Bursa Construcţiilor
Revista Bursa Construcţiilor nr. 6 / 2024

Iluminatul la locul de munca

I.D. Materiale /

Absenta luminii naturale la locul de munca poate duce la probleme serioase de vedere, dar si la dereglari ale bioritmului si chiar a performantei la locul de munca, atentioneaza doamna Iuliana Popescu, medic specialist, medicina muncii .

"O solutie pentru cladirile de birouri, si nu numai, ar fi includerea unor luminatoare, tunele solare, sau ferestre de mansarda care sa aduca lumina in zonele de lucru sau circulatii indepartate de fatada. Toate acestea ar asigura o buna iluminare naturala si ar reduce considerabil consumul de energie electrica." potrivit doamnei Alexandra Maier, arhitect Velux Romania.

Jumatate dintre angajatii romani sunt nemultumiti de cantitatea de lumina naturala de care beneficiaza la locul de munca. 34% dintre acestia declara ca au lumina naturala in spatiile de lucru dar si-ar dori mai multa, in timp ce 16% se plang ca lucreaza in medii foarte putin iluminte natural, sunt rezultatele unui studiu realizat de Velux Romania.

"Dintr-un spatiu de lucru se considera eficient un nivel de iluminare cu valori intre 100-500 lux, fie ca acesta este asigurat numai de lumina naturala, fie din surse mixte- naturale si artificiale. In ceea ce priveste strict iluminatul natural al incaperilor trebuie mentionat faptul ca un perete vertical vitrat in intregime nu garanteaza ca interioarele vor fi suficient luminate in profunzime. Lumina naturala patrunde la interior pe o distanta de maxim 4-5m in profunzime.", a precizat doamna Alexandra Maier.

standard pentru iluminatul natural in lucru

In prezent, o comisie formata din arhitecti, ingineri si cercetatori din Danemarca, Suedia, Belgia, Marea Britanie, Germania, Austria, Olanda, Slovacia, Slovenia, Cehia, Norvegia, Italia si Romania lucreaza la elaborarea unui standard european pentru iluminatul natural. Primele normative vor fi facute publice in 2012, urmand a fi validate in cursul anului 2013.

"In urma acestor normative la nivel european, asteptam ca in Romania sa existe efecte legate de calculul dimensiunilor ferestrelor si, mai mult decat atst, in functie de forma finala a standardului, acesta sa aiba impact si asupra urbanismului prin prevederea unui drept la insorire in cladirile rezidentiale.", adauga Dorin Beu, directorul Laboratorului de Ingineria Iluminatului, Universitatea Tehnica din Cluj-Napoca.

Ştirile zilei

Revista
BURSA Construcţiilor

Vreţi să fiţi la curent cu proiectele iniţiate sau în dezvoltare pe întreg cuprinsul ţării? Care sunt planurile autorităţilor locale în ceea ce priveşte investiţiile în construcţia de locuinţe, spaţii comerciale şi de birouri, infrastructură?

Vreţi să aflaţi noutăţile pe piaţa materialelor de construcţie?

Peste optzeci de pagini cu informaţii utile în revista "Bursa Construcţiilor"!

În exclusivitate - devize pe proiect, preţurile medii ale materialelor şi serviciilor de construcţii.

Aflaţi care sunt cele mai bune plasamente imobiliare ! Ce şi unde se va construi, care sunt proiectele în curs de execuţie şi toate informaţiile necesare unui investitor pe piaţa imobiliară (preţuri, tendinţe din Bucureşti şi din întreaga ţară).

Locuinţe

Piaţa Imobiliară

Amenajări

Smart City

Fotoreportaj

Preţuri

Finanţare

Investiţii

Consilier

Companii

Internaţional