Bursa Construcţiilor
Revista Bursa Construcţiilor nr. 7 / 2024

În Focşani, cele mai multe locuinţe noi se construiesc în sud-est

F.A. Locuinţe /

În Focşani, cele mai multe locuinţe noi se construiesc în sud-est

Cererea de locuinţe noi a crescut, în ultimii ani, în Focşani, ca şi în alte oraşe medii ale ţării. Reprezentanţii Direcţiei Urbanism a Primăriei Focşani ne-au spus că oraşul duce o lipsă acută de terenuri rezidenţiale şi că cele mai multe vile noi s-au ridicat şi se construiesc în zona de sud şi sud-est a municipiului.

Aici, cele mai multe vile noi sunt ridicate pe terenuri nu prea generoase, de către persoane fizice, în regie proprie. În ultima perioadă, au apărut şi câteva proiecte cu blocuri noi, cu un regim mic de înălţime chiar şi în această zonă preponderent de case. Cererea de locuinţe noi este susţinută, în oraş, de cei care lucrează în străinătate sau de cei care vor să-şi vândă apartamentele pentru a se muta la case, ne-au spus reprezentanţii pri-măriei.

Majoritatea vilelor noi au suprafeţe mari şi sunt ridicate în sistemul constructiv clasic, din structură de beton şi zidărie. Regimul de înălţime este parter şi două etaje maxim.

O nouă zonă care promite o dezvoltare spectaculoasă este în nord-estul oraşului. Aici, o persoană fizică a comandat un Plan Urbanistic Zonal (PUZ) pentru structurarea a câtorva hectare de teren. Studiul, aflat la finele lunii septembrie în curs de aprobare, indică un potenţial de 400 de apartamente în blocuri de înălţime medie.

Având în vedere dezvoltarea accelerată a oraşului înspre periferie şi presiunea pe puţinele loturi rămase libere în interiorul localităţii, primăria a decis să comande reactualizarea Planului Urbanistic General (PUG). Licitaţia va fi lansată până la finele acestui an.

Deşi este un municipiu mic, Focşaniul are deja patru centre comerciale, dintre care două sunt date în folosinţă (Pennymarket şi Dedeman), iar alte două sunt în execuţie (Kaufland şi Interex - extindere). În rest, spaţiile de depozitare şi servicii se concentrează în zona şoselei de centură.

Ultimul an a însemnat, pentru Focşani, şi intensificarea lucrărilor de termoizolare a apartamentelor vechi. Lucrările sunt sporadice şi nu privesc blocuri întregi, ci numai apartamente izolate. Reabilitarea termică din fonduri guvernamentale pentru tronsoane întregi de blocuri se va resimţi mai mult abia de anul viitor, când începe execuţia propriu-zisă.

Un alt mini-cartier se conturează pe strada Coteşti, pe un teren de circa 10.000 mp. Ansamblul va cuprinde vile pe parter şi etaj şi blocuri pe parter, două etaje şi mansardă.

Un proiect nou este amplasat în zona Fundătura Vâlcele, pe 20.000 mp. Acesta va avea circa 30 de locuinţe cu două niveluri. O parte din viitoarele imobile au prevăzute la parter spaţii pentru birouri şi magazine. Tot la marginea oraşului, spre Crângul Petreşti, un investitor italian intenţionează să cons-truias-că un cartier de locuinţe.

În afara celor două cartiere pentru tineri finanţate, în ultimii trei ani de ANL, oraşul de pe Milcov se mai extinde şi în zona de nord, pe străzile Vrancei şi Rovine, unde o importantă suprafaţă de teren a fost atrasă în intravilan pentru construirea de locuinţe individuale.

Cea mai mare dezvoltare rezidenţială din Focşani este cartierul "Mara", care va cuprinde 180 de locuinţe în blocuri cu un regim mic de înălţime. Ansamblul va avea străzi, alei pietonale, parcări şi spaţii verzi, dar şi o grădiniţă pentru copiii viitorilor locatari.

Ştirile zilei

Revista
BURSA Construcţiilor

Vreţi să fiţi la curent cu proiectele iniţiate sau în dezvoltare pe întreg cuprinsul ţării? Care sunt planurile autorităţilor locale în ceea ce priveşte investiţiile în construcţia de locuinţe, spaţii comerciale şi de birouri, infrastructură?

Vreţi să aflaţi noutăţile pe piaţa materialelor de construcţie?

Peste optzeci de pagini cu informaţii utile în revista "Bursa Construcţiilor"!

În exclusivitate - devize pe proiect, preţurile medii ale materialelor şi serviciilor de construcţii.

Aflaţi care sunt cele mai bune plasamente imobiliare ! Ce şi unde se va construi, care sunt proiectele în curs de execuţie şi toate informaţiile necesare unui investitor pe piaţa imobiliară (preţuri, tendinţe din Bucureşti şi din întreaga ţară).

Locuinţe

Proiecte

Amenajări

Materiale

Fotoreportaj

Preţuri

Finanţare

Investiţii

Perspective

Internaţional