Bursa Construcţiilor
Revista Bursa Construcţiilor nr. 6 / 2024

Invazie de bloculeţe noi în Municipiul Satu Mare

F.A. Locuinţe /

Invazie de bloculeţe noi în Municipiul Satu Mare

Deşi este un oraş liniştit şi dens construit, Satu Mare a cunoscut, în ultimul an, o intensificare a activităţilor de construcţii pe segmentul rezidenţial. Veronica Pop, arhitectul şef al municipiului, ne-a declarat că persoanele fizice caută terenuri pentru construcţia de case în regie proprie în zone precum Păuleşti, Drumul Careiului, şi în nordul municipiului - zona Petre Ispirescu.

Domnia sa ne-a precizat că în aceste perimetre mai sunt terenuri libere de construcţii şi că numărul vilelor autorizate anul trecut a crescut simţitor faţă de 2005. Mare parte din persoanele fizice care au avut banii necesari pentru ridicarea unei locuinţe individuale lucrează în străinătate. Imobilele sunt pe parter şi 1-2 etaje, cu suprafeţe de 150-250 mp.

În ultima vreme au apărut şi mici investitori locali, ce dezvoltă câteva case în zonele menţionate. Totodată, în interiorul oraşului, case vechi din zona centrală şi semicentrală au fost demolate pentru a face loc unor blocuri cu apartamente noi. Regimul de înălţime nu este foarte mare, a subliniat Veronica Pop.

Investitorii în bloculeţe noi sunt tot locali, iar în Satu Mare s-au remarcat 3-4 companii de construcţii care au deja în derulare câteva proiecte. Noile apartamente au preţuri similare cu cele vechi, iar cererea este foarte mare. Astfel că majoritatea locuinţelor locative se vând repede, încă din faza de execuţie.

Unul dintre cele mai mari proiecte este "Nisco Center", care cuprinde funcţiuni mixte de spaţii comerciale, locuinţe şi birouri, a subliniat doamna Pop. Proiectul este în plină execuţie şi este amenajat pe fostul complex Europa, structură rămasă neter-minată din 1989.

Proiect ANL de peste 200 de apartamente

Primăria Municipiului Satu Mare are în proiect un parteneriat cu Agenţia Naţională pentru Locuinţe (ANL) pentru construcţia de blocuri. Ansamblul va fi dezvoltat în zona Poligon, unde pot fi amenajate 236 de apartamente. Arhitectul şef al Municipiului Satu Mare susţine că, cel mai probabil, vor fi realizate atât apartamente cu chirie pentru tinerii până în 35 de ani, cât şi locuinţe colective pe credit ipotecar.

Suprafeţe importante de teren au fost introduse în intravilanul oraşului

Primăria Satu Mare a reuşit să introducă în intravilanul oraşului importante suprafeţe de teren pentru diferite investiţii. Acestea sunt amplasate de jur-împrejurul municipiului. Astfel, oferta de terenuri pentru construcţii s-a mai diversificat, iar administraţia locală trebuie să elaboreze şi Planurile Urbanistice Zonale (PUZ) pentru a le reglementa.

Proiecte pentru construcţia de mall-uri

Satu Mare nu duce lipsă de centre comerciale moderne, susţine arhitectul şef al oraşului. Au fost deja date în funcţiune magazine "Real", "Praktiker", "Kaufland", "Billa" şi "Interex". Mai sunt în fază de PUZ două proiecte de mall-uri în zona Gării şi pe Drumul Careiului. Veronica Pop susţine că de aceste proiecte se ocupă firme specializate de arhitectură şi nu se ştie, încă, ce brand vor purta viitoarele centre comerciale.

OBIECTIVE STRATEGICE DE DEZVOLTARE URBANĂ

Strategia de dezvoltare a Municipiului Satu Mare 2007-2015 prevede finalizarea elaborării Planului Urbanistic General (PUG) al oraşului şi implementarea acestuia, precum şi un studiu de trafic în vederea identificării unor metode de decongestionare şi fluidizare. Un alt proiect important este construirea Centurii de Ocolire, în vederea devierii traficului greu şi de tranzit şi îmbunătăţirea relaţiei de comunicare între nordul şi sudul oraşului prin realizarea celui de-al treilea pod.

Primăria şi-a mai propus valorificarea potenţialului oferit de culoarul Someşului prin amenajarea peisagistică a acestuia, mobilarea cu oferte de agrement, crearea de condiţii pentru desfăşurarea unor manifestări cultural-sportive şi alte festivităţi. De asemenea, administraţia locală vrea să valorifice potenţialului turistic al municipiului prin crearea unei zone pietonale în centrul istoric.

Alte obiective sunt reabilitarea zonelor verzi existente şi crearea altora noi, valorificarea patrimoniului forestier din punct de vedere turistic şi economic, reabilitarea patrimoniului istoric, industrial şi cultural şi sprijinirea antreprenoriatului, în vederea asigurării sustenabilităţii proiectelor integrate de regenerare urbană.

Municipalitatea sătmăreană intenţionează să modernizeze infrastructura urbană de transport şi infrastructura suport pentru investiţii în structuri de afaceri.

Ştirile zilei

Revista
BURSA Construcţiilor

Vreţi să fiţi la curent cu proiectele iniţiate sau în dezvoltare pe întreg cuprinsul ţării? Care sunt planurile autorităţilor locale în ceea ce priveşte investiţiile în construcţia de locuinţe, spaţii comerciale şi de birouri, infrastructură?

Vreţi să aflaţi noutăţile pe piaţa materialelor de construcţie?

Peste optzeci de pagini cu informaţii utile în revista "Bursa Construcţiilor"!

În exclusivitate - devize pe proiect, preţurile medii ale materialelor şi serviciilor de construcţii.

Aflaţi care sunt cele mai bune plasamente imobiliare ! Ce şi unde se va construi, care sunt proiectele în curs de execuţie şi toate informaţiile necesare unui investitor pe piaţa imobiliară (preţuri, tendinţe din Bucureşti şi din întreaga ţară).

Locuinţe

Piaţa Imobiliară

Amenajări

Smart City

Fotoreportaj

Preţuri

Finanţare

Investiţii

Consilier

Companii

Internaţional