Bursa Construcţiilor
Revista Bursa Construcţiilor nr. 5 / 2024

În Sinaia, se construieşte orice, în orice condiţii, pe terenuri foarte proaste

F.A. Locuinţe /

În Sinaia, se construieşte orice, în orice condiţii, pe terenuri foarte proaste

Perla staţiunilor de pe Valea Prahovei, Sinaia, cunoaşte o invazie de blocuri înalte şi duce lipsă, în continuare, de o strategie de dezvoltare. Arhitectul Dan Manea trage un semnal de alarmă pentru că în oraş se fac defrişări masive, se construieşte orice şi în orice condiţii, pe terenuri foarte proas-te şi abrupte. Domnia sa ne-a explicat: "Sinaia nu are unde să se extindă şi atunci se fac defrişări. În zona Furnica, au avut loc alunecări de teren, cu tot cu şosea, din cauza unor excavaţii pentru un bloc. În ultimii ani, s-au construit foarte multe blocuri, având un regim mare de înălţime raportat la casele vechi din oraş, cu o arhitectură specifică. Este vorba despre disconfortul legat de însorire, vizibilitate, aglomerări pentru care oraşul nu este pregătit, respectiv străzi, parcări şi utilităţi".

Apar primele proiecte de imobile foarte înalte

Construcţia de apartamente de vacanţă este o mare afacere în staţiunile căutate din Valea Prahovei, iar cererea a crescut formidabil în ultima perioadă, în special pentru Sinaia. Din păcate, spune Dan Manea, au apărut recent şi marile proiecte cu blocuri de apartamente noi, cu înălţimi de 7-8 etaje. Arhitecţii din zonă chiar au organizat proteste împotriva imobilelor înalte care invadează Sinaia, pentru a sensibiliza autorităţile locale.

În plus, locuinţele colective aduc o populare masivă, dar sezonieră. Un oraş nu poate să-şi dimensioneze canalizarea şi alte reţele după o nevoie sezonieră, iar traficul este blocat mai tot timpul. Dan Manea ne-a precizat: "Inves-titorii se comportă ca hoardele de popoare migratoare. Ei vin, construiesc şi vând, cu profituri mari, pleacă şi nu le pasă de oraş. Primăria trebuie să fie conştientă de acest lucru şi să se hotăras-că odată să adopte un regulament bun şi ferm pentru dezvoltarea urbană a localităţii".

Investitorii cu proiecte în zona centrală fac presiuni asupra primăriei

Dacă investitorii veneau, până acum, pe cont propriu şi încercau să obţină indici urbanistici buni de la primărie, în acest an ei şi-au unit forţele şi fac presiuni asupra autorităţilor locale pentru aprobarea unor proiecte de amploare în centru. Este vorba despre câteva hoteluri, spaţii comerciale şi blocuri. Printre proiecte se numără extinderea şi modernizarea magazinului Winmarkt, un hotel lângă Cazino şi încă unul lângă hotel Sinaia, pe un teren în pantă. Alte proiecte în dezbatere publică sunt construirea unui hotel pe bulevardul Carol I nr.60 (investitor A&G General Construct SRL Bucureşti), ridicarea încă unui hotel pe strada Mănăstirii, iar un alt imobil este propus spre execuţie tot pe bulevardul Carol I nr. 16 (investitor "Shamrock Impex" SRL).

Primăria se abţine, momentan, să ia decizii şi a comandat elaborarea unui Plan Urbanistic Zonal pentru zona centrală. În plus, există un proiect de sistematizare a circulaţiei în centru cu sensuri unice, sens giratoriu şi spaţii de parcare, ceea ce este un lucru foarte bun, apreciază arhitectul Dan Manea.

Lipsa unei strategii urbane poate conduce la distrugerea oraşului

Sinaia a beneficiat, pe vremea regelui Carol, de un regulament de urbanism clar şi simplu. Regele a realizat chiar şi proiecte tip pentru locuinţe, cu străzi în amfiteatru şi scări între străzi. Dan Manea afirmă că oraşul şi-a pierdut mult din valoare pentru că au fost demolate multe din casele vechi sau au fost renovate necorespunzător. "Nu există nicio construcţie nouă care să egaleze ca valoare arhitecturală imobilele vechi, demolate", a subliniat domnia sa.

Sinaia este oraşul cu cele mai multe monumente de arhitectură pe cap de locuitor. Este vorba de peste 100 de clădiri monument, fie case de autor, fie locuinţe în care au stat personalităţi importante. Din acest motiv, Sinaia trebuia păstrată ca o localitate pentru turism cultural, nu de pensiune şi escaladă. Primăria ar fi trebuit, în opinia lui Dan Manea, să permită construcţia de blocuri numai în zona industrială Mefin.

Noile case de vacanţă încep să arate mai bine

Piaţa caselor de vacanţă din Sinaia s-a reglementat, în ultima perioadă, în sensul că noile construcţii sunt bine dimensionate. Nu mai sunt vile cu multe încăperi, care rămâneau oricum nefolosite, aşa cum se realizau în anii trecuţi, ne-a declarat arhitectul Dan Manea.

Domnia sa a subliniat faptul că oraşul nu mai dispune de teren, aşa că multe din noile locuinţe au fost ridicate pe loturi proaste. Nu există proiecte de ansambluri rezidenţiale pentru locuinţe individuale, ci numai pentru blocuri. Cei care au ridicat case de vacanţă în ultimul an sunt persoane fizice (majoritatea din Bucureşti), care au reuşit să achiziţioneze suprafeţe mici de teren.

Autostrada Bucureşti-Braşov aduce traficul greu prin Sinaia

Proiectul de autostradă Bucureşti-Braşov nu are şi avizul Primăriei Sinaia. Arhitectul Dan Manea ne-a spus că au fost deja organizate patru dezbateri publice pe marginea proiectului de autostradă. Nemulţumirile sunt legate de faptul că, dacă se realizează în forma propusă, traficul greu, care acum ocoleşte oraşul, va fi adus prin staţiune, pentru că un nod de legătură a fost proiectat la Posada, iar altul la ieşirea din oraş. Domnul Manea susţine că acest nod trebuie realizat la intersecţia cu drumul care duce la Târgovişte. Domnia sa consideră că cea mai bună variantă pentru traseul autostrăzii este varianta tunelului, care ar proteja oraşul de poluare şi zgomot.

Ştirile zilei

Revista
BURSA Construcţiilor

Vreţi să fiţi la curent cu proiectele iniţiate sau în dezvoltare pe întreg cuprinsul ţării? Care sunt planurile autorităţilor locale în ceea ce priveşte investiţiile în construcţia de locuinţe, spaţii comerciale şi de birouri, infrastructură?

Vreţi să aflaţi noutăţile pe piaţa materialelor de construcţie?

Peste optzeci de pagini cu informaţii utile în revista "Bursa Construcţiilor"!

În exclusivitate - devize pe proiect, preţurile medii ale materialelor şi serviciilor de construcţii.

Aflaţi care sunt cele mai bune plasamente imobiliare ! Ce şi unde se va construi, care sunt proiectele în curs de execuţie şi toate informaţiile necesare unui investitor pe piaţa imobiliară (preţuri, tendinţe din Bucureşti şi din întreaga ţară).

Locuinţe

Piaţa Imobiliară

Amenajări

Materiale

Fotoreportaj

Preţuri

Finanţare

Investiţii

Legea

Internaţional