1000 mp pe unitate. Situaţia se respectă la nivelul întregului an, unde doar 42% din total reprezintă unităţi mici de sub 1000 mp. Ca şi o paralelă, anul 2011 se prezenta după primele patru luni cu 52% din total, ca fiind investiţii mici.
Proiecte de referinţă pe segmentul retail:
Metro atacă piaţa cu franciza "La doi paşi". Până în prezent 200 de comercianţi tradiţionali şi-au remodelat spaţiul de vânzare după un concept stabilit împreună cu Metro Cash&Carry.
Kaufland a început demersurile pentru o nouă unitate în Iaşi, în zona Bd. Tudor Vladimirescu, Bd. Primăverii şi Bd. Chimiei. Terenul vizat de retailer are 20.000 mp, iar viitoarea unitate va avea o suprafaţa construită de 6.200 mp.
Construcţia viitorului hypermarket Cora din Bucureşti, din zona Şoselei Alexandria se afla la partea de fundaţii în urmă cu o lună. Complexul comercial va avea 920 locuri de parcare şi se va întinde pe o suprafaţă de 37.000 mp.
Ianuarie - aprilie 2012: Unul din trei proiecte în execuţie
O scurtă privire asupra stadiilor investiţiilor ne arată care este influenţa condiţiilor meteo. Procentul proiectelor aflate în proiectare a scăzut treptat, lună de lună: ianuarie - 57%, februarie - 49%, martie - 43%, aprilie - 38%, în timp ce procentul proiectelor aflate în construcţie a crescut treptat: ianuarie - 19%, februarie - 17%, martie - 21%, aprilie - 28%. Evoluţia era normal să aibă loc şi nu este nici un truc la un astfel de progres, în condiţiile în care construcţiile sunt direct influenţate de evoluţia temperaturilor. Rezultatul important este cel al întregii perioade ianuarie - aprilie 2012, perioadă pentru care observăm că 30% din proiecte sunt în faza de construcţie şi amenajare, în condiţiile în care în aceeaşi perioadă a anului trecut, doar unul din patru proiecte se afla într-unul din aceste două stadii.
Aşadar, deschiderea investitorilor spre realizarea de construcţii nu se citeşte doar din amploarea investiţiilor anunţate, ci şi din stadiul fizic al lucrărilor care încă o dată confirmă acea revenire mult aşteptată în piaţă.