Eduardo Prieto Kessler, consilier economic şi comercial şef
Investiţiile spaniole în România au crescut într-un ritm constant începând cu 2004, fiind impulsionate şi de aderarea România la Uniunea Europeană. Sectorul construcţiilor rezidenţiale a jucat fără îndoială un rol important în ultimii ani, generând în cea mai mare parte creşterea investiţiilor spaniole din România, mai ales în intervalul 2007-2008, ne-a declarat domnul Eduardo Prieto Kessler, consilier economic şi comercial şef în cadrul Ambasadei Spaniei în România.
La sfârşitul anului 2008 sectorul construcţiilor reprezenta mai mult de 50% din investiţiile spaniole directe, incluzând companiile de construcţii rezidenţiale, dezvoltatorii de locuinţe şi spaţii comerciale, antreprenorii de lucrări civile, infrastructură, completează domnul Prieto Kessler.
"După aproape doi ani de letargie, sectorul rezidenţial începe să îşi reia activitatea, pe fondul aşteptărilor unei reveniri lente a economiei pe parcursul anului 2011 şi a unei creşteri mai consistente în 2012. Aceasta implică angajarea de personal nou pe şantiere şi pe alte zone: administrativă, comercială, precum şi o infuzie de capital în sector", subliniază domnul Eduardo Prieto Kessler.
Această tendinţă s-a reflectat în statistica investiţiilor în 2010, an în care companii precum Gran Via, Grupo LAR, Garalv Imobiliare şi Rocat Buildings Investments, şi-au crescut expunerea pe România, mai spune domnia sa.
Investiţie spaniolă de 2 miliarde euro în energie eoliană
Cea mai importantă investiţie spaniolă din 2010 a fost anunţată în luna aprilie de Iberdrola Renovables, compania axată pe surse regenerabile de energie din grupul Iberdrola. Aceasta va dezvolta în România 50 de parcuri eoliene până în anul 2017, cu o capacitate totală instalată de 1.500 MW. Investiţia totală va fi de aproximativ 2 miliarde euro, menţionează domnul Prieto Kessler.
Domnia sa atrage atenţia că sunt multe companii spaniole de construcţii şi inginerie care au participat la licitaţii publice în sectorul construcţiilor civile şi mai ales în dezvoltarea infrastructurii cu finanţare europeană, respectiv din fondurile structurale şi de coeziune. Astfel, valoarea contractelor acordate în România companiilor spaniole prin licitaţii publice începând cu anul 2000 totalizează în jur de un miliard de euro. Acestea vizează mai ales construcţia de drumuri, inginerie şi realizarea de staţii de tratare a apelor, ca şi unele proiecte recente în agricultură şi domenii precum formarea profesională, serviciile sociale şi de consultanţă.
Valoarea investiţiilor spaniole este în creştere
Pe lângă apartenenţa României la Uniunea Europeană, investitorii spanioli au fost atraşi de dimensiunea şi poziţia strategică a pieţei noastre, costurile relativ reduse ale forţei de muncă, accesul la personal calificat şi vorbitor de limbi străine, având în vedere şi apropierea lingvistică, precum şi contactele în creşterea dezvoltate prin prezenţa a aproximativ 800.000 de români în Spania.
Toţi aceşti factori au dat naştere la un proces investiţional dinamic, astfel încât investiţiile spaniole directe au crescut de mai mult de cinci ori în perioada 2004-2008, de la 135 milioane euro la 700 milioane euro. În consecinţă Spania a urcat de pe locul 17 pe locul opt în topul investiţiilor străine directe, iar numărul companiilor spaniole prezente pe piaţă s-a triplat, precizează domnul Eduardo Prieto Kessler.
Potrivit Oficiului Naţional al Registrului Comerţului (ONRC), în 2009 valoarea investiţiilor directe spaniole din România a scăzut uşor, de la 700 milioane euro în 2008, la 681 milioane euro în decembrie 2009. Acest lucru s-a datorat în principal crizei financiare şi economice care s-a resimţit atât pe piaţa din Spania, cât şi asupra celei din România, precizează domnul Prieto Kessler.
Situaţia s-a schimbat radical în 2010, când în primele 10 luni investiţiile spaniole au crescut cu peste 250 milioane euro, de la 681 milioane euro, la 938 milioane euro, potrivit aceleiaşi surse. Astfel, "în timp ce nivelul general al investiţiilor străine în România a continuat să scăză, investiţiile spaniole au crescut cu 37%, Spania poziţionându-se pe locul 9 în clasamentul investitorilor străini, respectiv cu 3% din investiţiile străine realizate în România", accentuează consilier economic şi comercial al Ambasadei Spaniei.
În septembrie 2010 erau înregistrate peste 4.000 de societăţi cu capital majoritar spaniol. Sectorul de producţie reprezenta 20% din investiţiile spaniole, preponderent în industria auto, producătorii spanioli fiind interesaţi de oportunitatea dezvoltării acestei industrii în România. Alte investiţii semnificative au fost făcute în sectorul energetic, aeronautică, industria lemnului, industria metalelor şi în sectorul serviciilor.
Au crescut exporturile României către Spania
În 2009 exporturile României către Spania au crescut la aproape 800 milioane euro, în timp ce importurile din Spania au scăzut la 700 milioane euro de la peste un miliard de euro în anul precedent.
Tendinţa de creştere a exporturilor României către Spania s-a menţinut şi în 2010, când au avut un plus de 32% faţă de 2009, ajungând la peste un miliard de euro. În acelaşi timp au crescut şi importurile din Spania cu 30% comparativ cu 2009, totalizând 873 milioane.
România a exportat în Spania în principal componente auto (32% din valoarea exporturilor), electronice (14,6%) şi cereale (11,5%). Pe de altă parte, România a importat din Spania utilaje, maşini şi componente auto, electronice, oţel şi produse din oţel şi carne, a mai precizat domnul Eduardo Prieto Kessler, consilier economic şi comercial şef în cadrul Ambasadei Spaniei în România.